(Фото: АП)
(Фото: АП)

Звецка оружје у Сарајеву: Зашто Бакир „активира“ ратну опцију

Бањалука – Иза поређења Републике Српске са Каталонијом и ратних поклича, крије се покушај Бакира Изетбеговића да поправи рејтинг пред изборе идуће године.

Да ли је Република Српска идућа Каталонија у Европи? Бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, судећи према изјавама које даје, прижељкује тако нешто.

Изетбеговићева реакција на интервју који је Милорад Додик дао београдском листу „Вечерње новости“ иде у том правцу. Додик је поновио свој већ дуже време изношен став да је БиХ морање, а не жеља, док је као политички циљ означио независност РС.

„Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС, а да не падне ниједна глава, урадио бих то“, рекао је Додик.

Изетбеговић одговара претњом: у случају да Република Српска крене путем Каталоније и прогласи независност, Изетбеговић за „Дојче веле“ каже да ће радити оно што ће радити све патриоте — „бранити оно на шта смо стекли право борбом од 1992-1995, па и самим Дејтонским мировним споразумом“.

„Ако произведу друго полувреме, мислим да ће они који га произведу изгубити — надам се политички, а не војно“, рекао је он.

Због чега комуникација два лидера личи на „рафалну размену“ Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, само на нижем нивоу?

Политичка судбина Бакира Изатбеговића повезана је са великобошњачким пројектом, каже историчар Чедомир Антић, а тај пројекат подразумева, како каже, стварање унитарне БиХ, у којој би Бошњаци били доминантни и да таква БиХ око себе окупи Бошњаке и муслимане из Рашке области и из делова Црне Горе.

За такав политички концепт Бошњаци нису имали подршку међународне заједнице ни током рата, каже Антић. С обзиром на то да је Изетбеговић у политичком проблему, јер је практично изгубио власт, он повремено мора да потврди првенство међу бошњачким лидерима.

„На другој страни, ту је Додик. Он и његова партија су симболи преокрета до ког је дошло у Босни. Нигде на Балкану српски народ није успео да направи преокрет и да почне да учвршћује своју позицију. То није постигао само својим радом, срећом или вештином, већ и захваљујући томе што се променио однос снага у свету и што Русија има другачију улогу овде“, каже Антић.

Додик је, без обзира на то што, каже Антић, његова политика нема значајна политичка и економска достигнућа, за Србе у Српској и изван ње, парадигма националног вође.

Када је реч о Додиковим ставовима, важно је истаћи његове речи да сања и верује да ће РС једног дана бити независна, а сам је рекао да се не може тачно одредити када ће то бити, каже политиколог Александар Врањеш. Тај став, према Врањешовим речима, Додик извлачи из става да је БиХ неодржива.

„Не руши Додик БиХ, него ће се БиХ урушити због покушаја бошњачке хегемоније, непостојања консензуса, антиуставног деловања међународне заједнице на овим просторима, нереалних снова Бошњака, њихове мржње према РС, некажњавања бошњачких ратних злочинаца, антисрпског судства у БиХ и тако даље“, каже Врањеш.

Положај Хрвата је такође нарушен бошњачком хегемонијом, наставља Врањеш, а због свега тога БиХ ће се, како каже, урушити као кула од карата, а РС ће у том тренутку бити спремна да самостално настави даље. Додик, према Врањешовим речима, само констатује то стање.

Да је БиХ морање, а не жеља није само Додиков став, већ је то доминантан став Срба у БиХ већ 25 година, каже Врањеш.

Са друге стране, у интервјуу Бакира Изетбеговића кључни елемент је, према Врањешовим речима, то што је он спреман и на рат.

„С једне стране Додик изјављује да би сутра врло радо направио независну РС када би имао неко осигурање да то неће створити конфликт, рат, жртве и томе слично. Са друге стране имамо Бакира, који априорно каже да у његовој глави и политичком програму рат постоји као опција. Ту се види основна разлика и не само када је реч о дискурсу, него када је реч о политикама између господина Додика и господина Изетбеговића“, објашњава Врањеш.

