Манастир Студеница (Фото: panoramio/photos)
Манастир Студеница (Фото: panoramio/photos)

Студеница није усамљено благо тог краја

Краљево – Немањина Студеница није била усамљена монументална задужбина Стефана Немање већ духовни и резиденцијални центар усред густо насељене и урбанизоване области са разгранатом саобраћајном мрежом, открива архитекта Синиша Темерински из Републичког завода за заштиту споменика културе. Он је једини стручњак који је икада извиђао простор слива Студенице и дошао до изузетних открића о томе како је заиста изгледао живот у доба Немањића. Од тада је прошло скоро три деценије, а истраживања још нису настављена.

„Држава је 1990. одобрила средства и једну „ниву“ за осмодневно рекогносцирање дела слива Студенице, а ја сам измолио још пет дана. Открили смо остатке 85 средњовековних објеката: утврђења, више од 40 цркава које је имао дословно сваки засеок па све до остатака појединачних домаћинстава. Такав степен урбанистичког развоја доказује да је српска држава у Немањино доба већ била развијена и да је он био баштиник старије традиције“,  каже Темерински.

Истраживања, по његовом мишљењу, нису настављена због слабости наше науке да се бави детаљима и појединачним објектима, због чега превиђа комплексну урбанистичку слику.

„Немања није задужбину подигао у пустоши, како гласи погрешан стереотип. Цркву-маузолеј је изградио унутар зидина напуштеног византијског утврђења у густо насељеној области на раскрсници путева. Немања је имао и архитекту с којим је дефинисао целину која је требало да представља духовну и материјалну снагу ктитора и његових наследника. Зато су се у време првих Немањића овде одвијали важни државотворни, просветни и дипломатски послови“, каже Темерински.

У непосредној околини Студенице нису зидани други објекти што је стварало слику узвишености, а за снабдевање великог манастирског властелинства била су задужена бројна околна села. Цео студенички простор био је под заштитом војних утврђења, а најзанимљивије је оно на врху Градина изнад Горње испоснице у којој је Сава, по предању, писао Студенички типик.

„Обнављајући испосницу оштећену у пожару 1981. био сам задивљен умећем градитеља који су у литици направили четвороспратно ластино гнездо од камена. Тад смо открили да је испосница повезана скривеном уклесаном стазом са зидинама на врху Градина и схватили смо да је реч о јединственом утврђењу. Оно је визуелно комуницирало са истакнутим висовима целе области, а на сваком од њих смо нашли остатке војних постаја“,  каже Темерински.

Користећи његов извештај као водич, репортери „Новости“ су прошли тајном стазом између Савине тврђаве и испоснице, неосвојиве куле над понором. Суочавање са смислом и великом вештином градње комплексне утврде у којој је тиховао и столовао духовни владар Срба који је одређивао ко ће носити краљевску круну ствара потпуно нову слику о његовом времену.

„Ишчитавањем већ исцрпљених писаних извора и посматрањем изолованих објеката није могуће разумети живот средњовековне Србије. За њено сагледавање неопходна су археолошка истраживања целе области Студенице где је, срећом, очуван немањићки урбанизам“,  закључује Темерински.

Средњовековни инжењери

У близини Студенице налази се и данас активни каменолом из ког је вађен мермер за Немањину задужбину, а крај њега и трагови „индустријског“ насеља са 80 кућа. Оне су грађене на врло блиском растојању, без дворишта, што говори да су се становници бавили искључиво клесарским послом. О познавању градње инфраструктурних објеката сведочи водовод конструисан од међусобно ужлебљених мермерних плоча којим је у манастир са падина Радочела доведена вода.

Б. Субашић / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Screenshot / Youtube)

Опет брука у Немањићима!

Београд – Осма епизода серије „Немањићи“ опет је изазвала велику буру на ...

Алексис Бримејер (Фото: Курир)

Како је Шешељ Србима доводио краља: Урнебесна прча о лажном потомку Романова! Измишљени Немањић умро од сиде после неколико година!

Београд – Да би му повећао шансе, вођа радикала тврдио је да ...