Клима (Фото: Thinkstock)
Клима (Фото: Thinkstock)

Тешко да можемо без климе у врелим данима, а како утиче на здравље?

Температуре ваздуха напољу ових дана досежу свој летњи максимум и често је једини спас боравак у затвореном уз клима уређаје. Међутим, излагање клима-уређајима није потпуно безазлено.

Да бисмо искористили њихове најбоље стране, а негативни утицај на наше здравље минимализовали, потребно је држати се одређених правила. О томе на шта треба припазити приликом боравка у просторима расхлађеним клима уређајем и како могу да утичу на наше здравље говории су стручњаци више пута, пише Дневник.хр.

Ако се клима уређај не одржава или се погрешно користи када је укључен, може довести до ширења микроорганизама, од којих најопаснији може бити узрочник легионарске болести односно атипичне упале плућа. Ту су и оне нешто мање озбиљне, али једнако непријатне попут прехладе, главобоље, упале синуса и ува, погоршање алергија и дерматитиса, као и болова у коштано-мишићном систему…

Особе изложене хладном ваздуху клима-уређаја врло често се жале на болове у подручју врата, руку, зглобова и леђа, односно оних делова тела који су директно изложени струјању ваздуха с клима-уређаја. Сем тога, ако се не овлажује ваздух, клима-уређаји ће га сушити, а дисањем се суши и наша слузница.

Ако су уређаји квалитетни и ако се мењају филтер на свака три месеца месеца, могу и повољно утицати на здравље, нарочито код алергија и астме.

Избегните температурни шок

Првенствено треба регулисати температуру микроклиме, дакле наш радни простор, кућу или ауто са спољном температуром. Наш организам добро подноси температурну разлику од шест до седам степени Целзијусових. У супротном изласком из јако климатизованог простора може доћи до температурног шока.

Изласком на високе спољне температуре долази до периферне вазодилатације, што је изразито опасно код особа с ниским притиском и особа које имају проблема с циркулацијом. Треба избегавати излагање хладном ваздуху и подесити брзину струјања ваздуха, а свакако треба припазити и на адекватно влажење ваздуха.

Послодавци би такође требало да се придржавају написаних савета. Дакле, разлика између спољне и унутрашње температуре требала би бити од шест до седам степени, влажност од 40 до 60 одсто, а брзина струјања ваздуха највише 0,2 метра по секунди и то без директног дувања ваздуха на људе који бораве у тим просторима. Осимм тога, таквим поступањем штеди се и струја.

Б92

један коментар

 1. Филтери се не мењају већ се перу једном месечно детерџентом,-ахелом ,нежном четком и водом,
  Ко климу користи само за хлађење потребно је најбоље на пролеће да позове свој сервис-мајстора да уради генерално сервисирање климе-дубинско чишћење хемикалијама,
  Ко користи за хлађење и за грејање пожељно је да је сервисира два пута годишње на пролеће пред хлађење и на јесен пред грејање.
  Разлика у температури од 6-10 степени у односу на спољну температуру,
  С’времена на време направити промају да уђе свеж ваздух а изађе устајали у просторији јер клима врти један те исти ваздух у просторији…..
  Клима је ехтра уређај уз климу је секс савршен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: pixabay.com)

Снизите температуру код деце за пет минута: Народни рецепти који делују!

Ови народни рецепти брзо и делотворно скидају температуру код деце, али за ...

Монсанто (Фото: Визионарски)

Монстанто на удару: Калифорнијски суд наложио гиганту да исплати 289 милиона долара одштете јер изазива рак

Акције немачке хемијско-фармацеутске компаније Бајер пале су данас за више од 10 ...