(Фото: Удружење "Феликс Милекер")
(Фото: Удружење "Феликс Милекер")

Вршачке кругове правио прачовек, а не ванземаљци?

Вршац – На пољанама недалеко од Ватина и Влајковца, села код Вршца, налазе се мистериозни концентрични кругови, за које се не зна поуздано када су и како настали, као ни то која им је била намена. Многи би помислили да је то дело ванземаљаца, јер својим изгледом заиста подсећају на сцене из научнофантастичних филмова, али су археолози аматери из вршачког Удружења љубитеља старина „Феликс Милекер“ пронашли многобројне трагове који указују на то да их је створио праисторијски човек, још око 4.500 година пре нове ере.

„Феликсовци“ су средином 2016, постављањем видео-снимка на друштвеним мрежама, први пут указали широј јавности на постојање тих кругова. С обзиром на то да званична наука још није дала суд о тој сензацији, јер поменути локалитети нису проглашени за археолошка налазишта, сами су се укључили у решавање мистерије.

„Имајући у виду да у централној Европи, уз ток Дунава и Елбе, постоји више од 120 идентичних формација, тзв. рондела и ронделоида (кругова правилног и неправилног облика), за које се зна да су настали још у неолиту, дошли смо до закључка да и вршачки кругови припадају том периоду“,  образлаже нам Тамаш Фодор из овог удружења.

Специфичност рондела су четири правилна концентрична круга, која, идући од већег ка мањем, формирају благо узвишење, као и постојање тзв. капије на истоку – све што вршачки кругови имају. Иако су типични за ленђерску културу, а не винчанску, којој ми припадамо, Фодор каже да не треба искључити могућност да су и Винчанци на овај начин пратили кретање Сунца и планета, за шта су рондели, у ствари, и служили.

„Посматрањем Сунца из центра ових кругова, древне цивилизације су одређивале које је доба године и тако знале када треба да сеју или жању културе које су обрађивали. Кругови су им служили као календар“,  објашњава саговорник „Новости“.

Како би открили на који начин су вршачки кругови функционисали, „феликсовци“ су, на предлог двојице археоастронома из Румуније, универзитетског професора Марка Фринкуа и Леонарда Дорогостајског, из средишта кругова посматрали излазак сунца у односу на Вршачке планине, које се уздижу као неко острво усред Панонске низије. Дошли су до сензационалног открића.

„На зимску краткодневицу, 21. децембра, из Ватина смо снимили да сунце излази у самом подножју планина, с крајње леве стране, и да се симболично пење уз обод брда све до Гудуричког врха, највишег у Војводини“,  објашњава Фодор.

„Гледано из влајковачких кругова, који се налазе са друге стране планине, под углом од 90 степени, сунце такође излази у подножју највишег врха, који је, посматрајући из те перспективе, брдо на ком се налази Вршачка кула. То нам указује да је Ватин могао да служи као зимско, а Влајковац као летње светилиште.“

Ако се испостави да је све то тачно, то би значило да су праисторијски људи на нашем тлу, чак 1.500 година пре чувеног Стоунхенџа, направили прве календаре. У свету би од тога направили сензацију и туристичку атракцију, баш као што су то учинили Немци. Чувени су њихови кругови у Госеку, међутим, они су двоструко мањи од наших. Пречник им је свега 75 метара, док су кругови код Ватина пречника 150, а код Влајковца преко 300 метара.

Потенцијали су велики, али док стручњаци не смогну снаге и не нађу средства да ураде детаљна истраживања, можемо само да се бавимо претпоставкама.

Видљиви из сателита

Кругови се, гледајући са земље, не могу уочити, јер се ради о благим узвишењима, али зато снимци из ваздуха остављају без даха. Додатно интригира и чињеница да су оба локалитета видљива из сателита, тј. да се могу наћи преко „гугл-мапе“. Кругови код Ватина су у потпуности очувани, јер се налазе на мочварном и неплодном тлу Великог рита, па ратари ту нису залазили, док су влајковачки управо због тога окрњени.

Предмети из неолита

У прилог претпоставци да се ради о неолитским творевинама говоре и предмети који су пронађени у близини кругова. За њих су у Градском музеју Вршац утврдили да припадају винчанској култури неолита. Такође, на источној страни самих кругова код Ватина налазе се темељи мањег објекта, из ког су се, највероватније, посматрале планете. У близини се налазе и римски шанчеви, као и многобројне хумке из разних периода, што говори да је то место увек било погодно за живот.

Јелена Ј. Баљак / Новости

3 коментара

 1. ISTINA nije za.........svačije uši

  Ако се испостави да је све то тачно, то би значило да су праисторијски људи на нашем тлу, чак 1.500 година пре чувеног Стоунхенџа, направили прве календаре.

  Stounhendž je………turistička atrakcija………napravljena u 20-om veku………“zaboravljena“………pa opet „otkrivena“……..!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Како да не.
  И Карнак, и Гобекли Тепе и јерменски Стоунхенџ – Карахунџ, и оно Кокино код чокалија.
  И руски Аркаим, и Горња Шорија и Манпупунер и да не давим.
  Опет су се Руси истакли, каже да имају највеће камене монолите на свету, веће и од Балбека.

 3. ako nema gradjevinska dozvola – rusi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com