Косовска Митровица (Фото: Н1)
Косовска Митровица (Фото: Н1)

Суд у Митровици у оквиру шиптарског правосуђа од понедељка

Окупиране територије – Суд у Северној Митровици у оквиру тзв. косовског правосудног система почиње да ради у понедељак, у осам часова. Истог дана рад почињу судије у згради суда у објекту некадашње Југобанке у Јужној Митровици, као и судске јединице у Лепосавићу и Зубином Потоку, наводи портал КоССев.

На Северу ће се налазити и Одељење апелационог суда Косова, на чијем је челу судија Милан Биговић, пише КоССев.

О првостепеним пресудама неће одлучивати суд у Приштини, већ мешовити панели митровичког одељења. За судове косовског правосудног система биће валидне све пресуде српских судова до 16. септембра 2017. године, осим када је та одлука донесена без присуства једне од страна, или када једна од страна оспорава правни суверенитет суда који је донео одлуку.

„У тим случајевима одлучиваће посебан панел“, рекао је новоименовани председник Основног суда у Митровици Никола Кабашић.

Он је некада у српском правосудном систему вршио функцију председника Вишег суда у Косовској Митровици. На место председника Основног суда у косовском правосуђу именован је 31. октобра, након што је 43 судија и тужилаца интегрисано у правосудни систем Косова.

Иако се до сада ове судије и тужиоци нису у јавности оглашавале, Кабашић је за портал КоССев пренео кључне информације о почетку рада судова на северу.

Он верује да ће од понедељка грађани имати већу правну и имовинску сигурност. „Потрудићу се да више не буде арбитрарних одлука без присуства странака“, рекао је.

Косовско основно тужилаштво почело је рад у Северној Митровици у понедељак. Девет је српских интегрисаних тужилаца, потврђено је за КоССев из Тужилачког савета Косова.

КоССев

6 коментара

 1. VUCICEVE SLUGE I IZDAJNICI – BIGOVIC MILAN SUDIJA I KABASIC NIKOLA SUDIJA…

  • Vučić je hohštapler!!!To je stvor koji poseduje sledeće osobine: Izdajica, neprijatelj, lažov, lopov, prevarant, obmanjivač, cinik, nekulturan i drznik!!! Pa to je Vučić!!! Vučić je jedno pravo ništavilo (zašto to ne reči) koji je Srbiju na drzak nacin pretvorio u pravi životinjski rezervat. Vučić je medijskom prevarom naroda osvojio i došao na vlast koju je odmah uzurpirao i zloupotrebio. Potom je stvorio potpunu medijsku blokadu i u tom mraku odavno spaljuje Srbiju. On u Briselu seče glavu Srbije i Srpskom Narodu. Vučić stalno krije i laže Srbe šta potpisuje u ime Srpske Nacije u Briselu. Dovoljan je samo taj razlog zasto Vučića treba pod hitno uhapsiti i strpati u pritvor gde bi sačekao jedno ozbiljno suđenje. Na taj način bi ste prekinuli ovi visegodisnji zlotvorni pregovori sa Briselom. Da nisu srpski izdajnici išli u Brisel Kosovo bi bilo sigurno srpsko. Pa i ako je oteto bilo bi opet srpsko. Referenduma nije bilo i USTAV je sine kva non (uslov uslova) i po tom osnovu Kosovo je opet srpsko. Moguće je da su srpske izdajice jurile u Brisel i izdale Kosovo. Danas ja još ne znam čije je Kosovo jer je u Srbiji potpuna medijska blokada. Tražim od nadležnih organa Srbije da ispitaju u detalje šta je sve Vučić do sada potpisao u Briselu i to obelodane Srpskom Narodu. Potom da ga dovedu na Trg Republike u Beogradu pa ako preživi da ga strpaju na doživotnu robiju.

 2. Milan Bigović bio je aktivan učesnik sprovođenja politike Slobodana Miloševića (krađa glasova), nakon toga Vojislava Koštunice (kada je izabran za okružnog javnog tužioca), ministra za Kosovo i Metohiju Bogdanovića (kada je reizabran). Sada sprovodi politiku Aleksandra Vucica – Kako se koja vlast promeni, Milan Bigović radi za novu.

  Lokalni šerif

  Milan Bigović vozi džip i kreće se po gradu izigravajući šerifa iz američkih filmova, samo mu još fale mamuze, s obzirom na to da je pištolj već nabavio.

