БиХ (Фото: Глас Русије)
БиХ (Фото: Глас Русије)

Злочин над Србима у Коњицу обележје геноцида?

Требиње – Тужилаштво БиХ затражило је одређивање једномесечног притвора за 13 некадашњих функционера тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП, осумњичених за злочин против човечности над десетинама жртава српске националности током 1992. године у Коњицу.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је предлог за притвор достављен Суду БиХ.

„После испитивања осумњичених, тужилац је предложио да им се одреди притвор због опасности да би боравком на слободи могли да ометају истрагу прикривањем доказа и утицањем на сведоке и саучеснике, као и зато што би њихово пуштање на слободу могло изазвати узнемирење јавности“,  рекао је Грубешић.

Због злочина у Коњицу ухапшени су ратни заменик командира ПС Коњиц Шефик Никшић (62), Аднан Аликадић (55), некадашњи командант диверзантско-извиђачке јединице „Акрепи“ Митко Пиркић (55), Сафаудин Ћосић (43), Мухамед Цакић (49), Исмет Хебибовић звани Броћета (61), Реџо Балић (65), Хамед Лукомирак (46), Алмир Падаловић (49), гинеколог коњичке болнице Сеад Јусуфбеговић (76), Сенаид Ћибо (50), бивши командир локалне ТО Аган Рамић (55) и Есад Рамић (51).

Инспектор у Одељењу за ратне злочине МУП РС Симо Тушевљак рекао је јуче да, сходно пресудама Хашког трибунала, очекује да Тужилаштво БиХ осумњичене оптужи за геноцид почињен над Србима у Коњицу током 1992.

„Ратни злочини почињени над Србима у Коњицу имају сва обележја геноцида, те очекујемо да ће Тужилаштво БиХ све ухапшене, као и друга лица, оптужити за геноцид“,  рекао је Тушевљак.

Он каже да се ухапшени терете за удружени злочиначки подухват, уништавање имовине, убиства, силовања, нехумано поступање према цивилним заробљеницима, формирање логора кроз које је прошло више од 2.000 особа, убиство најмање 178 људи, уништавање 40 села и заселака, свих православних објеката – црквене имовине, те етничко чишћење комплетног српског становништва на подручју општине Коњиц.

Резултат рада ПУ Требиње

У вези са догађајима у Коњицу, ПУ Требиње је доставило Тужилаштву БиХ 53 извештаја, док је у протеклом периоду одговорено на више захтева и поступљено по 48 наредаба тужиоца.

„ПУ Требиње је адекватно одговорио на све захтеве тужиоца и резултат тога је хапшење ових 13 особа“,  рекао је Симо Тушевљак.

О. Матавуљ / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Босна враћа терористе ДАЕШ-а и њихове породице

Сарајево-Власти Босне и Херцеговине планирају да врате у земљу припаднике ДАЕШ-а и ...

Из БиХ на порођај у базу ИД-а?

Сарајево-У базама „Исламске државе“ у Сирији у протекле четири године рођено је ...