(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)

Ветерани ОВК опет застрашују

Београд – Ветерани Ослободилачке војске Косова опет најављују „конкретне акције“, ако косовска скупштина не укине Закон о специјалном суду. Уочи поновног почетка рада косовског парламента, наставља се притисак на Приштину да одустане од покушаја гашења суда.

Представници Француске и Немачке изненада су дошли у посету косовском руководству, а главна тема разговора је забринутост две државе о овој теми. Иначе, косовски министар правде Абелард Тахири каже да се у фебруару очекује подизање првих оптужница.

Најављујући „нове акције“, председник Удружења страдалих ОВК Џавит Јашари тврди да ће суд „нанети штету свима, укључујући морални, људски и национални аспект, јер је рат ОВК био чист“.

„Послали смо петиције и захтеве институцији која је гласала за овај суд, у којој су посланици, и ако не поштују захтев са којим смо дошли, не морају остати у Скупштини Косова“, рекао је Јашари.

Крајем прошле године није успео план за гашење суда и у два наврата косовски парламент није успео да сакупи кворум за ванредну седницу. Након оштрих осуда амбасадора Велике Британије и САД, председник скупштине Кадри Весељи је напету ситуацију решио тако што је прогласио зимску паузу, али наредне недеље парламент наставља са радом.

У међувремену, група посланика повукла је потписе са листе којом се захтева ванредна седница о укидању суда, а Весељи је у недавном ауторском тексту написао да је формирање Специјалног суда неправда, али да неће бити укинут.

Специјални изасланик за југоисточну Европу, Турску и државе ЕФТА савезног министарства спољних послова Немачке, Кристијан Хелбах и шеф Одељења за Западни Балкан при Министарству за европске и иностране послове Француске, Томас Бертин забринутост због покушаја укидања суда пренели су Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, као и представницима политичких партија и цивилног друштва.

Европски центар за људска права захтева од косовске владе и посланика да зауставе сваку врсту активности на укидању Специјалног суда.

„Влада Косова требало би да се фокусира на унапређење људских права у владавини закона, уместо да угрожава демократију и повећава корупцију. Влада Косова треба да буде демократска влада која би требало да се фокусира на европску интеграцију и поштовање људских права“.

„Срби туку културније“

Агрона Мустафу, директора косовске Поште, претукли су у Приштини припадници косовске полиције. Реагујући на напад, Мустафа је написао да га је као студента тукла српска полиција два пута, али да су то чинили културније.

„Ни у једном случају нисам био претучен тако брутално као што су то учинила двојица косовских полицајаца. У оба случаја, српска полиција је водила рачуна о мом достојанству, пошто су ме професионално тукли далеко од очију других грађана“, написао је Мустафа.

Ј. Л. Петковић / Вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik / Максим Богодвид)

Шоу на трибинама у Казању: Аустралијски навијачи скандирали „Костарика је срце Србије“

На мечу између Француске и Аустралије навијачи те острвске државе имали су ...

Како је почела напредњачка пљачка јавних предузећа?

Београд – Подсетимо да је 27. новембра 2012. године, дакле, мање од ...