(фото:Србија данас)

Траже се првокласни шифранти да декодирају мумлање ове мутаве!

БЕОГРАД – Имамо одличну сарадњу са НАТО и поздрављамо што разумеју нашу војну неутралност, казе премијерка Ана Брнабић.

Она је на Београдском безбедносном форуму данас подсетила да је у Подгорици разговарала с америчким потпредседником Мајком Пенсом и да му је пренела да Србија разуме да земље у региону желе да уђу у НАТО, а да једнако чекује да те земље и НАТО разумеју нашу намеру да останемо војно неутрални.

То што су четири земље региона чланице НАТО а две желе да уђу у чланство она не види као проблем.

„То не мења нашу позицију нити видимо било какву претњу по наш суверенитет и интегритет и спољну политику. Све док и они поштују нашу поизицију ми нећемо имати проблема са тим:, додала је она.

Ипак, додала је, имамо одличну сарадњу с НАТО преко програма ИПАП и ПФП, где имамо много заједничких активности.

Како је рекла, треба да говоримо о чињеницама, а то је да је Србија стварно неутрална потврђују и бројке да је 2016. Србија учествовала у 16 мултинационалних вежби, до тога 9 билателано са САД, две са Русијом, две са земљама региона…

Ове је године, додала је, било 13 војних активности са НАТО или њеним чланицама, седам са САД, две с Русијом.

„Те бројке показују да смо посвећени свим странама и да нисмо блиски само са Русијом, те да је то само ствар перцепције, а не чињеница“, поручила је Брнабић на панелу посвећеном доприносу парнтенрства НАТО и србије безбедности Западног Балкана, где јој је саговорница била заменица генереалног секрфетара војне алијансе Роуз Готемалер.

Србија је, додала је премијерка, прва у региону, седма у Европи у погледу учешћа у УН и ЕУ мировним мисијама, и 3.044 припадника насе војске учествовала су у њима, чиме се, поручила је, поносимо.

Према њеним речима, нема успешне европске интеграције и одрживог економског развоја без регионалне стабилности.

Србија је, како каже, највећа земља региона али мало тржиште и ако имамо било какву нестабилност Србија, без обзира на сва улагања која је имала у протекле три године, биће доживљена као нестабилна и неће моћи да искористи успехе макроеконмске политике и спроведене фискалне консолидације.

„Зато је регионална стабилност један од кључних приоритета. Србија је слала добре сигнале, да је отворена флексибилна. Доста тога је ЕУ уложила и кроз Берлински процес чији је Србија учесник. Мислим да је Србија извозник стабилности“, поручила је премијерка.

На питање о руском урицају на Балкан, позицији владе као и како однос са Русијом утиче на војну неутралност земље она каже:

„Дала сам податке који потвђују да смо посвећени неутралности и да је перцепција само то а не чињеница. Отворени смо и поштени у вези са тим односима. Русија је велики пријатељ Србије, имамо верске,културне и историјске везе али и економске – споразум о слободној трговни. Али, Русија је економски партнер и европских земаља“, каже она.

Све док смо отворени и можемо да покажемо бројке нема препреке том партнерству да се настави имајући у виду наш стратешки пут ка ЕУ, нагласила је она.

У вези са критичким односом јавности према НАТО због ваздушних акција 1999. она каже да је то емотивно питање и не може се заборавити.

„Искрено, то ће остати нешто што оптерећује наше односе и у будућности. Ипак, гледамо у будућност, и то није клише“, рекла је Брнабић.

Према њеној оцени идемо у добром смеру.

Такође је подсетила да је и Косово и Метохија веома емотивно питање али да Србија са Кфором има изузетну сарадњу.

„Имамо стабилност и Срби и неалбанци се осећају сигурније, то треба да се зна и поздрави“, рекла је она.

Такође, током мигрантске кризе, Србија је показала да може дабуде поуздан партнер и некад поузданији од неких ЕУ земаља.

