Ђорђе Божовић Гишка (Фото: Јутјуб)
Ђорђе Божовић Гишка (Фото: Јутјуб)

Видео сам га и додирнуо, ово је божја порука: Протојереј потврдио чудо о Гишкином телу, које после 26 година од сахране није иструлило

Београд – Својим очима сам видео да је иструлио дрвени сандук, да је иструлио и лимени сандук у ком је био, да му је тело било у води у гробници и да је сатрулила само тканина. Оно што није иструлило су он и дрвени крст на његовим грудима, с којим је био сахрањен и који сија као да је од злата – прича протојереј Велибор Џомић, који је држао опело на сахрани некадашњег команданта Српске гарде, Ђорђа Божовића Гишке, чије тело ни после 26 година од када је погинуо на ратишту у Госпићу није иструлило.

Посмртни остаци троје Божовића испраћени су у селу Куче на гробљу Мартиника, у породичној гробници у селу Бјезово код Подгорице, где је Гишкин отац Гавра 1953. године подигао гробницу.

Сахрани је присуствовао велики број рођака, сабораца и пријатеља, међу њима су били бизнисмен Брано Мићуновић, његов брат Божидар Мићуновић, фудбалска легенда Душан Савић са супругом Марином, Звездан Терзић, директор ФК Црвена звезда.

Протојереј Џомић видео је и додирнуо Гишкино тело и он је објаснио да није непознато, али да јесте реткост да се нађу нетрулежни земни остаци и да је реч о божјем знамењу.

Он додаје да је очигледно да је Гишка био под божјом врстом третмана и да је овај случај неки знак свима нама у овом времену.

„Није непознато да је Гишка био грешник и да је имао буран живот, али је многима непознато да је био и велики покајник. Да је под Острогом исповедао своје грехе код покојног архимандрита Лазара, игумана острошког, и да је стално говорио да му Господ буде милостив као оном покајном разбојнику на Голготи, који је висећи на крсту поред Христа рекао: „Сети ме се, Господе, у царству своме““,  објаснио је протојереј.

Додао је да је у Гишкиној породици сачувано Свето писмо које се скоро подерало од читања и на чијим је маргинама записивао своја размишљања о божјој речи.

Славица Божовић, Гишкина сестра, објаснила је зашто је Гишка пренет у Црну Гору 26 година од погибије.

„Причао је да му је срце остало на гробљу Мартиника када се први пут овде попео и видео споменик. Пошто је та гробница већ била пуна, Ђорђе је одлучио да саградимо другу до ње, да пренесе оца и да и он буде ту сахрањен. Говорио је да је заљубљен у то гробље“,  каже Славица.

Божовић је основао паравојну формацију Српска гарда заједно са вођом Српског покрета обнове Вуком Драшковићем и Браниславом Матићем.

Како су пријатељи говорили, био је господин човек са манирима, обишао је свет, говорио неколико језика. Цела његова соба била је у књигама, од пода до плафона, на свим језицима које је говорио. Научио их је путујући и боравећи у затворима. Причало се и да је држао предавања затвореницима, учио их језицима.

Убијен је на ратишту у Госпићу 15.9.1991, само дан пред рођендан.

Телеграф

7 коментара

 1. Бобан за Српског Цара и Царевину Србију

  Лично сам га познавао и слободно могу да кажем да је то био добар човек. Сви имамо своје мане па их је имао и он, али да је био другарчина био је. И са онима од којих није могао да има корист делио је оно што је имао. И имао је част. Да је он жив она слина вук не би био.

 2. Неверни Тома

  Балсамовање је старо миленијумима.
  Нема већих превараната од свештенства свих верских опција….
  (Зашто не дозволише да патологија одради увиђај,микроскоп,биохемиске анализе итд,да се види има ли присуства воска,прополиѕа и осталих елемената за балсамовање.
  Знамо како функџијонишу холивудски филмови и остала магија информацијоне 7 силе
  Очигледно је црквеној-божијој администрацији пао бизнис.па дај мало рекламе.

  • Ајд што су стручњаци за „балсамовање“ него су невероватно стрпљиви па ево чекаше 26 година да покажу „басламованог“. Е мој томо много је опасно кад човек нешто мало прочита па мисли да је паметан.

 3. I prođe ubedljivih 26 godina, i baš njegovo telo da se prenese, i to !bestruležno“, kud ćeš veće reklame? Još u sveca da ga promovišu pa da narod krene na hodočašća, da se provlači ispod sanduka, da obilazi tri puta oko „moštiju svetog Giške“. Pa da krene lavina istinitih priča iz života ovog velikomučenika…. Žitije svetog Giške samo što nisu odštampane. Telo je moralo da se prenosi da se „Zbude pismo“ pardon „da se potvrdi čudo“. Njegove svete mošti biće posebno čuvane kako se ne bi skrnavile i uzimali delovi kao relikvije..

 4. Nema veceg djela, nego dati zivot za bliznje svoje.

  Giska je bio svet covjek i sa velikim ponosom mogu da se hvalim da smo iz istog plemena, iz iste familije Drekalovic i da poticemo od velikog covjeka Djuradja Kastriota (Skenderbega).

  Ovim gnjidama, sto ga olajavaju, neka to sluzi na cast.
  Ali sta drugo gnjide znaju.

  Dakle, proslavi Gospod u ovim smutnim vremenima velikog svetitelja medju Srbima.

  Sveti mucenice Giska moli Boga za mene gresnoga.

 5. ovo je samo sramota za Crkvu jer poistovecuju svetitelje sa mafijashima… bruka.
  Ovakvi slucajevi se pojaljuju i kod budista , a verovatno i kod muslimana. To znaci da ovakve pojave nisu merodavne dali je neko Svetac ili ne. Ovo je kamen spoticanja u pravoslavnoj crkvi (ne trulezno telo).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.