(Фото: београд.рс)
(Фото: београд.рс)

Сумњиве тендере за новогодишњу расвету нико не испитује

Београд – Ниједна од шест надлежних државних институција, што због незаинтересованости, што због процедуралних препрека, не проверава да ли су услови јавних набавки за новогодишњу расвету у Београду и ове године били намештени у корист једног понуђача.

Тих шест су Управа за јавне набавке, Државна ревизорска институција, Буџетска инспекција Министарства финансија, Републичка комисија за заштиту права, Агенција за борбу против корупције и Више јавно тужилаштво у Београду.

Ипак, неке од њих признају да су путем медија обавештене о могућим малверзацијама за празнични сјај вредан око 1,8 милиона евра.

Услови два тендера ЈКП „Јавно освељење“ – за куповину нове свечане расвете и другог за поправку постојеће расвете, као што је Данас раније писао, били су такви да може да их задовољи само једна фирма – „Кееп лигхт“ који већ годинама снабдева Београд празничним сјајем. „Кееп лигхт“ је тако и ове године склопио уговоре по којима ће од Београда за новогодишњу расвету зарадити близу 225 милиона динара са ПДВ-ом, и поред бројних замерки других заинтересованих понуђача на специфичне услове конкурсне документације за јавну набавку.

Да ли су ови специфични критеријуми дискриминисали друге понуђаче, требало би да проверава Управа за јавне набавке, али од њих нисмо добили одговор да ли то и раде. Одговор нисмо добили ни од Републичке комисије за заштиту права, којој је упућен захтев другог понуђача на тендеру, фирме „Старс ЛТД“, чија је понуда одбијена, иако са мањом ценом, јер, како се наводи у одлуци о додели уговора, није била уписана у регистар понуђача Агенције за привредне регистре (АПР). Да ли ће се буџетска инспекција Министарства финансија позабавити овим тендером не знамо, јер ни они нису одговорили на питања Данаса.

Са друге стране, Државна ревизорска инспекција и Агенција за борбу против корупције не проверавају начин на који су купљени светлећи украси јер немају основа за то, али наговештавају да би, захваљујући писању медија, убудуће могли да обрате пажњу на спорне набавке.

Из Државне ревизорске институције су нам објаснили да нису спроводили ревизију набавки ЈКП „Јавно осветљење“ јер њиховим програмом ревизије за 2016. годину и 2017. годину није обухваћено ЈП „Јавно осветљење“ Београд. Ипак из ДРИ се захваљују на постављеном питању и најављују да ће га „узети у обзир као корисну информацију и један од критеријума приликом доношења Програма ревизије за 2018. годину“.

Из Агенције за борбу против корупције потврдили су да су имали увида у писање Данаса о овој теми, али објашњавају да могу да реагују тек ако им се директно обрате грађани или надлежне институције.

„У ситуацији када грађани представком укажу на могућу корупцију у поступку јавне набавке, примера ради, јер је предмет јавне набавке обликован на тај начин да га на тржишту може понудити један или мали број понуђача, јер су постављени дискриминаторски услови за учешће у поступку или одређене дискриминаторске техничке спецификације, Агенција након прикупљања релевантне документације и сарадње са надлежним институцијама, на адекватан начин реагује, а у случају сумње да је извршено кривично дело о томе се обавештава надлежно јавно тужилаштво“, пише у одговору Агенције.

Да ли надлежно Више јавно тужилаштво, које може да покрене поступак и по службеној дужности, испитује могуће злоупотребе у процесу набавки расвете, јуче у том тужилаштву нису могли да провере због поправке радијатора у згради, али су обећали да ће нам јавити у среду.

Ипак, оправдана је сумња да ће тужилаштво била шта и учинити по том питању с обзиром да за прошлогодишње, такође сумњиве набавке новогодишње расвете, нису сматрали да има основа за покретање поступка. Они су одбили кривичну пријаву иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ против градоначелника Синише Малог, директора „Јавног осветљења“ Александра Цинцар Попоског, директора фирме „Кееп лигхт“ Радована Ђумића и чланова тендерске комисије, после писања портала Пиштаљка да је овај тендер намештен.

ЈКП Осветљење: „Овакве опреме никад није доста“

На питања Данаса о набавкама новогодишње расвете, Александар Цинцар Попоски, директор ЈКП „Јавно осветљење“ одговорио је накнадно, објашњавајући да је разлог за куповину додатне расвете то што нису све локације украшене а грађани траже улепшавање и њихових насеља, као и да су одлуку о томе донели одборници Скупштине Београда.

Данас је од овог предузећа тражио информацију колика је укупна количина расвете којом Београд располаже, али с обзиром да нисмо прецизирали да ли се ради о шљаштећој расвети на кило, на метар или по комаду, Цинцар Попоски одговара да је питање нејасно јер нема мерне јединице, али да у сваком случају „овакве опреме никад није доста“.

Директор „Јавног осветљења“ негира да су услови тендера за расвету били дискриминаторни, на замерке да су цртежима захтевани украси којима располаже само једна компанија каже да „чињеница да помињете скице фигура говори о томе да ту ништа није детаљно“ и додаје да и сама конкурсна документација дозвољава одступање до 10 одсто од задатих критеријума.

А. Поповић / Данас

један коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Србија у 2017: Није било добро, биће још горе

Београд – Дајемо листу десет најважнијих догађаја у Србији у 2017. години. ...

Пролазе године старе – нових још нема…

Прошла је још једна година, народ ће рећи – најгора до сада, ...