Робот (Фото: Profimedia)
Робот (Фото: Profimedia)

Вештачка интелигенција до 2050. преузима већину послова?

Очекује се да би вештачка интелигенција до 2050. године могла по способности да се „приближи људском мозгу“, те да би могла да преузме већину свакодневних послова, указали су стручњаци за ту област у оквиру учешћа на Самиту Македонија 2025. у Скопљу.

На панелу о друштвеним мрежама и медијима, медијима и платформама, инжењер и менаџер у „Гуглу“ Алек Ицев истакао је да је за њега 2049. година рок до када ће бити развијена вештачка интелигенција која ће знатно променити начин живота људи.

„Уређаји ће бити све паметнији и све бржи и у једном тренутку ће вештачка интелигенција прећи границу“, указао је Ицев.

Према његовим речима, вештачка интелигенција све више напредује, односно софтверски системи и машине биће све паметнији, ефикаснији, али и све јефтинији. Ицев очекује да ће у другој половини 21. века машине моћи да раде уместо људи многе послове.

„Увек када се уводи нека нова технологија има и пуно злоупотреба, али сам ипак врло оптимистичан да ћемо успети да тај технолошки напредак искористимо у позитивне сврхе за људски род у будућности“, објаснио је Ицев.

Подсетио је да се већина људи у прошлости бавила пољопривредом и да је индустријски развој потпуно променио начин живота људи, те додао да ће се то десити и са развојем вештачке интелигенције.

Данашњи развој индустрије, како каже Ицев, усмерен је на што боље повезивање људи. Говорећи о друштвеним мрежама, које су данас изузетно популарне, менаџер у „Гуглу“ каже да оне, ипак, не могу бити замена за реални живот и дружење са пријатељима и породицом.

Ипак, већина људи друшвене мреже види само као алат за социјалну интеракцију и повезивање са другима.

Главни технички директор платформе Пинтерест Вања Јосифовски сматра да ће машине бити све брже, а интернет са све већим протоком, што ће омогућити да апликације почну да мењају људе.

На пример, већ сада шах може да се игра против вештачке интелигенције, а тако ће ускоро колима управљати вештачка интелигенција.

„Невероватно је да данас бесплатно можете са интернета скинути веома захтевне апликације, што је пре само 10 или 15 година било незамисливо. Оно што нас сигурно чека у будућности биће вожња кола или чишћење куће. Разне физичке или мање плаћене послове ће ускоро обављати машине“, рекао је Јосифовски.

Свети грал вештачке интелигенције – слика!

Члан Борда директора Самита Македонија 2025 и оснивач и генерални директор портала Rumble Крис Павловски рекао је Танјугу да ће вештачка интелигенција направити пробој тек када буде усавршена визуелна технологија односно слика и видео.
Павловски је оценио да напредни роботи морају да имају добру слику, како би могли да функционишу добро и да је у напретку те технологије кључ развоја роботике у наредном периоду.

„Верујем да је Свети грал у вештачкој интелигенцији слика. Ту морамо да пређемо линију да би добили роботе са вештачком интелигенцијом“, закључио је Павловски.

Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Фликр)

Роботизација оружја — да, али у свемиру

Москва – У свету постоји стереотип да Русија има само нафту, гас ...

(Фото: Thinkstock)

Екстреман експеримент за људску бесмртност згрозио јавност

Свињски мозгови први пут су успешно очувани у животу ван тела током ...