Џејмс Матис (Фото: Gettyimages)
Џејмс Матис (Фото: Gettyimages)

Вечерњи: Пентагон одао највећу почаст Хрватској од ’95.

Загреб – Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић састао се ове недеље са америчким колегом Џејмсом Матисом, који је похвалио хрватску операцију “Олуја“.

Изјава да је та војна операција изменила ток историје и да се данас о њој учи у америчким војним школама као о примеру добро припремљене и извршене војне акције, брзо је из Вашингтона обишла релевантне политичке, војне и дипломатске адресе, пише “Вечерњи лист“.

Како се наводи, од “победничке 1995.“ Хрватској у америчком Пентагону није одана већа почаст од оне која се догодила током сусрета америчког министра одбране Џејмса Матиса и потпредседника хрватске владе Дамира Крстичевића.

“Матис, један од најпознатијих заповедника америчке војске, ратник и бивши генерал, Крстичевића је дочекао као колегу који је такође био ратник и бивши је генерал, уз то школован на америчком Војном колеџу“, наводи се у тексту.

Крстичевић, наравно,како се наводи, није могао остати дипломатски суздржан, а посебно је био поносан када је Матис изрекао још једну “јаку реченицу“, да је “Хрватска мала земља, али се бори знатно изнад своје категорије”.

Након што је још јавно исказао и потпору САД Хрватској у набавци новог борбеног авиона нагласивши његову важност и способности, посета министра Крстичевића се “већ након првог дана могла оценити обављеном“.

Један од главних мотива одласка министра у САД, пише “Вечерњи лист“ био је разговор о набавци америчких борбених авиона, а да је тај посао већ одмакао видело се и по томе што је у четверодневни Крстичевићев програм изненада “улетела” и посеат фирми произвођачу “занимљивих“ Ф-16.

Министар Крстичевић потврђује да је хрватска страна при набави ескадриле “наишла на пуно разумевање и потпору америчког министра обране”.

Вечерњи лист

7 коментара

  1. КОСОВО ПОЉЕ – руска песма због које сузе саме теку
    https://www.youtube.com/watch?v=WjMcfiC7Aak

  2. Da imas imalo pameti zgadilo bi ti se, mada si i ti isti krvolok, da ti jedan od najgorih ubica, olosa, sadista i djubradi „oda pocast“! A drugo, a i prvo, nije tebi i „hrabrim“ hrvatskim koljacima odao pocast, jer su sve odradili oni, pocev od plana, akcije i logistike, tupa maso. Kome ta posast, olicenje zla na planeti oda pocast znaci da je isti kao i oni, najgori, moralno, duhovno, kako god hoces! Zato ga i zovu besno pseto, mada se time cini velika nepravda plemenitim bicima, psima.

  3. Од Олује не би било ништа само да је Србија ушла у окршај…а није…а требала је…и никада краја српској глупости.

    • само је требала да турира тенкове близу границе….да смо 91 направили Србију, не би било 95 и 99

  4. За Србију

    У Украјини се спрема „Олуја“ на Донбас. 25 000 НАТО терориста креће на исток. Русија је одиграла једнако као и Србија. Примирја да се нацисти организују. А сада креће сценариј, на који се упозоравало. Хоће ли Русија да уђе у рат или ће да се припреми за милионе избеглица?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг (Фото: Бета / АП)

Јенс Столтенберг: Несугласице САД и ЕУ доводе НАТО у опасност

Брисел-Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је да дубоке поделе између САД ...

Шокантно откриће: Сваких 13 минута по један Американац изврши самоубиство

Вашингтон-СВАКИХ 13 минута изврши самоубиство по један становника Сједињених Држава!   Алармантно: ...