(фото:Александар Стојановић/Фејсбук)

Ухапшен због Фејсбук статуса старог четири године

Бања Лука – Управа за борбу против тероризма и екстремизма МУП Републике Српске ухапсила је Александра Стојановића (28) из Бијељине због сумње да је извршио кривично дело јавног подстицања на терористичке активности.

Стојановић је ухапшен због статуса „Ако фураш бомбу на мурију, баци је“, који је написао на свом Фејсбук профилу још пре четири године, тачније у јануару 2014. године.

У позадини ове поруке је зграда која је, према тврдњама истражилаца, објекат Полицијске управе Бијељина.

На поруци је јасно видљива и слика ручне бомбе, па је све било довољно да се ухапси поменути младић, који је већ друга особа у Републици Српској са бременом оптужби за тероризам.

Међутим, оно што је најзанимљивије у читавом случају јесте питање због чега је истражиоцима требало више од четири године да открију спорну поруку и ухапсе Стојановића.

Одлично обавештени извор открива да је могући разлог несвакидашњег “открића” чињеница да је оптужени истог имена и презимена као особа која јавно критикује власт у Републици Српској, па су истражиоци „чешљањем“ профила дошли до спорне поруке.

Драгица Тојагић, портпарол Републичког јавног тужилаштва, потврдила је да осумњичени неће бити спроведен у ову институцију, те да ће се бранити са слободе.

Даница Гњатовић, портпарол МУП Републике Српске, на наше питање је одговорила кратко да ће након саслушања у полицији против осумњиченог бити поднесен извештај надлежном тужилаштву.

„Лице је у ранијем периоду јавно, путем друштвених мрежа, позвало на бомбашке нападе на Полицијску управу Бијељина“ – навели су у саопштењу МУП-а РС.

Одлично обавештени извор открива да је осим осумњиченог Стојановића током јучерашњег дана саслушана и његова девојка.

„Након саслушања девојке осумњиченог биће донесена одлука о томе да ли ће Стојановић бити спроведен у надлежност Републичког јавног тужилаштва или ће бити пуштен да се брани са слободе“ – изјавио је извор портала СрпскаИнфо.

Други случај

Ово је други случај “тероризма” у Републици Српској. Занимљиво је да је и онај први био готово идентичан, и то због статуса на Инстаграму, који је на свом профилу објавио Милан Мацура (33) из Бањалуке.

Мацура је оштро критиковао манифестацију „Зимзоград“ која се одржава у Бањалуци у децембру, а његова порука оцењена је терористичком због чега је још раније подигнута оптужница против младића.

Са друге стране, пријатељи овог младића остали су у шоку, не верујући да је једно саркастично изражавање мишљења младића довело на оптуженичку клупу.

Затворске казне

За кривично дело јавног подстицања на тероризам у Републици Српској предвиђене су затворске казне.

Према новом Кривичном законику „ко јавно износи или преноси идеје којима се непосредно или посредно подстиче на вршење терористичких дела, као и других дела која се предузимају у циљу застрашивања грађана или присиљавање органа власти у Републици Српској да нешто изврше или не изврше“ казниће се казном затвора од најмање три године.

Српска кафе/Српска инфо

 

један коментар

 1. туристички угоститељ. Келнер.

  А зашто не ухапсе Фејсбук ради тероризма и објављивања терористичких мисли?
  Наравно да је тај младић вероватно далеко од идеје да баци бомбу, него се само изразио у „стилу“.
  На пример, читамо како ватају педофиле који вршљају по интернету, гледају или постављају слике деце, а то су све прави портали порнографије.
  Нити су икад ухапсили портал, нити ЦЕОа који згрће паре користећи ниске страсти, али тамо неке споредне и већ полулуде ухапсе. Добро, опасни су али не би дошли до изражаја да нема порнографског портала. Остали би у свом свету таме док их неко не утрне. Што је још горе, једног ухапсе а десет оставе да „раде“.
  Јасно ко дан да је та врста борбе против тероризма уствари гашење светла и укидање коментара који неком сметају. Неопрезни људи се оклизну и одоше у затвор. А порука свима осталима је – Не серте против владе, полиције, председника, иначе можемо и овако…!
  Цензура се на интернету увек користила, а сада су све већ лепо проучили и кроз коју годину, одоше коментари у прошлост. Нико неће смети ни да зуцне. Ово данас је само залетање.
  Експеримент слободног коментарисања се ускоро завршава. Остаће ботови и неписмени са пар речи.
  Имате ВН за пример. Отворите било који чланак о Вучићу и прочитајте коментаре. Видећете на стотине лајкова, ни да имају 10000 коментатора. А немају. Све сам божији вучићев плаћеник. Пола их лимитирано.
  Ето, та будућност је испред „слободе“ интернета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

ДР Стефановићу, ухапсите читаву планину!

Ма, браво за одлучну реакцију Стефановић др Небојше, изабраног лекара општег лудила, ...

(Фото: Спутник.рс)

Француски историчар: На Косову нећете добити ништа а Република Српска…

Притисак и ЕУ и САД веома је јак и у последњих шест ...