Ита Рина (Фото:Јутјуб)
Ита Рина (Фото:Јутјуб)

Због љубави према Београђанину, легендарна дива се одрекла славе (Видео)

Београд – Ита Рина рођена је као Италина Кравања у Дивачи код Трста у Италији 7. јула 1907. године. Прича каже да је била лош ученик и да је од малена сањала о филмској каријери и светлима позорнице.

Рину су пријатељи 1926, када јој је било 19 година, пријавили на избор за мис у организацији америчке дистрибутерске компаније „Фанамет“. Победници је припала велика новчана награда и филмски уговор у Америци.

Међутим, иако је лепа Ита изабрана за једну од седам најлепших девојака, није учествовала у финалном такмичењу у Загребу јер је њена мајка била шокирана овом дрскошћу, пошто је сматрала да је за девојку срамота да учествује на оваквом такмичењу. Зато је ћерки забранила да иде.

Ипак, ово је била прекретница у животу будуће глумице.

Упркос мајчиној забрани, за Итину лепоту се чуло до далеке Немачке, одакле јој је стигла понуда за пробно снимање. Како није било говора да је породица пусти да оде у Берлин, Ита је 1927. године побегла од куће.

У Берлину је почела њена глумачка каријера. Потписала је трогодишњи уговор с продуцентском кућом „Остермеиер“ и они су од ње направили праву звезду. Учили су је да глуми, плеше, вози, јаше, плива…

Скоро годину и по дана појављивала се у мањим улогама, стичући искуство и спремајући се за озбиљније улоге.

Њено име – Ида Кравања, први пут је забележено на шпици филма “Шта деца крију од родитеља” режисера Френка Остена. На наговор продуцента, већ следеће године узима псеудоним по којем ће остати заувек упамћена.

Ова лепотица се прославила 1929. године улогом у филму „Еротикон“ Густава Махатија „који је зналачки искористио њену фотогеничност и способност изражавања страсти сензуалне младе жене“.

Остало је забележено да је након париске премијере приче о заведеној и напуштеној ћерки чувара железничке станице, публика Иту Рину дословно на рукама изнела из биоскопа. Фанови су је обожавали, а критичари хвалили њену „словенску лепоту“ и дар за глуму.

Добијала је на стотине писама обожавалаца и уследила је понуда за наставак каријере у Холивуду. Међутим, на врхунцу славе, 1931. Ити је срце украо Миодраг Ђорђевић, инжењер из Београда, и она је одлучила да све остави и уда се за њега. Променила је веру, прешавши у православље, и после селидбе у Београд по други пут у животу узела и ново име – Тамара Ђорђевић.

То није значило да ће се Ита/Тамара одрећи каријере. Ипак, по сопственој одлуци, од тада је снимала само у Југославији и само повремено одлазила у Немачку у којој се, са доласком нациста на власт, променила и ситуација за глумце.

Ита је морала да доказује да није Јеврејка, а током снимања филма “Централа Рио” 1939. године, посвађала се са човеком који је вређао Југославију, а за кога се испоставило да је из Гестапоа. Затвора ју је спасао само тадашњи амбасадор краљевине Југославије у Берлину – Иво Андрић, који јој је саветовао да се хитно врати у домовину.

Други светски рат глумица је провела далеко од јавности, бринући о мужу, сину и ћерки. Након 1945, на филму се појавила само још једном, у мањој улози у филму „Рат“ из 1960. Године, заједно с Батом Живојиновићем.

Након што се и дефинитивно повукла из јавног живота, с породицом се преселила у Будву, где је живела све до смрти.

Преминула је маја 1979, за време катастрофалног земљотреса који је погодио тај крај. Имала је 72 године.

Сахрањена је у Београду, на Новом гробљу.

Експрес.хр

један коментар

  1. “ Ита је 1927. године побегла од куће.“

    Treba li komentarisati ovu cinjenicu?????.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

КБЦ "Драгиша Мишовић" (Фото: РТС)

Брука: Искључена вода дечијој болници и породилишту

Београд-Оно што је чудно у целој ситуацији јесте да се понекад догоди ...

Брука: Човек демонстрантима претио да ће их силовати а ево шта је полиција одговорила?

Београд-Неформално удружење грађана „Савски насип“ организовало је неколико протестних шетњи на Савском ...