(фото:sindikatposte.rs)

Суспендовано 38 радника Поште, инспекција наводи да је све по закону

Београд-Инспекција рада није пронашла никакве неправилности приликом надзора у „Пошти Србије“ где је 38 радника привремено удаљено са рада, а четворо синдикалних вођа добило упозорење пред отказ због учешћа на протестима који су организовани крајем октобра.

 

Протестна шетња поштанских радника: Нећемо одустати!

Ови радници Поште из Новог Сада и Београда су удаљени са рада због „непоштовања радне дисциплине“ иако су учествовали на протестима који су се одвијали ван радног времена.

„Незаконит протест“

Након што су медији објавили да је више од тридесет радника „Поште Србије“ суспендовано после протеста испред Поштанских центара у Новом Саду и Београду, портал Радник.рс упутио је питања инспекцији рада. Из Министарства за рад су у одговору за Радник.рс навели да је инспекција рада спровела надзор у Пошти, али да нису пронашли никакве неправилности и да „нема основа за даље поступање” инспектора.

Ипак, током надзора инспекције констатовано је да је у овом предузећу у новембру донето 38 суспензија од којих су 31 у Београду, а седам у Новом Саду, као и четири упозорења пред отказ уговора о раду због тога што су запослени учествовали у „незаконитом протесту“ који је почео 30. октобра и „у потпуности онемогућавали процес рада, а о чему постоје и записи са видео надзора и о чему је директно обавештен и МУП“.

„Према наводима послодавца, приликом прекида процеса рада до којег је долазило причињена је велика материјална штета ЈП Пошта Србије, чију висину утврђује формирана комисија“, пише у одговору Министарства.

Радници Поште, према наводима Министарства, суспендовани су у складу са чланом 165 и 179. Закона о раду, односно због „непоштовања радне дисциплине“.

У одговору Министарства такође пише да суспензије нису у вези са штрајком у Пошти.

„Постоји Одлука о штрајку која је достављена послодавцу од стране репрезентативних синдиката-Самосталног синдиката поштанских радника и синдиката Солидарност да ће ступити у штрајк 21.11.2017.године и да је само тог дана штрајковало око 25 запослених, чиме није био ометан процес рада“, пише у одговору порталу Радник.рс.

„Инспекција није узимала изјаве радника“

Из Самосталног синдиката поштанских радника који је организовао протест у Београду сматрају да је споменути надзор спроведен „у дослуху са пословодством“ и да инспекција није узела изјаву ниједног суспендованог радника/раднице.

„Имамо већ искуства са инспекцијом рада када је својевремено констатовала да је отказ уговора о раду једном нашем члану законит док је суд донео сасвим супротну одлуку“, каже председник овог синдиката Зоран Павловић.

Насупрот тврдњи да је протест 30. октобра због кога су радници удаљени са рада био нелегалан, он тврди да је протест пријављен полицији.

„Полиција га је обезбеђивала уз нашу редарску службу, одржан је на јавној површини у Угриновачкој 210 б, Земун испред Главог поштанског центра Београд и завршен у предвиђеном времену. Након тога су се запослени су свакодневно спонтано окупљали у периоду од 30. октобра до 13. новембра, на истој тој површини у своје слободно време исказујући на тај начин незадовољство својим статусом и стањем у Пошти“, наводи он.

Павловић додаје да су радници 13. новембра на захтев полиције напустили јавну површину испред Главног поштанског центра Београд и да није било никаквих инцидената нити нарушавања јавног реда и мира.

Павловић каже да је Пошта због овог протеста најдрастичније казнила представнике синдиката. Упозорења пред отказ, тврди он, добили су Тин Антић, председник Синдиката Солидарност Поште Србије, Тешић Радован, потпредседник Самосталног синдиката поштанских радника, Боговац Дејан који је председник синдикалне организације у Главном поштанском центру Београд и он сам.

„Међу запосленима који су добили решења о суспензији има чланова свих синдиката који делују у Пошти Србије као и запослених који нису синдикално ангажовани“, каже он.

Павловић тврди и да је пословодство Поште угушило штрајк који је био најављен за 21. новембар и пре него што је почео „с обзиром на то да је истог дана када је најављен штрајк и званично за чланове штрајкачког одбора забрањен улаз у објекте предузећа“.

