(Фото: Васељенска ТВ)
(Фото: Васељенска ТВ)

Зашто је набавка 700 „шкода“ за МУП тајна?

Београд – Зашто је набавка више од 700 патролних возила МУП-а Србије проглашена за тајну? Повереник за информације од јавног значаја каже да су му се тим поводом обратили новинари БИРН-а и Јужних вести, на основу тога он је наложио да се подаци учине доступним јавности, међутим, МУП се тим поводом није огласио.

Новим “шкодама” полиција покушава да стигне и заустави оне који крше закон. Али, да ли је управо Министарство унутрашњих полова прекршило закон када је набавило те аутомобиле? Није могуће да сазнају ни новинари, ни грађани, од чијег новца је и плаћена куповина 710 “шкода рапид”, пошто је та набавка проглашена „тајном“.

О детаљима уговора у јавности су говорили функционери МУП-а и, према речима новинарке БИРН-а Ане Новаковић, очекивали су да им јавност верује на реч.

“То што неко каже да смо потрошили 700 милиона динара, да је било три понуђача у том поступку, да је на десет страна образложено је изабрана баш Шкода, а не ФИАТ или Пежо, и да су били ФИАТ и Пежо поред Шкоде – ми то не можемо да проверимо. Не постоји један папир. Чак и кад га тражиш, ти тај папир не можеш да видиш”, истиче Новаковић.

Да се подаци, по Закону о слободном приступу информацијама учине доступним јавности, на захтев новинара затражио је и повереник за информације Родољуб Шабић.

„И суочио се са ћутањем. Дакле, МУП није навео ни један једини било какав разлог због ког ограничава право јавности”, каже Шабић.

Набавка се може прогласити тајном када су информације које садржи кључне за безбедност, каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

“Нико од људи за овим столом не зна да ли су постојале те кључне информације за безбедност, и да ли су оне морале да се штите на овај начин”, објашњава он.

Присутни у публици који су се представили као Центар за безбедност ДБА рекли су да подржавају то што држава не даје информације новинарима и грађанима, јер би, како кажу, по тој логици и криминалци могли да траже поверљиве податке.

Шабић: И он поднесе захтев и…

ДБА: И добије податак?

Шабић: Не добије, господине. Него ви донесете решење и кажете: ‘Одбија се Ваш захтев из овог и овог разлога’.

ДБА: И шта је проблем?

Шабић: Проблем је што то нисте урадили и она (новинарка БИРН-а) није криминалац него новинар.

Организатори трибине наводе да је у претходном периоду када је МУП набављао возила, уредно објављена конкурсна документација са свим спецификацијама, као и одлука и обавештења о закљученим уговорима.

Јелена Зорић / Н1

један коментар

  1. Можда зато што су произведена 2015-те.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Свака трећа убијена жена тражила помоћ

Београд – У породичном насиљу, од почетка године, убијено је осамнаест жена ...

(Фото: Герила.рс)

Кад СНС организује јавну набавку: Кафана за председника општине!

Београд – Да и за кафанске рачуне треба Јавна набавка показује и ...