Малине (Фото: VVimages - free photography)

Бајина Башта вапи за радницима! Нико неће да бере малине за 70.000 динара!

Бајина Башта – Власници малињака нуде дневницу од 20 евра, смештај, три оброка дневно, паузу од два сата током најтоплијег доба дана, али радници се не јављају. А берба почиње за 15 дана

Огласни простори локалних медија од Ивањице, Чачка, Ариља, до Бајине Баште, Пријепоља, Нове Вароши и огласне табле по тим градовима препуни су позива у којима се траже берачи малина, али скоро нико да се јави!

Власници малињака нуде дневнице од око 20 евра, па ако се узме да се малина бере сваки дан 30 дана, дође се до месечне зараде од 600 евра, уз три оброка дневно, смештај, паузу од два сата у најтоплијем делу дана. Поред тога, малињаци су покривени противградним мрежама које праве хладовину… Узалуд!

„Берача нема, а потражња је огромна. Већина оних који су последњих десетак или 15 година брали малину код других сада имају своје малињаке. Малинари нуде 2.500 динара, храну и превоз, то је око 3.500 динара дневно. Ако цена малине буде 100 динара, као што се најављује, значи, берач треба да убере 35 килограма дневно само да би покрио трошкове домаћина, а просечан берач дневно може да набере тек око 40 килограма, па ви видите рачуницу. Мислим да је паметније да породица бере, па колико убере, а оно што се не убере да пропадне и то је то“,  каже Драган Вукајловић, малинар из села Дуб код Бајине Баште.

Да ли ће ово ојачати цену малине? Индијски гигант жели да сарађује са Србијом

Вели да у околини Бајине Баште више од 90 одсто домаћинстава има малине на пет ари па навише. Раније су берачи долазили из Прибоја, Пријепоља, Републике Српске, али су и у тим крајевима никли нови малињаци.

„Берачи сматрају да је дневница од 2.500 динара мала. И јесте мало, треба 10 или 12 сати брати малину по сунцу, али, са друге стране, малинару не остане ништа“, додаје Вукајловић.

Само за златиборски и моравички крај потребно је, осим чланова породица малинара који беру малину, и до 6.000 берача. И у ариљском крају потражња за берачима је велика, а број берача који се јављају изузетно мали.

„Малине стижу за 15 дана, берача нема, слабо ко се јавља. Протеклих година берачи су у Ариље стизали углавном из Лесковца, Сурдулице, Крагујевца, Републике Српске. Сада је мало ко обезбедио бераче“, прича Милија Милекић из Церове код Ариља.

Катастрофално ниска цена малине

Две компаније које се баве откупом малине изашле су са аконтним ценама од 100 динара по килограму.

„Та цена је катастрофа и води ка сигурном уништењу ове производње. Асоцијација малинара тражи да откупна цена буде 1,75 евра по килограму, односно да се малина откупљује по цени по којој се извози“,  каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије.

Прочитајте још: 

Како су Уједињене Нације пољопривредницима у БиХ подвалиле “бактеријским раком” заражене малине?
Српске пијаце: Килограм јагода 500, а килограм увозних малина 1.600 дин, а малинарима најављују откуп за 80 динара
Српске пијаце: Килограм јагода 500, а килограм увозних малина 1.600 дин, а малинарима најављују откуп за 80 динара

Курир

5 коментара

  1. Evo sinovi od ovih politikanata taman da zrade za more

  2. Двоје могу за месец дана да зараде три хиљаде евра, узму годишњи одмор и ето лепе солидног додатка у буџету.

  3. цео дан береш малине и остане ти 1000 динара, то је пара, више упросе ови по београду дневница им 3000 седиш а береш.

  4. Ponovo ista priča kao i prošle godine,bajni naslovi koji sa stvarnošću veze nemaju.Zovite Vučića ,vi ste njegovi,a on je vaš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Новости)

Фушерај на Коридору 10: Криви им инжењери

Београд – Гордијев чвор одговорности за рушење потпорног зида на Коридору 10, ...

(Фото: Пиксибеј)

Швајцарска и Америка руше светски финансијски поредак

Москва – Председника Комитета Државне думе за финансије Анатолиј Аксаков сматра да ...