Крег Џон Мaреј (фото: Епа)
Крег Џон Мaреј (фото: Епа)

Бивши британски амбасадор: „Новичок“ закуван у енглеској војној лабораторији

Лондон – Тереза Меј инсистира на својим неутемељеним изјавама да је Москва одговорна за тровање бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља. Поводом свих оптужби и мера које су уследиле, Спутњик је разговарао са бившим британским амбасадором у Узбекистану Крегом Џоном Мaрејем, како би чуо његово мишљење у вези са том „токсичном“ причом.

Шта мислите о тону и начину на који Тереза Меј и британске власти представљају својим грађанима и светској јавности случај Скрипаљ?

Реакција званичног Лондона напросто фасцинира. Ако Тереза Меј искрено верује да је Скрипаљ жртва руских власти, у том случају је њена реакција неадекватна, јер послати кућама 23 дипломата неће нанети никакву штету. Дипломате нису пресудно битни чиниоци друштва. Тако да је то потпуно неуобичајен гест имајући у виду да она даје изузетно оштре изјаве и истовремено прави некакве претпоставке. Укупно гледано, такво понашање је прилично отужно.

Другим речима, чуди Вас понашање британских власти?

Британске власти су од самог почетка ставиле до знања да имају намеру да оптужују Русију, без обзира на доказе, за које до сада не можемо рећи да су јасни и убедљиви.

Пре само две године шеф истраживања у лабораторији Портон Даун је објавио научни материјал у којем се говори да је гас „новичок“ био успешно физички синтетизован. Такође, у овом тексту се говори да Организација за забрану употребе хемијског оружја никада није забранила употребу тог гаса, јер није било доказа да је он икада заиста физички постојао, већ је постојао само као теоретска концепција. Сада Влада Велике Британије тврди да је отровни гас нађен на основу његових компоненти, које према писањима британског стручњака никада нису ни постојале.

Како ће се оптужбе Терезе Меј одразити на односе Британије и Русије?

Као што знате, пре неког времена почела је кампања ширења русофобије и оптужби на рачун Москве за наводно мешање у америчку предизборну кампању. Русофобија иде на руку војној и шпијунској индустрији.

Све што се тиче шпијунаже и система безбедности, они су предмет интересовања крупне индустрије. Стотине, па и хиљаде обавештајаца су на платним списковима МИ5 и МИ6. Буџет војне лабораторије Портон Даун је повећан за 85 милиона фунти у вези са оптужбама на рачун Москве. Посланици Конзервативне партије су тражили драстично повећање давања за куповину оружја. Тако да сами видите коме је русофобија од користи.

Такође, постоје наде да ће играма у парламенту противници успети да се реше Џеремија Корбина. Људи који су сада на власти у Британији имају јако лош однос према Русији, као што су га имали и раније. Прича са Скрипаљем неће значајно погоршати односе између Британије и Русије, већ ће све остати као и до сада.

Спутник.рс

3 коментара

  1. Surpriz, surpriz, sto bi rekli „kinderovci“ …

  2. VODENE KURVE,PRVE CE DA“POPUSE RUSKOM MEDI CUPAVAC“.
    AMERI CE“CEKAJUCI U REDU“ DA IM DRZE GLAVU DA NE PADNU U NESVEST…!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хорор: Ухапшен руски мафијаш који је српске раднике забетонирао у темеље зграде

Москва – Групи радника из Србије који су изводили грађевинске радове у ...

Александар Павић Фото: Спутник.рс)

Да ли је самит Трампа и Путина оправдао очекивања – А. Павић, О. Кесић (Видео)