Енвер Хоџај (Фото: Душан Миленковић)
Енвер Хоџај (Фото: Душан Миленковић)

Сусрет у Загребу: Ево шта је Хоџај тражио од Матиса

Загреб-Енвер Хоџај, представник самозване власти на окупираним територијама, је током сусрета са министром одбране САД, Џејмсом Матисом, у Загребу на данашњем састанку Јадранске повеље, тражио подршку за трансформацију косовских безбедносних снага у војску, пренео је портал „Коха.нет“.

Хоџај је Матису, како се наводи, рекао да је Приштина спремна и да испуњава све предвиђене услове да има оружане снаге. Заменик премијера је, како се наводи, рекао да је важно истаћи да су КБС спремне за трансформацију у „традиционалну војну снагу са мандатом територијалне одбране“. Матису је, како се наводи, пренео да сматра да је „суверено право“ Приштине да има оружане снаге.

„То је процес професионалног развоја, а припреме за трансформацију КБС су извршене уз подршку НАТО и партнерских земаља. Међутим, овај процес је у последњих неколико година био неизвестан. Косово је једина држава на Балкану и Европи која нема војску због спољних препрека да се оконча транзиција“ – рекао је Хоџај.

„Коха“ наводи да је Хоџај оптужио Београд да блокира трансформацију КБС у војску политичким притиском на, како је рекао, српске посланике у косовском парламенту.

Наводи се и да је Хоџај затражио пуноправно чланство Приштине у Јадранској повељи, чијим скуповима неколико година присуствује као посматрач, што су, пише Коха, подржале Црна Гора, Албанија и Македонија. Иначе, посета Матиса Загребу, где је данас одржан састанак Јадранске повеље, којем представници Србије нису присуствовали, прва је званична посета једног високог представника америчке администрације од доласка на власт председника Доналда Трампа.

Правда/Танјуг

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Зауставите овог лудака пре него уништи Србију и Србе!

Беч-Председник Аустрије Александер ван дер Белен изјавио је да је један од ...

Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: http://mojahercegovina.com/)

Додик опет хвали Вучића:Пре његовог доласка на власт…

Бања Лука-Лидер РС Милорад Додик оценио је да Александар Вучић носи огроман ...