Гасовод (Фото: Танјуг)
Гасовод (Фото: Танјуг)

Турска отворила гасовод који заобилази Русију

Анкара-У Турској је отворен Трансанадолијски гасовод (ТАНАП) за превоз плавог горива из Азербејџана, а свечано отварање одржано је у провинцији Ескишехиру.

 

Турска дуж границе са Сиријом изградила бетонски зид дуг 764 километра

 

Церемонији су присуствовали председници Турске, Азербејџана, Србије и Украјине, као и лидер непризнате Турске Републике Северни Кипар Мустафа Акинџи, министри енергетике неколико земаља и директори енергетских компанија.

„Данас је историјски дан. Пројекат ТАНАП је резултат мултилатералне сарадње. Посебно радује што га отварамо пре планираних рокова. Политичка воља убрзала је реализацију тог пројекта. То ће бити највећи гасовод у Европи. Планирамо да у јуну 2019. године реализујемо прву испоруку гаса Грчкој. Пројекат ће отворити 10.000 радних места“, рекао је Ердоган на свечаном отварању, након чега су шефови држава одврнули симболични вентил.

Гасовод ТАНАП, вредан 10 милијарди долара и дужине 1.850 километара, повезује Каспијски басен са југоисточном Европом, а реч је о пројекту који треба да транспортује гас од азербејџанског налазишта Шах Дениз 2 на Каспијском мору кроз Турску до Европе.

 

 

Спутник

 

 

 

2 коментара

  1. To Rusi treba da razdrndaju i da im više ne padne na pamet ! Neka Putim malo razmišlja kao što razmišljaju amerikanci !

  2. A zato je vucko bio u Azerbejdzanu pre neki dan, mozda da posreduje izmedju njih I Turske, a da u isto vreme pregovara za azil kod Azera kad mu zagusti u Srbiji?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Аустрија: Министарка да поднесе оставку јер је позвала Путина на свадбу

Беч-Најављени долазак председника Русије Владимира Путина на свадбу шефице аустријске дипломатије Карин ...

(Фото: pixabay.com)

Имаћемо више прихода: Турци продали фудбалере па купили козе

Истанбул-Турски фудбалски клуб Гулшпор, који игра у једној од нижих лига у ...