(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Застрашујуће упозорење стигло од 15.000 научника: „Време истиче“

Петнаест хиљада научника из целог света објавило је „упозорење за човечанство“ о опасностима која нам предстоје.

Прво упозорење, са 1.700 потписа, стигло је пре 25 година од Уније забринутих научника, али експерти истичу да је ситуација много гора него 1992. године, али и да су се готово сви познати проблеми знатно погоршали.

Човечанство се и даље суочава са егзистенцијалног претњом од потрошње ограничених ресурса од популације која се непрестано повећава, а научници, медији и лењи становници се не боре против тога, истиче се у новом писму објављеном у часописи „Биосајенс“.

Ако се нешто ускоро не предузме, доћи ће до катастрофалног губитка биоразноликости и неограничених количина људске беде, истичу у саопштењу.

Од првог писма, па до сада, једино се побољшало стање рупе у озонском омотачу, док се све друго погоршало и нема још много времена да се утиче на ствари. Има наде, али човечанство не ради ни близу онога колико је потребно, због чега ускоро нећемо моћи да утичемо на своју судбину, додају научници.

Осим укидања хемикалија које уништавају озон, повећано је коришћење енергије генерисане из обновљивих извора. То је далеко надмашено понашањима која штете планети.

“Време истиче. Треба да схватимо да је Земља наш једини дом.”

Научници такође упозоравају да нас очекују катастрофалне климатске промене, масовно изумирање врста, уништење шума, недостатак пијаће воде.

“Човечанство има другу шансу. Тиме што не зауздавамо нашу неједнаку потрошњу угрожавамо будућност, не схватамо да је стални брзи раст популације основа многих еколошких и друштвених претњи”, наводе даље стручњаци које предводи амерички еколог Вилијам Рипл са Универзитета Орегон.

“Не успевајући да: на адекватан начин ограничимо раст становништва, преиспитамо улогу економија укорењених у расту, смањимо ефекат стаклене баште, подстакнемо обновљиву енергију, заштитимо станишта, обновимо екосистеме, спречимо загађење, зауставимо губитак животињских врста и ограничимо инвазивне врсте, заправо не успевамо да предузмемо неопходне кораке за очување угрожене биосфере”, додаје се у писму.

Упозорење је потписало 15.364 научника из 184 земље.

„Они који су потписали друго упозорење не дижу лажну узбуну, већ указују да силазимо све ниже са стазе одрживости“, истиче Рипл.

INDEPENDENT

2 коментара

  1. Odlicno!
    Pocnite od sebe, vas 15000, pa sisrite medjusobno dalje, sterilisite se i nema brige! Sto se vise vas „naucnika“ sterilise manje ce biti ljudi na planeti!
    A sterilisite se i dajte primer svi redom po „kraljevskim“ kucama, da se vidi kako brinete za planetu i covecanstvo!
    Ajde, svetska „elito“ koja toliko brines za covecanstvo i opstanak planete, daj primer, i svi odmah na sterilizaciju!

  2. To ce naj verovatnije ratovi regulisati .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

ХАРП антене (Фото: Правда)

Нови „харп“ још већа опасност

ХАРП, електроенергетско „оружје судњег дана“, којим се утиче на тектонске процесе у ...

(Фото: Пиксибеј)

„Машина за убијање“: Нађен скелет ратника са оружјем уместо руке

Скелет ратника из средњег века, пронађен у једној лангобардској некрополи у северној ...