(Фото: пиxабаy.цом)
(Фото: пиxабаy.цом)

Власт дели инвалиде на подобне и неподобне

Београд – Дискриминација на коју се инвалиди у Србији жале, попримила је, тврде неки од њих, политичке размере, јер је на обележавању Међународног дана особа с инвалидитетом у Палати Србија места било само за прихватљиве властима.

„Заборављено“ је више организација инвалида, али и Љупка Михајловска, посланица Покрета Доста је било и једина особа с инвалидитетом у Скупштини Србије.

Иначе, претходних година скромно обележавање, сада је прерасло у прославу у Центру Сава, па Палати Србије под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

Манифестација је обиловала величањем Вучићевог лика, дела и визије, а дуплом слављу радовао се и Милан Стошић, председник Националне организације особа са инвалидитетом.

„Никада у историји српске државности и никада у историји инвалидског покрета овај дан није обележен на тако величанствен начин. То је захваљујући нашем председнику, драгом председнику Александру Вучићу“,  поручио је челник организације која је навршила деценију постојања.

Истакао и да није лако бити инвалид, али да није тако тешко бити инвалид и живети у Србији.

Да је боље него раније, нагласио је министар за рад Зоран Ђорђевић који је јавно прозвао неке „недобронамерне људе“ да су у прошлости вршили злоупотребу и манипулисали особама са инвалидитетом.

У маниру Стошићевих хвалоспева, Ђорђевић имао и оду шефу државе.

„Влада и министарство имају визију, а ту визију сте нам ви, председниче, трасирали“,  казао је Ђорђевић.

Вучић је приметио да је министар држао „полупредизборни говор“, како је за „Вести“ оценила посланица ДЈБ Љупка Михајловска, скуп је организован да би се поново чула „лажна обећања“ уочи избора.

Указала је да нису позване све организације, већ само оне које финансира држава, чиме су особе са инвалидитетом подељене на „пожељне и непожељне“.

Овакво понашање и није за чуђење ако се зна да је ова опозициона посланица која се креће у инвалидским колицима, како је више пута указивао ДЈБ „брутално дискриминисана“ у парламенту, када је премештена у последњи ред скупштинске сале, предвиђен за стручне сараднике и када је њеном асистенту забрањен улазак у зграду парламента, али и недавно када је скупштински Одбор за рад заказан у Крушевцу у сали неприступачној за инвалиде, због чега је ДЈБ бурно реаговао.

„После овог скупа, особе са инвалидитетом даље неће моћи да се крећу самостално и без баријера, неће имати равноправне услове за школовање, запошљавање, оснивање породица, нити адекватну рехабилитацију и здравствену заштиту“,  рекла је Љупка Михајловска.

Некима најбољи на свету

„Александар Вучић као наш председник и државник, ја мислим тренутно је најпопуларнији политичар на свету, али рекао бих, по својој слободној процени, и најуспешнији председник у историји српске државности“,  рекао је, између осталог, у својим хвалоспевима Вучићу, Милан Стошић.

Д. Декић / Вести

2 коментара

  1. EEEEEEE…..Milane Stosicu,mala jadna,gladna,vasko prodana.Tacno je da je“siptarsko kopile,jedini I najveci“….AL’IZDAJNIK NASEG NARODA.Shdvic si pojeo,popi sokic I ne pogani vise TV-Vas…“skole ti prizemen“.BOLJE JE BITI,POSTENO GLADAN NEGO POGANO SIT.

  2. Invalidi su od uvek bili diskriminisani,tako da ovo nije pojava od naprednjaka,toliko da se zna,da se ne lupaju gluposti.Jos za vreme „demokrata,je potpisivana peticija,dw se izjednače prava hranitelja i staratelja,isti zahtev je upućen i ovoj vlasti,kao i peticija,ni ovi nisu mrdnuli malim prstom.Da pojasnim razliku,za one ne upućene,hranitelj se postaje na dobrovoljnoj bazi,za platu i normalno ide radni staž,dok se staratelj postaje igrom sudbine,teškim obolenjem nekog svog bliskog,i ne mogućnošću iste obolele osobe,da se stavi u neku ustanovu za to namenjenu.Znam osobu lično,koja je morala da napusti svoj stalni posao da se brine o nepokretnom roditelju,niti prima platu niti joj ide radni staž,a na stotine godina radnog staža,država je povezivala radni staž,propalim firmama.Stara narodna kaže „na sirotinju i zec oštri onu stvar“,e to se ocegledno primenjuje na jadnim invalidima i njihovim porodicama,a isto tako znam osobu koja je hranitelj,prima negde oko 60.000 rsd,i rdovno joj ide radni staž.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...

Без јаке индустрије иде тешко: детаљ из производње "ИМПОЛ-Севал" - Севојно (Фото: Политика)

Лажна режимска бајка о реиндустријализацији

Београд – Индустрија у српском и немачком БДП-у учествује са 25 одсто. ...