(фото:Новости)

У Србији дивљи грађевинци моћнији од државе

Београд-Свакога дана бар у једном од српских медија осване нека прича о нелегално подигнутом објекту чија се градња наставља чак и када инспекције утврде да инвеститор нема папире и да мора све саграђено да сруши.

 

Судећи и само по насловима из претходних неколико месеци, у изградњу без папира не улазе људи који обезбеђују себи кров над главом, него инвеститори чији се идентитет обично скрива, али који могу да „обезбеде“ ћутање ако не инспекција, које у последње време реагују на пријаве грађана, онда бар правосуђа.

 

Дивља градња срушила три закона

„Без дозвола, ничу зграде на по пет, шест спратова, граде се на све стране и најпре на елитним локацијама, попут дипломатске колоније у околини стадиона Црвене звезде, па сличног објекта на Бановом брду, у улицама Маршала Берјузова, Светог Николе, Призренској, Небојшиној, др Ивана Рибара, Косте Рачанина, Водоводској, Вишњићевој, Кладовској Устаничкој… све до последњег у низу апсурда“ – Панчићевом врху на Копаонику, који је у зони високе заштите. Али то није једини случај да се ради у заштићеним подручјима, природним парковима и резерватима, јер дивљи објекти ничу и на Голији, Златибору, Старој планини. Измештају се без дозвола чак и водотокови ради изградње малих хидроцентрала – каже за Данас Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

И све то упркос новим законима, значајном напретку у процедури издавања грађевинских дозвола и тврдњама да „више ни цигла неће моћи да се угради без дозволе“. Отворени су чак и телефони на које грађани могу да пријаве нелегално градилиште, инспекције, од републичке до локалних, по неколико пута излазе на терен али једино што могу да утврде након што су наложили обуставу радова је да зграда и даље „добро напредује“, а да се искидана жута трака која означава забрану, ваља између шута и наслаганог материјала. Према закону, инспекције обично покрену процедуру која подразумева подношење кривичне пријаве, чиме се њихова улога завршава а лоптица пребацује правосуђу. И ту обично све стаје. Родић истиче да је управо то слаба карика која омогућава да се дивљи објекти некажњено множе.

“ Већина тих проблематичних инвеститора ослања се на претходна искуства да држава нерадо руши саграђено као и да је спремна „још само овај пут“ да уведе општу амнестију. Међутим, ћутање правосуђа указује да је у таквим ситуацијама увек реч о нечијој зони интереса који су толико моћни да могу да зауставе процедуре. Зато ћемо се са проблемом бесправне градње, дивљих објеката који су унаказили и престоницу и све атрактивне дестинације у Србији, суочавати све док се првих неколико грађевинара не нађе у затвору због градње без дозволе. Закон то прописује још од 2002. године, али ја не знам ниједан случај инвеститора који је због нелегалне градње заглавио затвор. А док се то не деси, дивљи објекти ће наставити да ничу“ – закључује Родић.

Према речима консултанта за инвестиције Махмуда Бушатлије, нови закон који је донело Министарство у садашњем мандату, само је „шминкање“ претходног, Дулићевог закона, а наглашава да је садашња верзија отворила веће могућности за манипулацију.

„Тачно је да су раније инвеститори ишли чак на 80 шалтера како би прикупили документацију потребну уз захтев за добијање дозволе. Сада се предаје само захтев, документ да је локација регулисана и евентуално урбанистички услови а шалтери између себе прибављају све остало. Проблем је, међутим, што остали прописи који регулишу рад државне администрације нису томе прилагођени, неки од њих чак и забрањују комуникацију међу институцијама. У тако несређеном систему, дозволе се ипак издају, али је питање како“ – каже Бушатлија и додаје да дивљу градњу подстиче и то што се ефекти Закона о озакоњењу никако не виде, па је логика инвеститора да „ако држава није успела да то питање реши до сада, зашто и они не би наставили са претходном праксом“.

 

 

М.Н,Стевановић/Данас

2 коментара

  1. Da li je moguce da debilni i nezajazljivi preduzimaci na kucu/zgradu od 3 sprata (sa racunatom statikom za toliki objekat) nazidaju ladno jos 5 spratova!? Ko ce da bude odgovoran kad se to srusi? E prokletnici bezdusni… nikada vam dosta para a??

  2. У Србији дивљи грађевинци моћнији од државе
    ++++
    Само они који знају одговор на питање гованца на власти: “ А колики је мој део “ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Видовдан)

Змај Огњени Вук, историјска личност са митском биографијом

Био је деспот без деспотовине, јунак без мане и страха, узданица без ...

(Фото: Sputnik / Максим Богодвид)

Шоу на трибинама у Казању: Аустралијски навијачи скандирали „Костарика је срце Србије“

На мечу између Француске и Аустралије навијачи те острвске државе имали су ...