Танјуг/Србија данас

11 коментара

 1. Мутава води антисрбску и антидржавну политику. Ради по налогу Брисела и САД, како год она мумлала.

  • Bošnjaci i Hrvati svakodnevno ponavljaju da je Republika Srpska genocidna tvorevina? Zašta mi u Srbiji i Republici Srpskoj ne ponavljamo da je Hrvatska genocidna nastala na klanju, pokatoličavanju i genocidu nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine šta je jedina istina? Zašta to Vučić, Dačić, Vulin i ostali izdajnici i plaćenici zapada kriju i taje?

  • Ko šljivi Brnabićku, Vučića, Dačića, Vulina ipak su oni samo sluge koji dobivaju naredbe sa zapada i glavu dole. Naser Orić oslobođen svih optužbi kao i Gotovina, Čermak, Markač i ostali ustaše. Sad će od njega praviti heroja kao i Hrvati od svojih zločinaca. A najveći srpski izdajnik i strani plaćenik Vučić poziva na novo ćutanje Srba? Taj monstrum i bolesnik nema nit stida nit obraza. Da ne uvredi Bošnjake kao pre Hrvate ili Albance. Pa do kada više njegovo puzanje pred eu i zamajavanje celog naroda. Kud gura Srbe u eu koja nam je uz Vatikan i katoličku crkvu vekovni neprijatelj. Pokatoličavanje Srba u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj Hrvati i katolička crkva sprovodili su i pre I svetskog rata, pa u II svetskom ratu i sad zadnji genocid nad Srbima Krajine potpomognut Vatikanom i EU Srbi bi po Vučiću trebali odobravati? Pa Bože jel narod slep ili samo glup pa ne vidi kako nas podlac vodi u nestanak naroda i država? Zašta genocid nad Srbima prikriva od sveta i ne govori jasno o genocidu kad Hrvati mogu po cele dana o srboćetnicima dok u našim portalima ne puštaju reč ustaša pravi administratori proustaše u pokorenoj koloniji Srbiji. Hrvati su kaže sanjali svoj san o državi 1000 godina a mi Srbi kao narod nikad ne smemo zaboraviti privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu koja za Vučića nije bitna.

 2. Mutava kaze: Srbija ide u „dobrom smeru“. Kuda to? U pizdu materinu? I to je dobro po ovom pacijentu od premijera.
  Zalosna je drzava u kojoj ovakvi mozdani i genitalni invalidi gazduju.

 3. Mislim da bi autor naslova trebao da nadje prevodioca za svoje naslove, takodje ga podsecam da govoreci o drugima, govori pre svega o sebi.
  Ovaj moj post nema veze sa Brnaabickom, samo sa autorom clanka koji nije smeo ni da se potpise. Bedno.

 4. IZBORI: Kad psihopate organizuju......defile.........ometenih u razvoju

  Tražili ste………..evo vam je!!!!!!!!!!!!

  Demokratija……….evolutivnim putem………..stiže i do……….Brnabićke!!!!!!!!!!!!!!!

  • а шта си ти радио…ти ниси тражио…?
   говно једно….лажљиво…….превртљиво……труло….
   смрдиш и кад си маскиран….говно и кроз најлон смрди.
   Који брав је тебе избацио из јаја???????….
   иди и унереди ту деформисану………кад си тако велико мудо…..
   јебо те туризам, косовац и најстарији јарац који те побацио и испустио…. пичка ти материна фрустрирана

 5. lezbaco mars u picku materinu. za tebe je samo lomaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Без НАТО оружја у ЦГ: Алијанса неће градити војне базе на Балкану

Подгорица – НАТО неће градити војне базе у Црној Гори, 29. члану ...

Гвоздена завеса удаљава Србију од Русије: Ево који су планови?

Прва авио-база НАТО-а на Западном Балкану биће изграђена у албанском граду Кучова, ...