(Фото: Profimedia.rs)
(Фото: Profimedia.rs)

Због овога срце убрзано стари и пропада: Нема везе са исхраном и пушењем, ево како да то спречите!

У великој америчкој студији установљено је да особе које ноћу спавају седам сати имају 3,7 година млађе срце од своје биолошке старости, док они који спавају шест или осам сати имају 4,5 године старије срце него што би „календарски“ требало да буде!

Највећи је ризик код људи оних који спавају пет или мање сати – њихово срце је од биолошког доба старије пет година.

„Дужа раздобља с недовољно сна имају негативне ефекте на више телесних система, укључујући кардиоваскуларни. Анализе су показале значајну везу између трајања сна и ризика од срчаних обољења, попут високог притиска, дијабетеса, високог холестерола и гојазности“, рекао је главни аутор студије др Кванхе Јанг, виши научник Америчког центра за контролу и превенцију болести у Атланти.

Срчана старост дефинише се као предвиђена старост кардиоваскуларног система неке особе темељена на факторима ризика. У науку је уведена 2008. године.

„Разлика између процењене старости срца и биолошких година неке особе назива се „прекорачењем срчаних година“ и што је оно веће, већи је ризик од развоја болести срца“, објашњава Јанг.

На пример, ако 40-годишњи мушкарац, у зависности од његових фактора ризика, има процењену старост срца од 44 године, прекорачење његовог срчаног доба износи четири године.

„То значи да му је срце четири године старије него што би требало да буде. Концепт „срчаних година“ служи нам да поједноставимо ризик за срчано обољење и тако га лакше искомуницирамо“, објашњава Јанг.

Идеално је спавати седам сати

Јанг и колеге анализирали су податке 12.755 особа старости од 30 до 74 година у раздобљу од 2007. до 2014. и по трајању сна поделили их у пет група. Око 13 одсто испитаника спавало је пет сати или мање, 24 одсто спавало је шест сати, 31 одсто седам сати, 26 одсто осам сати, а пет одсто девет сати или више.

Старост срца израчунали су им узимајући у обзир и све остале факторе ризика.

„Сан који је прекратак или превише дуг повезан је с повећаним ризиком. Најмањи је ризик код оних који спавају седам сати“, рекао је Јанг агенцији Ројтерс.

Аутор: 24сата.хр

један коментар

  1. Наслов је прави клик баит..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: pixabay.com)

Снизите температуру код деце за пет минута: Народни рецепти који делују!

Ови народни рецепти брзо и делотворно скидају температуру код деце, али за ...

Монсанто (Фото: Визионарски)

Монстанто на удару: Калифорнијски суд наложио гиганту да исплати 289 милиона долара одштете јер изазива рак

Акције немачке хемијско-фармацеутске компаније Бајер пале су данас за више од 10 ...