(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

Зашто се баш сада повукао тужилац Суда за злочине ОВК?

Окупиране територије – Најављени одлазак Дејвида Швендимена са места специјалног тужиоца Суда за ратне злочине над Србима на Космету одложиће напоре за подизање првих оптужница.

Швендимен, који је на челу тима за истраживање злочина на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године, напушта ту функцију 31. марта када му истиче трогодишњи мандат.

У саопштењу објављеном у четвртак, преноси Ројтерс, Швендимен је рекао да његов одлазак не указује на промену политике или посвећености раду канцеларије специјалног тужиоца.

Ројтерс, ипак, наводи да стручњаци сматрају да ће Швендимана, који је годинама водио истраге о могућим злочинима на Косову и за којег се сматрало да је близу подизања прве оптужнице, бити тешко заменити.

„Ово је несумњиво корак уназад“, оцењује стручњак за ратне злочине на Универзитету у Утрехту Иво Вукусић, за којег агенција наводи да пажљиво прати рад суда на Косову.

„Оно што институцији сада треба је стабилност, док се спрема за подизање оптужница, и док се суочава с нападима одређеним политичара на Косову“, додао је он.

Ројтерс примећује да одлазак Швендимена уследио убрзо након што је група косовских посланика, која се противи суду, одустала од покушаја да се укине закон којим се он формира, „попуштајући пред притиском ЕУ и САД“.

Из Швендиманове канцеларије раније је саопштено да ће Квај Хонг Ип, Швендименов заменик, наставити његов рад као вршилац дужности Специјализованог тужиоца.

Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

Србе пребијају а Србија се чешка…

Министар за повратак у оној дружини Харадинајевих гејши- Далибор Јевтић дошао је ...

(Фото: Getty Images)

Да ли би у Приштини дозволили филм у коме су Срби жртве?

Београд – Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас ...