Крагујевац (Фото: С. Радовановић)
Крагујевац (Фото: С. Радовановић)

Траже укидање уредбе о смањењу плата

Крагујевац-Градско веће у Крагујевцу упутило је, уочи минулог викенда, препоруку наџорним одборима јавно комуналних предузећа, чији је оснивач градска управа, да „сагледају могућност исплате солидарне помоћи запосленима у износу од по 22.620 динара ради ублажавања неповољног материјалног положаја.

 

Под условом да су за ту намену обезбеђена финансијска средства, односно да се тиме не ремети редовно пословање и ликвидност предузећа“.

У информацији Службе информисања градске управе наводи се да је иницијативу о исплати солидарне помоћи покренуо Синдикат запослених у комуналној делатности, који је 2. новембра предао захтев градоначелнику Радомиру Николићу. Синдикалци су, додуше, колико је јавности познато, тражили да им се једнократна финансијска помоћ исплати из градске касе. Тим пре што нека крагујевачка јавна и јавно-комунална предузећа послују на ивици колапса, о чему, опет, сведочи и чињеница да запослени у њима траже солидарну помоћ…

Синдикат комуналне делатности у Крагујевцу претходно је од премијерке Ане Брнабић тражио да се плате запосленима у јавно-комуналним предузећима у Крагујевцу повећају за пет одсто, с обзиром да су им зараде далеко испод републичког просека. Премијерка им је поручила да се захтевом обрате локалној самоуправи, те да се, притом, позову на онај члан колективног уговора којим је предвиђена исплата једнократне финансијске помоћи запосленима у локалном јавном сектору.

Крагујевачки комуналци јесу послушали савет премијерке и обратили су се градској управи, али их је, у међувремену, изненадила, и то више но непријатно, њена скорашња најава да се најављено повећање зарада запосленима у локалним самоуправама за пет одсто неће односити на запослене у јавно-комуналном сектору.

Представници радника у тим крагујевачким предузећима подсетили су Брнабићку да су Уредбом Владе Србије о смањењу зарада запосленима у јавном сектору, крајем 2014, плате и њима умањене за десет одсто, те да је сада, најблаже речено, некоректно да њихова ионако ниска примања остану „замрзнута“. Отуда најављују покретање иницијативе за потпуно укидање Уредбе о смањењу зарада запосленима у јавном сектору. Поручују и да су спремни да се за укидање те владине одлуке као и за остварење својих права боре свим синдикално дозвољеним средствима.

 

 

З.Р./Данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Нема више „викенд и закачио празник“ – плате ће да лежу и ноћу

Београд – Послодавци у Србији моћи ће од октобра ове године својим ...

Радомир Николић (Фото: Ало)

Радомир Николић наместио партијском колеги посао у ЕПС

Крагујевац – Захваљујући пријатељству са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, народни посланик Српске ...