Крим (Фото: Ројтерс)
Крим (Фото: Ројтерс)

Украјина увела санкције српским посланицима који су посетили Крим

Кијев – Служба безбедности Украјине донела је одлуку да донесе санкције против четворице европских посланика који су 19. марта стигли у тродневну посету Криму. То је саопштила прес-секретар Службе безбедности Украјине Јелена Гитљанска.

„На територији Крима незаконито се налазе четири држављанина Србије и један држављанин Чешке. Савет безбедности Украјине је донео одлуку да им забрани улазак у Украјину на пет година“, наводи се у саопштењу на Фејсбуку, преноси ТАСС.

Посланици парламената низа европских земаља (Велике Британије, Чешке, Србије, Црне Горе), као и Киргистана и Бразила у недељу су стигли на Крим, а у понедељак имају састанке са властима и друштвеним представницима републике. Посету је организовала партија „Справедливая Россия“.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александра Турчинов је 19. марта изјавио да ће Савет безбедности Украјине припремити списак политичара из европских и других земаља како би се против њих увеле санкције због посете Криму. Према речима Турчинова, „у случају да се потврди чињеница да су посетили Крим против њих ће бити покренути кривични поступци према важећим законима“. Европски посланици који су посетили Крим су изјавили да нису забринути због могућих санкција од стране Кијева и да не планирају да посете Украјину.

Руска реч

3 коментара

  1. Види чуда, кад им је Хрушчов поклонио Крим, било им лепо. Сада кад је Путин вратио Крим Русији, који је био одузет Русима скачу као муве без главе.

  2. Прва Руска престоница Кијев а ребублика Украјина јер су неписмени комунисти тог времена сматрали да сваки већи град треба да има републику како не би поделили земљу сељацима. Распарчај држау и уведи централизам да лакше владаш то исто ради данас вучић са СРБИЈОМ. Што се санкција посланицима тиче то се зове трла баба лам да јој прође дан те и украјинци немају преча посла но измишљају неким СРБСКИМ посланицима санкције.

  3. Најинтересантнији догађај марта 2014. је „повраћај“ Крима у историји познат као да је наводно Никита Хрушчов присјединио Украјинској ССР као заслужан поклон зато што је и сам рођен у Кијеву, у ствари, ово је званично ирелевантно. Чињеница да се догађај десио 19. фебруарa, 1954, уочи 300. годишњице Перејаславске раде (скупштине из 1654.г.). И у том периоду Хрушчoв није мога сам ништа решити, иако је био први секретар Комунистичке партије СС од септембрa 1953. год.

    Крим је Украјини предао Г. Маленков, а декрет потписао Президијум Врховног Совјетa СССР К. Ворошилов.

    Постоји још један веома важан детаљ, који се из неког разлога данас срамно прећуткује: да у замену за Крим од Украјине је истовремено отцепљен и присаједињен Руској Федерацији тада (протокол Президијума ЦК КПСС под. редним бр. 49 од 25 јануара 1954 г.) регион Таганрог и свa територијa до границе земље, која обухвата сву равничарску област полуострва око Црног морa. Томе треба додати да је Кијев заузврат место богатoг регионa земље црнице добио безводнa сланa степска подручја, без воде и било каквог наговештаја наводњавања, без струје и енергије. Ове чињенице данас мало ко узима у обзир. Лакше је рећи да Хрушчов у наводној великодушности скоро пијан спао са клупе… Међутим, зато што је ситуација била сасвим другачија, о томе се не сме говорити, а Украјинци који су безвредно полуострво оживели на уштрб осталог дела Украјине, зато сада „скачу“ – нека Украјини врате одузето и нико ниче скакати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*