Џозеф Кутиљеро (Фото: РТС)
Џозеф Кутиљеро (Фото: РТС)

Алија гурнуо Босну у рат

Жозе Кутиљеро (Фото: РТС)

Жозе Кутиљеро (Фото: РТС)

Хаг – Бивши европски мировни посредник у БиХ Жозе Кутиљеро изјавио је, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је у пролеће 1992. лидер босанских Муслимана Алија Изетбеговић прво прихватио, а затим одбио принципе преуређења БиХ, сличне Дејтонском споразуму, чијом су применом ратна страдања у БиХ могла бити спречена.

„Мислим да је истинска трагедија што мир није постигнут на принципима које сам договорио у марту 1992. Поређење карте која је била утврђена на основу тих принципа, 18. марта 1992, и мапе која је део Дејтонског споразума из новембра 1995. показује да је, после три и по године рата, резултат био готово исти. Небројени животи могли су бити сачувани“, посведочио је Кутиљеро.

Назначио је да су у рату изгубљени животи, који су могли бити сачувани, били „већином муслимански“, као и изгубљене територије. Изетбеговић се споразума одрекао пошто су га на то охрабрили „чиниоци споља“, напоменуо је Кутиљеро, сугеришући да су то САД.

Изјаву португалског амбасадора Кутиљера, који је сведочио по обавезујућем налогу суда (субпоена), Караџић је увео у доказе у писаном облику, а Кутиљеро је затим одговарао на питања тужилаца.

Кутиљеро је потврдио да су у марту 1992. представници све три националне заједнице прихватили принципе уређења БиХ с три конститутивне јединице унутар тадашњих граница, уз поштовање људских права, верских слобода и заштиту мањина. Посебна радна група, по плану, утврдила би територије јединица, а о уставним принципима би грађани одлучили на референдуму.

„Недуго пошто су стране прихватиле принципе, до мене је почело да допире да се председник Изетбеговић јавно одриче свог пристанка у изјавама босанским медијима. Босанска влада званично је одбацила принципе у јуну 1992“, посведочио је Кутиљеро.

Сви лагали, Срби најмање

Жозе Кутиљеро је рекао да је „апсурдно кривити само Србе за ситуацију у БиХ“, зато што су „све стране криве“. У изјави, Кутиљеро је назначио да је „на првом ручку током преговора“, увидео да је „Изетбеговић лажов и да му се не може веровати. Он је увек одступао од оног што је већ био прихватио да учини.“
„Све стране су лагале, али су Срби лагали најмање.“

Муслимани криви за масакр

Бивши мировни посредник потврдио је и да му је португалски официр, који је служио у Унпрофору у Сарајеву, пренео да је убеђен да је граната која је 27. маја 1992. убила 26 грађана у реду за хлеб у Улици Васе Мискина била испаљена с подручја где су били положаји муслиманских снага. Тај официр учествовао је у истрази о експлозији у реду за хлеб.

Радован упозоравао

Упитан да ли је „уништење Босне“ био део Караџићевог плана, Кутиљеро је упозорио да се делови Караџићевог „политичког дискурса“ не могу издвајати из контекста „проблема са базом“ које су имале све три стране. Подвукао је, међутим, да је Караџић и њему рекао да ће, ако не буде постигнут споразум, „доћи до страшног рата“.

Сведок је потврдио да за време преговора није веровао Изетбеговићу који је, „упркос његовом срдачном маниру“, „лагао“ и био „варљив“. Кутиљеро је изјавио да остаје при оцени – коју је изложио у коментару у „Интернешнел хералд трибјуну“ у фебруару 1993. – да је „одбијање председника Алије Изетбеговића да прихвати да је реална Босна потпуно другачија од оне коју је он желео допринело продужетку рата једнако колико снови о Великој Србији и хрватској хегемонији“.

Да се муслимански лидери нису одрекли споразума о принципима уставног преуређења БиХ, „босанско питање могло би бити решено раније, уз мање губитке (претежно муслиманских) живота и територија“, посведочио је Кутиљеро, како је написао 1995. и у лондонском недељнику „Економист“.

„Да будем правичан, председник Изетбеговић и његови саветници били су охрабрени да пониште тај договор и да се боре за унитарну босанску државу од добронамерних чинилаца споља који су мислили да све знају најбоље“, написао је тада Кутиљеро, алудирајући на улогу САД.

„То сам веровао тада и то верујем сада“, изјавио је данас бивши европски мировни посредник.

Алија Изетбеговић би „једно говорио насамо, а друго јавно. Харис Силајџић је емотиван и не треба му веровати. Све три стране лажу, али Срби су мање префињени у томе“, изложио је у изјави Кутиљеро своје утиске из тог времена.

7 коментара

 1. Лазар за Двери и РУСИЈУ

  – АЛИЈИ и КЛИНТОНУ СУ КРВАВЕ РУКЕ ДО РАМЕНА !
  – БИЛ КЛИНТОН ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ РАТА У БиХ,
  – посебно ЗА ЗЛОЧИН У СРЕБРЕНИЦИ,
  – али и тајно друштво „БИЛДЕРБЕРГ“ чији је Клинтон члан !
  – КАРАЏИЋА И СРБЕ ЛАЖНО ОПТУЖУЈУ ОНИ КОЈИ СУ ПРАВИ ЗЛИКОВЦИ !
  – НЕПРАВДА СВЕ ВИШЕ ИЗЛАЗИ НА СУЦЕ ИСТИНЕ !
  – А ЗЛИКОВЦИ ЛАЖУ И КРИЈУ СЕ ИЗА СИЛЕ ОРУЖЈА !

 2. Grizlee За Уједињење Свих Словена

  Излази на крају све на видело.

  • Ma dzaba sada kad je toliko srbski majki zaplakalo. Doslo je i na vidjelo sta su radili komunisti tokom svoje vladavine pa nista.
   Nikog ovo ne zanima vise jer mi nismo u centru paznje. Sve lazi od prije 20 godina jos kruze u zraku. Kako optuzeni umiru tako se i zaboravlja na istinute dogadjaje.

   Na kraju krajeva nama ne treba pravica. Nama treba jaka nacionalna drzava sa jakom socijalnom politikom. I naravno mi treba da znamo sto je istina jer samo tako cemo moci biti slozni. Tuzno je to sto i dan danas imas mnostvo ljudi u Srbiji koji su em zaljubljeni u komunzam em teski Jugonostalgicari. E to je nama problom. To ocel neko reci ma Srbi ipak nisu krivi mi od toga sada vise nemamo nista.

 3. Dr Karadzic je osudjen od ovog nacistickog Americkog „suda“ jos 90 godina.
  Ovo sto sada gledamo je samo pokusaj da se pokaze kako je pravda dostizna.
  Efekat je potpuno suprotan, i Haski „sud“ ce ostati u istoriji samo kao dokaz
  kako svetske siledjije Ameri terorisu neposlusne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг/АП)

У Загребу обављена идентификација 20 српских жртава

Загреб – После годину дана паузе, данас је у Заводу за судску ...

С-400 (Фото: Sputnik/ Игорь Зарембо)

Од кога је саудијски краљ добио миг кад је Катару запретио ратом — због С-400

Ријад – Саудијска Арабија је већ далеко одмакла у преговорима о куповини ...