(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Алармантно: Нестају деца на окупираним територијама — ради ли опет „жута кућа“?

Окупиране територије – Из општине Драгаш у последње време нестало је четворо деце. Полиција нема пријаве о њиховом нестанку, а упућени у ситуацију нису далеко од тога да поверују да су они међу деветоро малишана за које бивши албански премијер тврди да су део трговине органима.

Да ли је Бериша рекао истину? Албанска штампа остала је нема на објаву бившег премијера и председника Албаније Салија Берише, који је на свом профилу на Фејсбуку објавио да се са Косова у Албанију кријумчаре деца из сиромашних породица ради трансплантације органа!

Он је позвао тужилаштво да покрене истрагу и навео да је, према сазнањима које је добио од једног полицајца, за сада прокријумчарено деветоро деце која су киднапована.

Према анонимним изворима из општине Драгаш, тачно је да је у протеклих неколико месеци нестало неколико малишана.

„Деца су старости између осам и 12 година, а у питању су три девојчице и један дечак. Не знам да ли то има везе са овим што господин Бериша говори, али с обзиром да је ово веома разуђено место, у брдима, а да границе и са македонске и са албанске стране, осим граничних камена, не чува нико, све је могуће. Деца су нестала у јутарњим часовима, што је необично. Две млађе девојчице су отишле у продавницу и нису се вратиле. Дечаци су нестали кад су терали стоку на пашу“, тврди за Спутњик наш саговорник који из разумљивих разлога не жели да му се помиње име.

У исто време, полиција, наводно, нема податке да је пријављен било какав нестанак деце на Косову.

Наш саговорник објашњава да није никаква тајна да Албанци са Косова купују младе девојке, али, наводно, за брак. Такође, каже он, због лоше економске ситуације родитељи децу углавном шаљу у Албанију да раде пољопривредне послове који су добро плаћени за наше услове. Наш извор додаје и да га не би зачудило да родитељи заиста и нису пријавили нестанак деце, с обзиром да је све илегално. Према истом извору, наводно, у селу Кукеш постоје људи који уговарају послове или бракове са родитељима за њихову децу у Албанији.

„За то се паре добију углавном унапред. Није ретко ни да се деца од пет или шест година обавежу браком између две породице. Ако је у питању посао, онда се одвозе камионима до радних места у Албанији, а тако их и враћају. Е, да ли су ова нестала деца продата или су отета, то је већ сада питање за њихове родитеље и истражне органе. Ако су отета, тешко да ће се ико из породице усудити да пријави нестанак полицији, него ће се вероватно сама породица ангажовати да их тражи“, убеђен је наш саговорник.

Место Кукеш, где се наводно обавља уговарање „послова“, налази се сат времена вожње како од Призрена, тако и од Тиране, док је општина Драгаш буквално шпиц Косова и Метохије, „стешњен“ између Албаније и Македоније.

Момир Стојановић, бивши директор Војно–обавештајне службе, није изненађен оваквом вешћу, јер не постоји граница између Косова и Албаније. Он подсећа на улогу Салија Берише у време НАТО агресије на СРЈ 1999. и раније 1998. године као актуелног премијера Албаније, чија је Влада здушно подржавала и обучавала терористе ОВК на северу Албаније.

„Он врло добро зна шта је све рађено у тим логорима у којима су били киднаповани грађани, Срби и лојални неалбанци, као и наши војници и полицајци, који су заробљени од стране ОВК. Извештаји до којих је војска долазила показали су да су сви заробљеници пребачени на север Албаније и од тада им се губи сваки траг“, каже Стојановић.

Стојановић подсећа да је 2000. године тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница потписао уредбу о размени заробљених Албанаца и Срба посредством међународне заједнице. Наш саговорник каже да се радило о око 2.000 Албанца које смо по том споразуму пустили, али ниједан Србин са друге стране није пуштен и њима се од тада губи сваки траг.

„Непобитно постоје чињенице да су сви ти људи убијени и да су им извађени органи који на тржишту Западне Европе имају високу цену. Гледајући из тог аспекта, Бериша сада говори знајући шта су радили на северу Албаније у време када је био премијер. Он сада није у добрим односима са Едијем Рамом, али ни са некима који су на власти на Косову, па открива да и даље постоји трговина органима и да се у ту сврху киднапују деца сиромаха која се експлоатишу“, каже Стојановић.

Вест коју је лансирао Бериша у Тирани је фактички блокирана, а нико од албанских колега није био у стању да нам каже да ли се ради о истини или је у питању политички акт бившег званичника. Албански новинари са Косова, са друге стране, кажу да се о тим наводима причало још пре Беришиног статуса на Фејсбуку, али да нису о томе писали јер „нису имали потврду надлежних државних органа“.

Бранкица Ристић / Спутњик

4 коментара

 1. Da, da, nestale su na putu ka prodavnici jer su im „ugovorili brak“!?
  Kako da ne!
  Ako, neka im nestaju deca, neka umiru od uranijuma, od otrova kojima nas zasipaju, nadam se da ce i onima koji su iz nase zive dece cupali organe i prodavali da ostanu bez svojih.

 2. Samo da nisu nasa za ostale me zabole….. idem pravo u pakao ali…

 3. jebem ti vaseljensku I njenog nepismenog novinara koji nema pojma dal su deca siptarska il srpska !!??
  jer me zabole uvo za siptarsku kopilad I nek I umiru I neka ih kolju I rade sta god oce sa tim izrodom neljudskim !!!
  ali mi smo I prdvise postradali I od nasih politicara I izdajnika u sluzbama ,,bezbednosti,, koji su nas redom izdavali prokleti bili zanavek a sto se siptara tice I od njih smo isto tako previse postradali da bi se smarao time dal oni prodaju svoju decu za organe?? ako to I rade ko ih jebe ali to samo dokazuje koliko su bezdusni I divlji degenerici I niko od nas ne treba da ih zali!!!
  ali ako su u pitanju srpsk deca ne bi mr cudilo da su I nase sluzbe I politicari umesani u taj dil jer njih ne interesuje srbija nit srbi !!
  zato im zelim isto I siptarima veciti pakao I nesrecu I njima I njihovim potomcima neka su prokleti za sve vremena!

  • Посетиоци Васељенске би требало да знају основно да је Драгаш у крају који је најјужнија тачка Србије, на КиМ, који се зове Гора и где живе Горанци. Они су муслимани, некад су били православци, имају наше порекло и као ретко који муслимани, они су потпуно лојални Србији. Због тога преживаљавају исте страхоте као и ми Срби православци. Због својих муслиманских имена често и поптуно незаслужено доживљавају непријатности и од нас. Тако да им није лако, као што ни одговор на „чија су деца“ није лак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Сулејман Угљанин (Фото: Јутјуб)

Угљанин са Тачијем Рашку припаја „великој Албанији“

Нови Пазар – Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа и некадашњи министар, ...

(Фото: Твитер)

Свет у шоку: Како Америка поступа са децом и бебама миграната које држе у кавезима као животиње!

Вашингтон – Свет је шокиран призором стотина миграната деце и беба, одвојених ...