 3. Milan Bigović je bio u sukobu interesa tri godine, tako što je kao okružni javni tužilac zaključio retroaktivno ugovor o delu br. 112-167 od 21.12.2007. godine sa opštinom Kosovska Mitrovica i tada koordinatorom Srboljubom Milenkovićem, koji je njegov školski drug iz gimnazije, a član savetodavnog tela u opštini bila je njegova „uticajna sestra“ Ljubica Mandić (dokaz: primerak ugovora o delu, a ima ih više).
  Milan Bigović deset godina u Opštinskom javnom tužilaštvu nije radio ništa iz struke, mesto boravišta su mu kafane. Pri tom se meša u sve poslove koji nisu bili u njegovoj nadležnosti, a sve zbog toga da pripremi teren za opštinskog javnog tužioca, za šta protežira svog čoveka. Na kraju se tako i desilo, kako bi mogao lakše da vrši uticaj na Osnovno tužilaštvo.
  Milan Bigović je bruka za srpsko pravosuđe, i to po svim kriterijumima koje je Državno veće tužilaca usvojilo. Konkurisao je i na funkciju višeg javnog tužioca u Kosovskoj Mitrovici. Diskreditujući protivkandidata i uz podršku privatnih veza sa Slobodanom Homenom i političkih sa ministrom Goranom Bogdanovićem i državnim sekretarom Oliverom Ivanovićem, uspeva da bude izabran za višeg javnog tužioca.
  Kako onda opravdati činjenicu da je Milan Bigović u dobrim privatnim odnosima sa državnim sekretarom Homenom i ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem?
  Kako opravdati činjenicu da je Zoran Jevremović, zet ministra Bogdanovića i „kontroverzni biznismen“, izabran za zamenika Milana Bigovića u Okružnom javnom tužilaštvu?
  Kako opravdati činjenicu da su svi kandidati iz Leposavića, odakle je ministar Bogdanović, udomljeni i izabrani u sudu i tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici?
  Gospodin Jevremović je, inače, poznat i kao „biznismen“. Njegovi sinovi Nemanja i Aleksandar su poznati narkodileri na Kosovu, i otac im pere novac, a ujak Goran Bogdanović omogućava jaku zaštitu. On to uspeva jer je bio i ministar za poljoprivredu u nelegalnoj kosovskoj vladi. Gospodin Jevremović ima dva stana u Budvi, dva u Beogradu, dva na Kopaoniku… Nemanja i Aleksandar Jevremović su, zahvaljujući svom uticajnom ujaku, zaposleni u Fondu za penziono i socijalno osiguranje u Kosovskoj Mitrovici.
  Kako opravdati činjenicu da je supruga predsednika OO DS-a za Zvečan izabrana i postavljena za vršioca funkcije predsednika Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici?
  Kako opravdati činjenicu da je Milan Bigović za rukovodioca u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici postavio Jovu Radovića, čija je supruga skoro postavljena za pomoćnika direktora bolnice za opšte i pravne poslove iako nema položen pravosudni ispit?
  Na ovaj način zatvoren je krug političkih podela funkcija.
  Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović postavlja Milana Jakovljevića, predsednika OO DS-a Zvečan, za direktora bolnice; za sudiju Osnovnog suda bira se njegova supruga Dragica Jakovljević, koja se imenuje i za vršioca funkcije predsednika Osnovnog suda, a Milan Bigović kao podobna politička ličnost za sva vremena i kadar svoje „uticajne sestre“ biva reizabran i pored svega gorenavedenog, o čemu bruji ceo grad.

  Sve je stvar pokrovitelja

  Nikola Kabašić izabran je za sudiju Višeg suda i imenovan za vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici. On nema neko iskustvo kao sudija, a deset godina se bavi politikom i piše referate ministru Bogdanoviću. To je jedan razlog, a drugi je to što je bio miljenik Miroslava i Olivera Ivanovića, pa će valjda kao vršilac funkcije, a verovatno kasnije i kao predsednik Višeg suda, omogućiti Miroslavu Ivanoviću da i dalje živi u Beogradu i vodi privatni biznis na Kopaoniku, a za to vreme da prima platu u Višem sudu u Kosovskoj Mitrovici.
  Kako opravdati činjenicu da je Miroslav Ivanović izabran za sudiju Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, iako od pre sedam godina, kada je razrešen funkcije predsednika tadašnjeg Okružnog suda, živi sa porodicom u Beogradu, i sve vreme prima – pun lični dohodak. Razlog verovatno nije to što mu je brat Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo i Metohiju?
  Kako objasniti činjenicu da su svi nosioci pravosudnih funkcija koji su radili u pravosudnim organima tzv. Republike Kosovo izabrani sada i u srpskom pravosuđu, kada je Homen na sastanku rekao da niko od njih neće biti izabran?
  Kako to da nisu izabrani nosioci pravosudnih funkcija koji su stručni, dostojni i samostalni u svom radu, a izabrani su nestručni, nedostojni i podložni raznoraznim uticajima sa strane. Kako će Srbija sa takvim nosiocima pravosudnih funkcija u Evropu?

 4. Milan Bigović je Pravni fakultet i završio zahvaljujući sestri Ljubici Mandić, profesoru na Pravnom fakultetu u Prištini

 5. Milan Bigović nikada nije radio u Opštinskom sudu ili Opštinskom tužilaštvu, već kao pripravnik zasniva radni odnos u Okružnom sudu, gde kasnije zahvaljujući svojoj „uticajnoj sestri“ biva izabran za sudiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Андреј Вучић (Фото: А. Чукић)

Власт притискала правосуђе у случајевима Андреја Вучића, Космајца, Мишковића…

Београд-Афера са личном картом Андреја Вучића, хапшење Драгослава Космајца и суђење Мирославу ...

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

Србе пребијају а Србија се чешка…

Министар за повратак у оној дружини Харадинајевих гејши- Далибор Јевтић дошао је ...