Дрен (Фото: Thinkstock)
Дрен (Фото: Thinkstock)

Здрав као дрен

За здравствену вредност црвених плодова дрена знало се одвајкада па је због тога настала и изрека „здрав као дрен“. Сетимо се само једног обичаја да се у прво божићно јутро са црвеним вином узима по један родни пупољак дрена. И поред лековитости, стабла ове воћне врсте су веома ретка на окућницама.

Дрен као воћка има више предности у односу на друге воћке по биолошким, технолошким и лековитим својствима. Успева на земљиштима која не садрже довољно хранљивих елемената, што није случај за остале гајене воћке.

Стабло, лист и плод отпорни су на болести и штеточине и не захтевају употребу пестицида што му даје посебну карактеристику здраве хране. Осим лековитости, дрен је врло хранљива воћка. У плодовима садржи доста шећера, органских киселина, витамина, пектина. Плод има већу количину витамина Ц од лимуна и поморанџе.

Дрен се размножава изданцима и семеном, па одгајивачи могу лако да дођу до садница и засаде их на окућници. Клијавост семена је од 50 до 80 одсто. Сеје се одмах по сакупљању – 15 грама по квадратном метру на дубини око три сантиметра. Да би сетва била успешна препоручује се стратификовање у трајању од годину и по дана.

Вегетативно размножавање се примењује у расадничкој пракси. Резнице се узимају са једногодишњег дрвета и морају се посадити одмах по одсецању да не би изгубиле способност закорењивања. Полегање је још један начин размножавања дрена.

Калемљење се користи за размножавање форми Cornus alba i Cornus mas. Калеми се на основну врсту, а од начина калемљења примењује се окулирање у коренов врат или круну, током августа или септембра или метод копулирања (бочним зарезом, седластим или обичним спајањем) у коренов врат или круну – и то пред крај зиме у стакленику.

Новости

један коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Најлековитија биљка на свету: Направите овај напитак за јачање срца, лечење умора и побољшање пробаве!

Глог се сматра најлековитијом биљком на свету. Ова биљка стимулише крвоток, јача ...

(Фото: Thinkstock)

Најјефтинији лек икада: Штити од инфекције, помаже код астме, чисти кожу и опушта мишиће

Вода је извор живота и здравља, па не чуди што стручњаци саветују ...