„Сви суспендовани у Новом Саду су чланови синдиката“

Из Синдиката запослених у ЈП Поште Љубиша Симић који је суспендован каже да су у Новом Саду иницијатори протеста радници који су изашли да подрже протест колега у Београду, а не синдикати. Ипак, како тврди, суспендовани су само чланови синдиката.

„Протестовано је у слободно време без икаквог кршења закона. Ради се о грубом кршењу радничких и људских права. Нама је забрањено да се крећемо. Снимани смо од стране управе Поште. Двеста педесет радника је било на протесту, а само шест је суспендовано“, каже он.

Симић каже и да су у Новом Саду радници протествовали изван круга предузећа и ван радног времена, те није било никаквог ометања рада, али је шесторо радника и поред тога добило суспензију, односно меру удаљења с посла.

„Поштари раде за 36.000 динара“

Тин Антић председник синдиката Солидарности поште Србије који је један од радника који је поред суспензије добио и упозорење пред отказ каже да је главни разлог протеста веома ниска плата радника Поште, посебно у сектору технологије који чине поштари и радници на шалтерима. Антић каже да један поштар ради за 36.000 динара без обзира да ли су високе летње темепературе, киша или снег.

„Када је смањивана плата радницима јавног сектора за 10% уредбом Владе Пошта је била јавни сектор, а сада нас не сматрају јавним сектором када требају да се врате плате. Тражимо и повећање повећање плата за реалан пад куповине моћи који је 13,73% у последње три године.”, истиче Антић.

“Трећи захтев је да више стотина запослених који су на уговорима о привременим и повременим пословима добије уговоре о раду. Они углавном раде на радним местима поштара која су систематизована што је незаконито. Њихове обавезе су исте као и њихових колега које имају уговоре на одређено и неодређено, а плаћени су од 17.000 до 19.000 динара”, каже он.

Антић каже да је једини захтев који је истакнут од стране синдиката, а који је прихваћен исплата плата из добити Поште, а који је прихваћен тек после што су радници изашли на улице да протестују.

Самостални синдикат поштанских радника, синдикат Солидарност и Синдикат запослених у ЈП Поште Србије најављују подношење тужби против Поште како би поништили решења о суспензији.

радник.рс

2 коментара

  1. Jel znate, sta postari rade u Americi,
    kad se naljute?

  2. Па ко поставља те инспеторе за рад. Јавност зна да у СРБИЈИ ИМА ПРЕКО 25 000 НЕПРИЈАВЉЕНИХ РАДНИКА. И ТО ЈЕ ПО ИНСПЕКТОРИМА ЗА РАД СВЕ КАКО ТРЕБА. ПОРЕД ТОГА ЗНА СЕ ДА СВЕ НИСОВЕ ПУМПЕ, ЛУКОИЛОВЕ ПУМПЕ, ОМВЕОВЕ ПУМПЕ И СВЕ ОСТАЛЕ ПРИМАЈУ У РАД САМО НА УГОВОР ОД 6 МЕСЕЦИ СА ПЛАТОМ ОД 15 000 ДИНАРА ПА ОНДА 1 ДАН ПРЕКИДА ПА НОВИ УГОВОР И ТО ЈЕ УРЕДУ ПО ТИМ ИНСПЕКТОРИМА ЗА РАДНЕ ОДНОСЕ. ЈАДНИ ОНИ ПА НЕЗНАЈУ ДА ЋЕ ОНИ ЈОШ ГОРЕ ПРОЋИ. А ЧЛАНОВИ СНС ПО СВОЈИМ АНАРХИЈСКИМ ПРАВИЛИМА СЕ ОБРАЧУНАВАЈУ СА СВИМА КОЈИ ИМ СЕ СУПРОСТАВЕ МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ. ЗНАЈТЕ ДОБРО ДА ЈЕ ТАЧНА ПОСЛОВИЦА КО ДРУГОМ ЈАМУ КОПА САМ У ЊУ ПАДА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Видовдан)

Змај Огњени Вук, историјска личност са митском биографијом

Био је деспот без деспотовине, јунак без мане и страха, узданица без ...

(Фото: Sputnik / Максим Богодвид)

Шоу на трибинама у Казању: Аустралијски навијачи скандирали „Костарика је срце Србије“

На мечу између Француске и Аустралије навијачи те острвске државе имали су ...