Остаје, међутим, нејасно, хоће ли Изетбеговић добити мандат да заступа политичке интересе Бошњака након наредних избора у БиХ, додаје Врањеш. Ако не добије мандат од свог народа, то ће бити показатељ шта Бошњаци мисле о његовим политичким ставовима и методама којима би бранио Босну, каже Врањеш.

„По мом скромном мишљењу, не треба давати велике изгледе Бакиру Изетбеговићу, а самим тим ни његовим методама, јер он је очигледно, према неким показатељима, политичар који неће имати велики политички успех на наредним изборима, октобра 2018. Са друге стране, сви показатељи говоре да ће Додик на следећим изборима освојити још већу количину политичке власти на свим нивоима, како у РС тако и у БиХ“, каже Врањеш.

Ради се о политичару у успону и политичару у паду, каже Врањеш, а Изетбеговић, како каже, рогобатним изјавама да је спреман и на рат, покушава да добије политичке поене.

Никола Јоксимовић / Спутњик

4 коментара

 1. ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

  Звецка оружје у Сарајеву: Зашто Бакир „активира“ ратну опцију

  Da mu Putin………potamani Mundžose!!!!!!!!!!!!!

 2. Ne zvecka se u Sarajevu nego u Tuzli. Naime, tu je smjesten najjaci oklop na Balkanu…160 unapredjenih tenkova M60A3 „Sabra“ plus jos 80 M84 I AMX tenkova. Svi tenkovi su podignuti na najnapredniji sustav termovizije I kako stvari stoje Balije jedine imaju vrlo mocno ofanzivno oruzje. Sve to je pojacano sa zadnjim TOW sustawom koji srpskim tenkovima ne daju duze od 7 minuta na bojisnici. Prakticno…iako postoji tzv. vojska BiH….ofanzivno oruzje je iskljucivo u rukama balija koji su obuceni u Turskoj I imaju te tenkove u Tuzli…a tu je I USA baza koja ce bilo koji napad iz zraka na te tenkove neutralisati trenutno. Drugim rjecima…ukoliko dodje do opce makljaze opet…mislim da niko na Balkanu ne moze zaustraviti balije nilo da krenu na Beograd lli na Zagreb.
  Jebi ga….bar ce biti interesantno….obzirom da balije nemaju nikakav apetit da idu na Zqagreb…ostaje Beograd. Preko Srebrenice naravno….da se malo razgoropade.

  • Ako dodje do makljaze nabicemo Bakiru sve te tenkove u dupe jednom za svagda. Evo ti odgovor Ante na iskrivljenom Srbskom da bolje razumijes:
   Oklopne snage kojima BiH raspolaže nisu organski dio brigada, već su koncentrirane u tenkovskoj bojni u Tuzli, kao dio brigade taktičke potpore. Takav ustroj izolira tenkovski element i onemogućuje njegovo pravovremeno korištenje u boju. Situaciju otežava činjenica da su tenkovi općenito u vrlo lošem stanju. Od čak tri tipa u BiH, AMX-30, M-84 i M60, samo su ovi posljednji operativni.

   U službi je nominalno 45 tenkova M60A3 TTS, no oni imaju visoke troškove održavanja, što vodi k vrlo niskoj ukupnoj operativnosti flote i slaboj obuci posada, te je vrlo upitno na koliko se ovih tenkova uopće može računati.
   Nadam se da si uklavirio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Народ у Босни победио хоће ли и у Србији: Ниже цене горива у БиХ

Бања Лука/Сарајево-Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће влада ...

(Фото: AFP 2018 / PHILIPPE HUGUEN)

Еуфор потврдио: Британски војници стижу у БиХ

Сарајево – Еуфор је потврдио данас долазак британских војника у БиХ у ...