Угљанин цепа Србију, хоће да буде шеик

Београд – Пошто је у Бриселу од Европске уније тражио да Санџак добије статус покрајине, лидер Бошњачког националног већа (БНВ) и бивши министар у српској влади Сулејман Угљанин још једном је показао своје право лице – од државних органа Србије тражио је да му дају територијалну аутономију.

„Захтев Сулејмана Угљанина и БНВ за аутономију Санџака је нереалан. Угљанин подизањем политичке прашине покушава да побољша не стање у области људских и мањинских права, како он жели да представи, већ искључиво свој рејтинг“, каже потпредседник Владе Србије Расим Љајић.

Муфтија Мевлуд Дудић, председник Мешихата Исламске заједнице у Србији, Угљанинов захтев карактерише као „још један вид манипулаторског односа Угљанина према Бошњацима из Санџака“.

БНВ са Угљанином на челу је почетком прошлог месеца упутио захтев Министарству правде Србије да Санџак добије статус територијалне аутономије у Србији у складу са референдумом из 1991.

На том референдуму су се Бошњаци изјашњавали на питање: „Да ли сте за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака с правом прикључења некој од република СФРЈ?“.

Наиме, тај њихов захтев наводно представља одговор на нацрт акционог плана који је припремио Београд за преговарачко поглавље 23 са ЕУ, а који се односи и на националне мањине.

У том захтеву, Угљанин тражи и да Бошњаци, као и Хрвати, добију уставно-правни статус народа који им је, како наводе, одузет распадом СФРЈ.

„То нема апсулутно никакав значај нити му треба придавати важност јер је то више намењено бирачима у Санџаку него онима на које је захтев адресиран.

Промашени су и мета и тема. Нико у међународној заједници овакве захтеве неће подржати из простог разлога што су у области и људских и мањинских права направљени велики помаци у последњих 15 година, иако стање није идеално.

Уместо да се кроз институције залаже за унапређење у тој области, Угљанин покушава да подизањем политичке прашине побољша не стање тих права, зато што то није начин, већ свој рејтинг.

То је давно испричана прича и за Санџак и у самом Санџаку јер 25 година слушамо исту причу, која је нереална и контрапродуктивна. То је пуцањ у празно“, каже Љајић.

Он наводи да нема потребе да Влада тим поводом уопште реагује.

„Влада треба да ради само оно што је радила и до сада – да се бави развојем, инфраструктуром и отварањем нових радних места јер су то примарни проблеми људи не само у Санџаку, већ у свим деловима Србије“, додаје Љајић.

Муфтија Дудић наводи да Угљанин једно говори када је у Београду, а друго када је у Новом Пазару.

„Ово је још један вид манипулаторског односа Угљанина према Бошњацима из Санџака. Он једно говори када је на власти у Београду. Тада Бошњаци имају сва могућа права, а чим оде у Нови Пазар, подиже тон. Тај човек се понаша као господар Санџака и свих Бошњака.

Питање Санџака свакако треба решавати, али на темељу устава Србије и Црне Горе, као једног историјског простора на којем живе различити народи, и то тако да не буде угожена територија ниједне од ових држава“, каже Дудић.

Ало

један коментар

  1. Не одлучује Угљанин шта ће да буде – шеик или поново министар без портфеља или нешто треће. То одлучује САД.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...