(Фото: CC0 / Departamento deDefensa de EEUU)
(Фото: CC0 / Departamento deDefensa de EEUU)

Америка планира да повећа нуклеарни арсенал због Русије

Вашингтон – Сједињене Америчке Државе намеравају да повећају количину нуклеарне бојеве муниције, пише „Хафингтон пост“, позивајући се на нацрт нуклеарне доктрине Вашингтона у који је имао увид.

Документ под називом „Преглед нуклеарног потенцијала“ састављен је у Пентагону. Он утврђује политику у нуклеарној сфери, количину и концепцију изградње нуклеарних снага земље у року од пет до десет година.

Према тексту нацрта, администрација председника Доналда Трампа намерава знатно да повећа количину нуклеарних пројектила малог капацитета како би учврстила нуклеарно обуздавање. Аутори доктрине, међутим, не спомињу да САД већ располажу с више од хиљаду јединица нуклеарне муниције малог капацитета.

Технички, „мали капацитет“ су имале и атомске бомбе које су разориле Хирошиму и Нагасаки 1945. године, наводи „Хафингтон пост“. У тим нападима је тада погинуло више од 200.000 људи.

„Русија није Совјетски Савез, а Хладни рат је давна прошлост. Ипак, без обзира на све наше напоре да сачувамо добре односе, Русија доживљава САД и НАТО као главне супарнике и препреку за остварење својих дестабилишућих геополитичких циљева у Евроазији“, наведено је у тексту.

Аутори нацрта тврде да Москва претпоставља да ће, уколико прва у ограниченој мери употреби нуклеарно оружје, или уколико прети да ће га употребити, моћи да „паралише“ САД и НАТО и да на тај начин оконча евентуални сукоб у своју корист.

„Стратешки важан задатак јесте да се то погрешно мишљење Русије исправи… Русија мора да схвати да јој, чак и ако прва употреби нуклеарно оружје, то неће омогућити да постигне своје циљеве, да ће потпуно променити природу сукоба и да ће довести до неприхватљиве и непроцењиве штете за Москву“, пишу аутори документа.

Северна Кореја, према оцени аутора текста, представља „очигледну и озбиљну претњу“ за Сједињене Америчке Државе. У тексту се описује и стратегија Вашингтона у нуклеарној сфери против Кине и Ирана.

„Док су Сједињене Америчке Државе умањивале број јединица нуклеарног оружја и његов значај у оружаним снагама, друге земље, укључујући Русију и Кину, кретале су се у супротном правцу“, тврде аутори документа.

Пентагон је одбио да коментарише тај текст, саопштивши да не разматра прелиминарне нацрте документа, пише „Хафингтон пост“. Коначна верзија документ треба да буде објављена у фебруару.

Спутњик

5 коментара

 1. Мислите о томе..

  Има ли сврхе?

  Тренутно и Америка и Русија у свом арсеналу имајуу довољно бојевих глава да не само униште једна другу, поред свих убројаних ефекта којекаквих противбалистичких средстава, већ на жалост могу и да униште сав живот на земљи.

  Овде се види утицај комплекса произвођача наоружања, и жеља да на некој мањој и нејакој земљи примене „нуклеарни арсенал који оставља много мање последица од обичног“.

 2. Ето, сви ми знамо тачно зашто.
  Нема више подметачине. Гебелс очо уqурац. Све што је лепо, кратко траје…
  Није због Руса него због америчких порезника да им се мало завуче рука у џеп а отиће и по који бели бубрег. Поховано је деликатес. Мислим свињски, ма западњаци тврде да је људско ипак најбоље. Чито ја пре неки дан у новинама, можда чак и у овим новинама. Уосталом, ја друге новине отварам једном месечно и кад видим да је све исто као и овде, онда сам миран још месец дана, часна реч. Јесте да имам све више проблема са својом интелигенцијом, али кад мало размислим, кој ће ми мој то данас?
  Али амери су као и сви остали слепи родољуби света, које данас изгледа негују само из једног разлога. Само објасните јел то нешто опасно и ома давамо паре.
  Некад родољуби нису имали паре па давали животе. Данас је то савременије. Не мораш се бориш. Само дај паре, а ми ћемо…
  Па је тако највећи родољуб ко да највише пара.
  Зато се сви људи боре да буду унапређени у чин тајкуна.
  Питам се, а шта ако Руси попизде и одлете у небо?
  Како ће онда узимати паре од американаца?
  Па лепо.
  Преселиће све Србе у Русију.

 3. Svi ocekujemo da se konacno krene u razracunavanje sa komunisickom bagrom,svaka demokratska kapitalisticka drzava da da samo po 5% vojnika i skupili bismo za Rusiju najmanje 100 miliona vojnika i ugazili bi komunjare kao balegu. A vec je 00:10 posle Krima i tzv Donbasa komunisti su vec u Siriji ona bitanga Erdogan daje komunjaramna da idu kako hoce preko Turske,komunisti u istocnoj Evropi samo cekaju znak da ne pominjem milione camuga, latinosa,mudzosa i drugih koji mogu i SAD,Nemacku itd da destabilizuju ! ! !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руски научници праве батерију која ће да ради 100 година

Моксва-Стручњаци Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ (НИНУ МИФИ) разрађују радиоизотопске изворе напајања ...

Хорор: Ухапшен руски мафијаш који је српске раднике забетонирао у темеље зграде

Москва – Групи радника из Србије који су изводили грађевинске радове у ...