(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Велика Албанија до Прешева

Прешево – Још један корак ка остварењу пројекта „Велике Албаније“ или тек уобичајена сарадња између градова у региону на пољу привредне и културне размене? Између ове две крајности креће се оцена догађаја од пре два дана када су петорица градоначелника у Тирани потписали акт о формирању Уније албанских општина у региону: Тиране, Приштине, Тетова, Улциња и Прешева.

За председника Одбора за Косово и Метохију у српској скупштини Милована Дрецуна поменути догађај само потврђује да Албанци не одустаје од старе намере да формирају „Велику Албанију“.

„Какве су то албанске општине? Па Прешево се налази у Србији, а ту не живе само Албанци него и Срби и Роми. Тетово је, колико ја знам, у Македонији, Улцињ у Црној Гори… Еди Рама је недавно рекао да је та идеја мртва, али изгледа да неко покушава да је оживи, па се креће са унијама општина, онда вероватно градова и, на крају, заједничке државе“, каже Дрецун.

Још од Призренске лиге 1878. године, када су тадашње албанске вође зацртале да „Албанци неће допустити да се њихове земље дају Србији, Црној Гори, Грчкој или било којој другој држави“, са више или мање енергије и отворености међу албанским лидерима се говори о стварању националне државе која би обухватала све сународнике у региону. Неки је зову велика, а неки природна Албанија.

Шкељзен Малићи, политички саветник албанског премијера Едија Раме, међутим, тврди за београдски лист „Данас“ да Велика Албанија није сценарио који има подршку званичне Тиране и Приштине.

Мило признао окупиране територије следећа је Велика Албанија?

„Мени се чини да неки кругови, нарочито у Србији, заправо настоје да подстакну албански иредентизам, како би имали додатни изговор за српски иредентизам, односно уједињење Србије и Републике Српске, као и припајање северног Косова“, прокоментарисао је Малићи.

Бивши српски министар за КиМ Слободан Самарџић уверен је да је реч о јаком симболичком повезивању, јер све ове градове Албанци доживљавају као националне центре у државама чије делове такође доживљавају као албанске.

„У оквиру мапе Велике Албаније они полако обележавају центре који би требало да буду нуклеуси даљег ширења и обезбеђивања унутрашње интеграције албанског становништва или, ако хоћете, комплетне албанске нације“, сматра Самарџић.

У Тирани формирана „Велика Албанија“

Као политичка порука може се тумачити и што су петорица градоначелника основали Унију општина дан уочи великог албанског празника Дан заставе, када се обележава и независност њихове матичне државе. У саопштењу за јавност оснивачи тврде да се ради о „механизму међусобне сарадње у области урбанизма, животне средине, културе, инвестиција и иновација“. На питање зашто није изабран неки други датум, председник општине Прешево Шћиприм Арифи за београдске медије је рекао да се на идеји радило пола године и да је „сада сазрела“.

Мило прећутао

Осим у Србији, реакција је било и у другим државама у региону које имају значајну албанску мањину и чији су градови уврштени у ову унију. Опозициони лидер у Црној Гори Небојша Медојевић је поводом овог догађаја на својој Фејсбук страници написао: „Ђукановић највећи издајник у историји Црне Горе. Улцињ у унији албанских општина.“

Ј. Арсеновић / Вести

8 коментара

 1. Што се нас тиче, могу да је праве до Мађарске. Само да нам не укину АВ ријалити.

 2. bravo za SNS organizaciju koja godinama uspesno radi – SA ALBANSKOM MAFIJOM.

 3. острогорски

  Или до Ниша, Краљева, Чачка, Ужица и Прибоја?

 4. Ne znam samo kojim parama će šiptari da kupuju stanove i prave „veliku albaniju“ sada kad Hilari treba da VRAĆA mitologiju iz fondacije…I sada kada je među Srbima sazrela svest da 1. ne daju ćerkama da se prostituišu za šiptarske pare, 2. da im se deca ne drogiraju šiptarskom drogom, 3. da im carina i policija ne puštaju na granici kamione i kamione sa švercanom robom :a) oružjem, b)predratnim crkotinama, c)nuklearnim otpadom…i td..

  • Kako kojim parama?! Hilari ce vratiti tako sto ce joj dati rudnike. Pare ce uzeti od narkotika. Pa kuca u centralnoj Srbiji sa imanjem je 20 000 evrica.
   Sto se tice Srba svjest nije sazrela nit planira za dugo. Dok god ima Srba vise Jugoslovena od Srba koji su Srbi nema od Srbije nista. Danas bar 70% Srba su Jugosloveni ma sta ko rekao.

   • Kad čovek odraste.......okružen LAŽIMA........ne primećuje ih..........i smatra ih KULTUROM

    Ja mislio ………..70 % neofašisti……….i to nesvesni……….u koje i ti spadaš !

    Biti brat sa bratom je greh……….biti brat sa zapadnim ubicama je prestiž ………..je li to šablon za ovih tvojih ………..70 % Jugoslavena ?

 5. Pa vučiću je sad važnije da otme narodu pare za njegov zakon kako ga on zove ozakonjenje i ponovo upisivanje u katastar nego što mu šiptari otimaju petinu države. Eto o čemu on misli o građanima i o njegovim prijateljima i teroristima šiptarima. Dade im KiM Trepču, Telekom sad će i deo SRBIJE, zukorliću dozvoljava gradnju bez ikakve dozvole a mi obični građani koji nismo njegovi dupelisci moramo da mu platimo taksu da bi imao od čega da navodno plaća njegove strane ulagače a gde idu posle te pare nije teško pretpostaviti. Zato i juri što pre otimanje para od građana za to njegovo ozakonjenje bez ikakvih utvrđenih činjenica. Poslali decu članove sns da popišu i udri po građanima SRBIJE. Posle nove godine ponovo udri po građanima sa poskupljenjem vladinih taksi. E pa sve ima svoj kraj a onda ćemo se gledati a kako o tome neka razmišljaju izdajnici ove države.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

„Орлови“ испустили победу, Швајцарци славили након преокрета

Фудбалери Србије поражени су у другом мечу у Групи Е од селекције ...

(Фото: Агенције)

Вучићу, Србија није ни близу најмање задужених земаља

Београд – Постављање камена темељца за немачку фабрику ZF Friedrichshafen AG недалеко ...