Енвер Хоџај (Фото: Душан Миленковић)
Енвер Хоџај (Фото: Душан Миленковић)

Сусрет у Загребу: Ево шта је Хоџај тражио од Матиса

Загреб-Енвер Хоџај, представник самозване власти на окупираним територијама, је током сусрета са министром одбране САД, Џејмсом Матисом, у Загребу на данашњем састанку Јадранске повеље, тражио подршку за трансформацију косовских безбедносних снага у војску, пренео је портал „Коха.нет“.

Хоџај је Матису, како се наводи, рекао да је Приштина спремна и да испуњава све предвиђене услове да има оружане снаге. Заменик премијера је, како се наводи, рекао да је важно истаћи да су КБС спремне за трансформацију у „традиционалну војну снагу са мандатом територијалне одбране“. Матису је, како се наводи, пренео да сматра да је „суверено право“ Приштине да има оружане снаге.

„То је процес професионалног развоја, а припреме за трансформацију КБС су извршене уз подршку НАТО и партнерских земаља. Међутим, овај процес је у последњих неколико година био неизвестан. Косово је једина држава на Балкану и Европи која нема војску због спољних препрека да се оконча транзиција“ – рекао је Хоџај.

„Коха“ наводи да је Хоџај оптужио Београд да блокира трансформацију КБС у војску политичким притиском на, како је рекао, српске посланике у косовском парламенту.

Наводи се и да је Хоџај затражио пуноправно чланство Приштине у Јадранској повељи, чијим скуповима неколико година присуствује као посматрач, што су, пише Коха, подржале Црна Гора, Албанија и Македонија. Иначе, посета Матиса Загребу, где је данас одржан састанак Јадранске повеље, којем представници Србије нису присуствовали, прва је званична посета једног високог представника америчке администрације од доласка на власт председника Доналда Трампа.

Правда/Танјуг

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Беџет Пацоли (Фото: radiokim.net)

Пацоли: Вучића ће памтити историја а Дачић је фантастичан

Лондон- Беџет Пацоли изјавио је да је у српској политици запазио једну важну ...

Вучић и Харадинај (Фото: Аваз)

Неприлагођени у непризнатој надридржави: Срби између Вучића и Харадинаја

Неколико Срба који су пришли БСК (Безбедносним снагама Косова, сепаратистичким оружаним групама ...