(Фото: АП)
(Фото: АП)

Завера Мисионара: Албанци освајају цркву у Македонији, а циљ — срце Србије

Скопље – Непризната Македонска православна црква, о којој је „бригу“ преузела Бугарска црква, забранила је рад српским aли је врата отворила албанским православним свештеницима, чиме је легализовала њихово илирско порекло. То је одскочна даска за нови наступ Косова у Унеску.

Македонија ипак намерава да помогне Косову да присвоји српску културну баштину на КиМ и уђе у Унеско! Како смо сазнали, Друштво албанских историчара „Али Хадри“, познато по заступању тезе да су Албанци наследници Илира на Балкану, предано сарађује са непризнатом Македонском православном црквом, у којима службе обављају македонски свештеници који сматрају да су асимиловани Албанци православне вероисповести.

Ако овоме додамо да је архиепископ непризнате Македонске цркве Стефан, у присуству актуелног македонског премијера Зорана Заева, 13. јуна на Охриду потписао документ којим сви православни објекти у Македонији прелазе и у надлежност албанских православних свештеника — Илира, ствари су, према речима Саше Боројевића, политичког аналитичара и доброг познаваоца прилика на Балкану, фактички јасне.

Тиме се уклања и последња препрека да српска културна баштина на КиМ буде „уписана“ као косовска, а да сâмо Косово постане део Унеска.

Боројевић објашњава да екипа албанских историчара сада има јасан план како да поново покуша да „угура“ Косово у Унеско, јер намерава да до краја 2018. има „илирске манастире“ у Македонији, а тај модел би онда био „преписан“ и на Косову. Он подсећа да је ново заседање Унеска у првој половини 2019. године.

„Оно што је сада врло опасно јесте да косовска влада на све начине покушава да у Унеско уведе идеју да су Албанци — Илири, и да су они ти који имају право на све православне манастире, а савезника су добили управо у македонској влади“, наводи наш саговорник.

Он додаје да је још 2013. тадашњи председник сепаратистичке косовске скупштине Јакуп Краснићи примио извесног Бранка Манојловског, пореклом из Горње Реке из Вардарске Македоније, који је тада изнео податак, за који се данас „држе“ Албанци — 300.000 Македонаца из тог краја у ствари су пореклом православни Албанци!

„Сад је више него јасно шта је циљ политичког и црквеног врха Македоније. Све што се дешавало у протекле две године везано за Бугарску православну цркву заправо је један вешт маневар како би се избегло ово сазнање, које управо сада долази на тапет. У нашим православним манастирима у Македонији не раде признати свештеници. У црквама службу обављају Албанци који себе сматрају православцима. Оно што у наредним данима можемо да очекујемо јесте да ће преименовати све српске манастире и цркве у Македонији и назвати их илирским. То је само по себи одскочна даска за наступ Косова у Унеску, јер једино што је досад била препрека за Албанце јесте то што заправо нема ниједне цркве нити манастира у којима они врше црквене обреде. Оваквим поступком Македоније, добијају легитимитет“, тврди наш саговорник.

Поменутог Бранка Манојловског албански сепаратисти називају Мисионаром, јер је први који се у Вардарској Македонији јавно изјаснио као православни Албанац. Нешто касније је са сличном изјавом у јавност изашао академик Матеја Матевски.

Горња Река, место одакле је Манојловски (алб. Река Еперме), део је Дебра и има око 17 села у којима се говори албански више од хиљаду година. Становници те области сада тврде да су се асимиловали и претворили у — Словене. Мада Горња Река и не звучи албански, сви топоними су на албанском. Услед миграција, у Горњој Реци је остало мало људи православне вероисповести. Према подацима са пописа из 2002. године, само 178 становника те области су православци, а сви остали су муслимани — Албанци.

Манојловски је отишао тако далеко да је тврдио и да је бивши председник Републике Видоје Смилевски Бато албанског порекла и да је његов блиски рођак. По тврдњи Мисионара, православни Албанци који су прихватили македонски идентитет и у браку су са Македонкама, Српкињама, Бугаркама, уплашени су због овог сазнања, па процес разоткривања због тога иде споро. Он је навео да се још само неколико индивидуа прогласило православним Албанцима. Албанци из Дебра иначе се називају „не-Каури“.

Албанизација друштва у Вардарској Македонији је почела Охридским споразумом из 2001. којим су Албанци добили значајне уступке, а НАТО институције су утврдиле свој положај тутора. Услед тога, друштво добија обрисе македонско-албанског сурогата. У Скопљу и другим градовима се увелико праве споменици албанским националистима и античким личностима…

Бранкица Ристић / Спутњик

3 коментара

 1. Далеко од тога да смо ми уреду и ми смо окупирани као и ви ал Сви су вам криви за косово само ви који ленчарите испред компјутера и ваш пичкоусти претседник нисте криви, а шта се дешава у вашој српској цркви за време католичких празника јесте се запитали шта ради амерички амбасадор у сред ваших храмова наравно да нисте јер тога нема непише по сајтовима јер ви сте супер само због других косово иде напред иако шиптари путују косовским пасошем кроз србију идите на граници снимите репортажу покажите народу не пишите глупости из кревета јебало вас такво новинарство и сад наравно нечете објавити овај коментар

  • @ Павле,
   Пошто псујеш као Србин, знам да си ти Македонац који није заборавио своје Српско порекло.
   Овог пута неправедно оптужујеш новинара. Она је одлично описала пре свега ваше Македонске проблеме са Шиптарима. Тек после је делимично упозорила на ноторну истину да сте сви некад били Срби, и да је тај простор била Србија. Више то није, ви то више нисте, то су све признате чињенице, нема потребе да се љутиш.
   И лепо је што је ваша Православна црква сестра Бугарској православној. Биће лепо и Бугарима што имају сестру, све док не сазнају да је отац из Ватикана.

 2. U Etnografskom Muzeju u Beogradu u toku je izlozba na kojoj se izmedu ostalog moze videti etnicka karta koju je, ako se ne varam, nacrtao Jovan Cvijic. Na njoj se moze videti da na severu Gornje Reke zive pravoslavni Albanci. Oni su se tamo doselili kao muslimani, ali su pod pritiskom pravoslavnih Mijaka primili pravoslavlje. Nikad ih nije bilo 300000, vec samo nekoliko sela. To je bilo poznato u Srbiji pre sto godina, a sad nije, pa je zgodno za izmisljanje gluposti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Србија данас)

Унутрашњи непријатељ и Вучићев неспоразум са самим собом

Ево, председник је поново изашао пред јавност заједно са својом послугом, трудећи ...

Овако је почињен албански тихи геноцид над Србима, 1939. смо били већина 1946. мањина

Београд-Србија и њена Влада деценијама воде љуту битку са Приштином и међународном ...