(Фото: Depositphotos)
(Фото: Depositphotos)

Витамин за очи: Ова је намирница мелем за цело тело

Блитву треба јести у што већим количинама јер је истински мелем за тело, наглашавају заговорници народне медицине, а често потврђују и званична истраживања. Она, пре свега, садржи лутеин и зеаксантин, карактеристичне састојке које зову и „витамини за очи“. Ови састојци спадају у групу каротеноида и повољно делују на мрежњачу ока, спречавајући макуларну дегенерацију, која је, иначе, повезана са старењем, а у свету представља најчешћи узрок слепила. Истовремено, благотворни су и за ћелије епитела који је одговоран за добар вид.

Осим што чува вид, лутеин кожи пружа и заштиту од УВ зрака. Анализе су, иначе, показале да лице садржи највеће концентрације лутеина у односу на цело тело, јер је највише и изложено сунцу.

У народној медицини листови блитве користе се за облагање рана и чирева, а чорбице се дају онима који болују од упале бешике и бубрега. Обарена блитва са насецканим белим луком користи се као антибиотик, а ако се дода и першун, поспешује излучивање мокраће и чисти крв.

Новости

један коментар

  1. Borovnica, popularna tradicionalna biljka koja može da očuva normalan vid i poboljšava cirkulaciju u očima. Lutein (karotenoid), koji se nalazi u mnogobrojnim biljkama i voću i povrću, pomaže pri zaštiti mrežnjače. Zeksantin i astaksantin (iz algi) su karotenoidi koji su veoma važni makularno za zdravlje, očne mrlje i zdravlje očiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Клима (Фото: Thinkstock)

Тешко да можемо без климе у врелим данима, а како утиче на здравље?

Температуре ваздуха напољу ових дана досежу свој летњи максимум и често је ...

(Фото: Shutterstock)

Цикорија лечи 30 болести: Регулише холестерол, смањује стрес и нервозу, регулише пробаву!

Цикорија (лат. Цицхориум интyбус) вишегодишња је биљка позната и под називима радич, ...