(фото:НСПМ)

За Светску здравствену организацију трансродност није ментални проблем

Женева-Светска здравствена организација је оценила да трансродност, осећај припадности супротном полу, више не треба сматрати менталним обољењем, што је одлука коју још треба да одобре земље чланице 2019. године.

 

11 Хрвата је ове године у Београду променило пол

 

То произилази из 11. верзије Међународне класификације болести (ИЦД) коју је СЗО објавила ове недеље, што је први пут од почетка 1990-их да је извршена глобална ревизија те класификације.

Документ назван ИЦД-11 биће представљен Светској скупштини здравља у мају 2019. у Женеви да би га земље чланице усвојиле, и ступиће на снагу у јануару 2022. године. Нова класификација садржи нова поглавља укључујући једно посвећено сексуалном здрављу. Обухвата појаве раније класификоване на другим местима, као што је трансродност, која је до сада била сврстана под ментална оболења.

„Један врло велики проблем је што везивање трансродности са менталним болестима стигматизује људе“, рекла је за Франс прес Лале Сеј, шефица оделења за репродуктивно здравље и истраживање у СЗО.

СЗО очекује да ће нова класификација смањити стигматизовање трасродних особа и да би могла да допринесе бољем прихватању тих особа у друштву и чак повећа њихов приступ здравственој нези, рекла је она.

 

 

Бета

 

 

 

један коментар

  1. ШТА ДРУГО И ОЧЕКИВАТИ ОД ОВОГ ЛЕГЛА ЛУДАЧКИХ БОЛЕСНИКА, БЕЛОСВЕТСКИХ МАМЛАЗА И ДОКАЗАНИХ ПРОТУВА …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Црквеним звоним против закона о промени пола

Атина-Широм западног дела Грчке огласила су се црквена звона у знак протеста ...

(Фото: pixabay.com)

У Србији отровни и ваздух и вода

Београд – Светска здравствена организација (СЗО) проценила је да сваке године у ...