Загреб (Фото: Новости)
Загреб (Фото: Новости)

Загреб је најдосаднији град

Берлин-Загреб је јако досадан град у којем је најбоља ствар – аутопут према мору. Објављено је то у репортажи у угледном немачком листу „шпигл“.

Како преживети „загребачку тугу“ док се налазе у у хрватској престоници немачким туристима објаснила је новинарка Ане Хеминг и понудила им неколико савета.

Иронично се наводи да је „врхунац лета у Загребу“ био концерт групе „Дуран Дуран“, који се могао чути и у забаченим четвртима, а да би њихова песма Ординари Ворлд могла „бити локална химна“, преноси хрватски портал Индеx.хр писање немачког листа.

 

Иако су читаоци Лоунли планета Загреб прогласили дестинацијом број један 2017. године, новинарка шпигла пише да пешачка зона у центру града подсећа на немачку провинцију, попут градова Росток или Бохум.

Кафићи у центру описују се као превише слични, „са лаунџ (лоунге) изгледом, који је био мода почетком века“, а ништа занимљивији нису ни тржни центар „Долац“, нити Горњи град.

„На ивицама Загреба могу се наћи тренуци у којима тупоћа прераста у авантуру, у метрополи која би требало да се такмичи за најдосаднији град, барем у Европи“, пише шпигл и препоручује туристима да град откривају возећи се трамвајем јер „бицикл могу да возе само полако, а бициклистичке стазе су заправо на тротоарима“.

„Мост младости“ описан је као „бетонски брутализам“, док на Бундеку недостаје воде у вештачком језеру и све изгледа тужно. Јарун је још гори, сматра репортерка немачког листа.

 

Спомиње се и Хрелић, на којем се продаје стара роба, „ствари које људе терају да се зацрвене“.

У Музеју савремене уметности новинарка је провела три сата, али у то време није срела друге посетиоце јер „време за уметност је, чини се, луксуз.“

Ретку похвалу добио је кафић „Криви пут“, као и поглед на град са Сљемена који је „величанствен“.

„Најбоља ствар у вези Загреба је ауто-пут према мору“, пише новинарка и наводи како је тако стигла и до Ријеке која ће бити европска престоница културе 2020. године.

Занимљиве су ријечке плаже, на којима се људи купају са великим контејнерима у позадини, а навече се може јести риба на обали. Ту је и Титов брод који чувају тројица чувара.

 

 

Индекс.Хр

2 коментара

  1. Potpuno su u pravu i dodao bih vaki grad na Balkanu ne odiše dosadom, tugom, bezizlazom, raspadanjem i propašću. Uopšte se ne razlikuju među sobom, ukoliko se ne bi vidjele prepoznatljive zgrade, ne postoji način da se prizori iz njih razlikuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: АП)

Руски експерт: Почело је, Европа се буди! Ово је прва фаза борбе! Ево шта се дешава

Брисел – Да ли је Европа изиритирана агресивним исламизмом или напада конкретно ...

(Фото: Sputnik / Стрингер)

Кијев забринут: „Северни ток 2“ прети европској цивилизацији

Кијев – Учешће Немачке у пројекту „Северни ток 2“ ће негативно утицати ...