(Фото: Ројтерс)
(Фото: Ројтерс)

Тужна страна планете: 152 милиона деце ради

Вашингтон – Док се милијарде долара троше на откривање удаљених галаксија, планета земља је и даље дом тужних реалности које би лако могле да се реше и много јефтиније, а једна од њих је да има више од 150 милиона деце жртава дечијег рада, преноси ИПС агенција.

Како се наводи, од тог броја 60 одсто деце су узраста од 5 до 17 година, а раде у пољопривреди — обрађују земљу, баве се рибарством, шумарством, сточарством.

Чак 67,5 одсто од 152 милиона девојчица и дечака се злоупотребљава као јефтина или неплаћена радна снага, а тај проценат је највећи у сектору пољопривреде.

Ти „језиви подаци“ које је објавила агенција УН показују и да је пољопривреда један од три најопаснија сектора по бројности смртних случајева, несрећа и професионалних обољења.

„Сиромаштво је главни узрок запошљавања деце у пољопривреди, поред ограниченог приступа квалитетном образовању“, саопштила је Међународна радничка организација.

ФАО, једна од агенција УН, специјализована за храну и пољопривреду, истакла је чињеницу да је око 108 милиона деце запослено у пољопривреди и да најчешће раде дуго током дана и да се суочавају са професионалним ризицима.

Рад деце угрожава дечија права, навела је агенција и додала да угрожавање здравља и образовања младих представља препреку одрживом развоју пољопривреде и безбедности хране.

Танјуг

2 коментара

  1. Napadnite ih potrujte i poubijajte da nemogu vise da rade….

  2. Деца се дуално образују од малих ногу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Деца (Фото: Новости)

Мајке из Србије стале уз Језду: Нећу да ми СИН доведе СТАРЛЕТУ за снајку!

Интервју нашег прослављеног глумца Ненада Јездића уздрмао је Србију. Његових неколико редова ...

В. Димитријевић: О одузимању деце у Србији

Везивање биолошких родитеља и деце је сложен процес, који има и своје ...