Патријарх Кирил (Фото: Танјуг)
Патријарх Кирил (Фото: Танјуг)

Борба за превласт у Московској патријаршији

Москва – Руски патријарх Кирил (Гунђајев) је незадовољан амбицијама епископа Тихона (Шевкунов), који је 14. маја постављен за митрополита Псковског, као и његовом блискошћу с руским председником (називају га „Путинов духовник“).

Осим тога, извори ТВ канала „Дожд“, блиски администрацији председика Руске Федерације, тврде да Шевкунов „регуларно добија пацке“ од Патријарха за своје изјаве, чак и у случајевима када епископ заузима ултраконзервативне ставове. Саговорник канала је додао да се слична ситуација догодила и поводом светогрдног филма Алексеја Учитеља „Матилда“.

„Црква је брзо схватила да се мора држати подаље од ове теме, јер су догађаји почели да се развијају по лошем сценарију. А Шевкунов скоро да се сложио с Наталијом Поклонском“ – рекао је извор, близак Кремљу.

Високи федерални званичник рекао је ТВ каналу „Дожд“ да се у Кремљу суочавају с проблемима када покушавају да организују догађаје са учешћем Путина, Патријарха и Шевкунова. „Патријарх је покушавао да осигура да Шевкунов у тим догађајима не учествује“, – рекао је извор.

Постоје и мишљења да је Шевкунов, због своје блискости с Владимиром Путином, главни кандидат за будућег руског патријарха,  и да његово устоличење за митрополита Псковског на то јасно указује.

Приређивач: „Борба за веру“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хенри Кисинџер (Фото: Ројтерс)

Ухапсити „руског шпијуна Кисинџера“ – Америка на ивици грађанског рата

Вашингтон-Патријарх америчке спољне политике, „стратег и мудрац“ Хенри Кисинџер нашао се на ...

Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Рамиљ Ситдиков)

Шта се то десило са односима Русије и Грчке

Москва-Русија се никад није мешала у унутрашње ствари Грчке нити у њену ...