(фото:Српска кафе)

Зашто се за Дан Републике Српске пева “Пукни зоро”?

Бања Лука-Припадници полицијске академије Републике Српске и остали учесници параде су на дефилеу, поводом обележавања Дана Српске и њеног 26. рођендана и ове године отпевали песму “Пукни зоро”.

Прошле године када је први пут на обележавању Дана Републике отпевана песма “Пукни зоро”, многи су се питала зашто баш ову песму певају припадници полицијске академији РС.

Песма “Пукни зоро” се углавном повезује са филмом “Монтевидео”. Постоје наводно две верзије како је настала песма Пукни зоро, а обе се тичу српске војске. Постоје информације да је песма настала током Балканских ратова, а постоји и прича која говори о томе да је песму први отпевао српски војник пред сам почетак битке на Кајмакчалану.

 

https://youtu.be/d7vG0-SZoFU

 

Постоје теорије да је ова песма заштитни знак Другог пешадијског пука Моравске дивизије првог позива “Књаз Михаило” који је због легендарне храбрости, као најбољи пук српске војске добио почасни назив “Гвоздени пук”.

Ратна застава Другог пешадијског пука Моравске дивизије првог позива „Књаз Михаило” је била најодликованија застава у српској војсци. Кроз пук је током рата прошло око 16 000 људи. Двадесет и седам војника и официра пука били су носиоци по две Карађорђеве звезде. Још преко 250 официра и војника понели су по једно ово одликовање. Највеће признање храбри Топличани су добили 1921. године када је ковчег преминулог краља Ослободиоца Петра И Карађорђевића био прекривен заставом Гвозденог пука.

 

Међутим, Роберт Пешут Мањифико, који је радио музику за филмове “Монтевидео, Бог те видео” и “Монтевидео, видимо се”, тврди да је он аутор песме “Пукни зоро”.

„Ја сам аутор песме “Пукни зоро” и чуо сам за ту урбану легенду која се створила око ње. У ствари, има више урбаних легенди. Једна је да је песма настала у Првом балканском рату, а друга да је настала у Првом светском рату на Кајмакчалану. То нас је забављало. Пратиш успех песме која је изашла из својих оквира. Била је направљена за филм, па је отишла у кафану, па из кафане свуда. То човек не може да прати. То ме и радује и много ми значи. У неку руку је то једино што аутор пожели. Народ је ту јесму узео као своју и то је врхунац ауторства“ – каже Мањифико.

 

 

 

 

Српска кафе

3 коментара

 1. Срећан нам Дан Републике Србске!!!

 2. Po svemu sudecu pesma je originalno delo Manjifika.
  I to treba otvoreno reci, nema razlga da se krije.

  Pesma je „van vremenska“, njeni stihovi tako dobro pogadjaju mentalitet naseg naroda, posebno nasih ljudi koji su ucestovali u ratu. Verujem da je zato tako dobro i prihvacena.
  Ne vidim pesmu koja bi bolje odgovarala situaciji u kojoj se danas nalazi Republika Srpska.

 3. Како каже колега, песма је ван временска.
  Позлатила се рука ономе ко је испевао.
  То је песма српског ратника, душевна, мислим да ће она трајати дуго у друштву класике „Марш на Дрину“, „Креће се лађа француска“…..
  Народ у Републици Српској је најпозванији да је користи у пригодним приликама. Наравно, и сви ми да је слушамо, чак и они осећајнији који не могу задржати сузе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Додик: Мигранти су историјска превара, прекините да глумите хуманост!

Бања Лука – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска ...

(Фото: wикимедиа.орг/Ванесса Виларреал)

У самој сржи Босне угнездила се опасност због које прети распад

Београд / Бањалука – Није суштински проблем суживот у БиХ јер Срби ...