(Фото: Расен)
(Фото: Расен)

Свако слово има своје име

Аз Буки Веди …

Српско писмо — ћирилица — од првог разреда основне школе учи се из књиге БУКвар, а као прво учи се АЗ —БУКа. Далеке 1933. године, у седмој години живота био сам пошао у Основну школу и уз припремне вежбе за писање, зване „Коса танка” и „Усправна дебела” извођене на таблицама бејасмо увођени у тајне и вештине лепог писања, читања и разумевања, схватања и прихватања. У томе, као највећа радост, стиже и БУК — вар. Прва књига. Па и у мојој (садашњој) 77. години најдража књига. АЗ — БУКа и БУК — вар и данас су ми чврсти темељи, а градио их је учи — те —љ (учи те љубави). Још тада сам научио БУКвицу (АЗБУКу). И још тада сам сазнао, захваљујући учитељу, да…

1) Тумачење слова глагољице по речнику прасрбског „Језика Мајке” аутора Ружице М. Борисављевић (издање ИПА „Мирослав”, Београд.
*) Слово А (Аз) ултимативно се преводи као „ЈА”. А даље може по тексту: Ја, Први Творац (или, једноставније Творац). Слово Ѕ (Зело; ДЗело) углавном се преводи као много тј. врло. Превод као „Сила” био би мало исувише слободан.
**) Нисам видео писмо Боривоја ни оригинал „Језика Мајке” али знам да ова слова треба да се пишу тако како је овде написано. По угледу на црквеносло(а)венски (пра-, стари-, древни- или нови- црквеносло(а)венски) на коме се и данас пишу црквене службе. Ови термини би могли да се разумеју као синоними за прасрбски. И још, не могу у једном писму да буду два иста знака /слова. (прим.: Д. Младич)

Имена слова читана редом дају следећи смисао: Прва мисао посвећена је БОГУ. Друга мисао се односи на највећи дар, који човека уздиже изнад свих других живих бића, а то је РЕЧ. А реч је ДОБРО, она потиче од Бога и као таква мора да се поштује; она је истовремено радост, јер олакшава однос човека према човеку. Друго људско добро јесте ЗЕМЉА, од чијих плодова треба да се ЖИВИ. Но човек није на земљи само зато да живи физички, као животиња, већ у првом реду зато, да човечански МИСЛИ, а човечански мислити и добро говорити, то доноси унутрашњи мир — спокојство. А човек човечан, спокојан и оплемењен лепом речју, коју прати узвишен осећај припадности једној продуховљеној заједници, такав човек држи до своје речи, која мора бити чврста. Изнад свега тога стоји — у неку руку као круна — оно, што је формулисано с прве три речи: АЗ — БОГ — ВИД, који све то ВИДИМ, чујем и осећам, па — према томе — знам; ВИД представља врховно сазнање о СВЕМИРУ, у коме је ЗЕМЉА и дотле, док човек буде поштовао својом МИШЉУ и својом речју законе, које је сам он установио и над којима он(а?) бдије, све ће бити ДОБРО. Међутим, узмакне ли се пред силама мрака, не поштујући више ни БОГА, ни РЕЧ, ни МИСАО, ни ЗЕМЉУ, која доноси плодове кроз предан рад — човечанство ће се духовно стрмоглавити…

Кроз прастару србску азбуку, дакле изражена је цела филозофија србског човека: његов однос према Богу, према људима, који су сви за њега били браћа, његов однос према ЗЕМЉИ, мајци хранитељки… („Срби… Народ Најстарији”, проф. др Олга Луковић-Пјановић, том 2, стр. 269-270, Београд: Досије, 1990.)
Молим уважену господу чланове Одбора, који су учествовали у критикованом раду да поред свих школа које смо завршили не заборавимо и оно чему су нас родитељи и прародитељи учили и усвојили као саставни део наше људске личности. За овакво знање захваљујем својој прабаби Савки, која ме је по доласку из школе увек подсећала на потребу да учећи не губим памет — коју школе не дају. Јер по једном од највећих Срба Светом Николају Девичком (Велимировићу) „… Народ не зна много, али зна главно.”

Из писма Боривоја Д. Живковића, повереника Удружења за заштиту ћирилице за Шведску, Вечерњим новостима, фебруара 2004.
Боривоје Д. Живковић, повереник Удружења за заштиту ћирилице за Шведску. „Кућа књига Девић” („Bokhuset Devic”), Малме, Шведска, 3. фебруара 2004. године.

Извор: Славеносрбија.блогспот

4 коментара

 1. Закаснили сте.
  Пуних 77 година прекаснога.
  Ћирилица мелтене више не постоји у главама Срба.
  Што не дотукоше турцизми, дочекаше германизми, што не дотукоше германизми, дочекаше американизми, што не дотукоше сви до данас, дочекаше савременизми доброг дела српских интелектуалаца и народа.
  Госпођа Министарка је постала благо офуцана поред нове конкуренције.
  Срби имају 77 разних објашњења зашто не употребљавају ћирилицу, своје народно писмо.
  Свака година кашњења створила им по једно измишљено оправдање.

  • Тужно је то, на крају ипак остаде да смо проклети народ. Сами себи копамо рупу. Волео бих да видим шта би се догодило, када би се лобирало за ћирилицу у Немачкој или Италији. Поред свега што се прожима овом „државом“, Бугарска и још неке земље које користе ћирилицу немају тих проблема. Нема их ни много више од нас. Питање: „Зашто се то догађа и још горе, пролази и примињује у Србији?“. Хрвати преко Ватикана су највећи лобисти за католичење Србије, шта ради српска Влада? Ставља паре и окреће главу на другу страну. Шта ради СПЦ? Или ћути или губи сваку расправу. Скоро сам био центром, да нисам рођен овде мислио бих да сам у Њу Јорку. Рецимо да ћу га заобилазити. Двојезично је „прихватљиво“, али ово сада је страхота.

 2. masonizmi najpre, kreže.

  gramatički ispravno je bilo „srBski“ do dolaska židova valtera, koji nas brže bolje preimenova u srpe.
  zbog srpa i čekića valjda…

 3. ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

  Аз………ја
  Бог…….бог
  Вид…..Вид……….ја ( сам ) бог Вид!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ………

  Дакле, азбука почиње твдњом, да је Вид……. Бог………а не она Јеврејчина………и да је азбука посвећена њему!!!!!!!!!!!

  Какве ово везе има………са куртоном Ћирилом……..који је хришћански………ОКУПАТОР……..културни, наравно?????????????????

  Ви што серете о „ћирилици“ сте………..ДРСКЕ И ОСТРАШЋЕНЕ НЕЗНАЛИЦЕ………па кад вас неко почне подјебавати……..љутите се!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  У ћошак……….на клечање на кукурузу………..до краја часа!!!!!!!!!!!!!

  ПС: Је ли и ово……….ј………. слово од Ћирила………и како вам се не гади?????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ћирилица (Фото: Правда)

Зашто прогоне ћирилицу?

Ћирилица је најпрогоњенија азбука на свету, а многима и – најмрскија. Тако ...

Македонија (Фото: Thinkstock)

Коначан предлог за име Македоније

Скопље – Република Северна Македонија је коначан предлог новог имена те бивше ...