Ана Брнабић (Фото: Танјуг)
Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

Брнабић: Мој деда је био Хрват, а ја сам и поред тога премијер

Београд – Ни у једном тренутку нисам видела ништа проблематично у Вучићевом говору, рекла је председница Владе Ана Брнабић додајући да јој се чини да хрватски државни врх покушава у потпуности да изврне истину. Брнабићева је рекла да је њен деда био Хрват, а не Србин из Хрватске и да је поред те чињенице она постала председница Владе Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, поводом реаговања државног врха Хрватске на говор Александар Вучића у Бачкој Паланци на обележавању годишњице „Олује“, да јој није јасно шта се то дешава у Хрватској и шта ради њихов државни врх који покушава да „изокрене истину“.

„Није ми најискреније јасно шта се то дешава у Хрватској и шта ради хрватски државни врх. Пажљиво сам слушала Вучићев говор и ни у једном тренутку нисам видела ништа проблематично у његовом говору. Чини ми се да хрватски државни врх покушава у потпуности да изврне истину и проба да прикаже како је црно бело и обрнуто, бело црно“, рекла је Брнабићева.

Нагласила је да од председника Србије Вучића није чула никакаве фашистичке изјаве, али да их јесте чула у Глини, када су тамо прослављали „Олују“.

У емотивном одговору на питања новинара, Брнабићева је рекла да је њен деда био Хрват, а не Србин из Хрватске и да је поред те чињенице она постала председница Владе Србије.

„То показује да је Србија довољно отворена и да је могуће у Србији да имате председника Владе чији је деда био Хрват. Замислите у Хрватској да имате председника Владе који има било какве везе са Србијом“, навела је Брнабићева.

Истакла је да, са друге стране, у Хрватској имамо ситуацију да голман хрватске репрезентације не сме ни да помене да има било какво српско порекло.

Брнабићева о убијању Срба у Глини

Ана Брнабић је рекла да је чула фашистичке изјаве у Глини када су прослављали „Олују“, погром Срба и етничко чишћење у коме је 250.000 Срба истерано из Хватске и око 2.000 убијено независно од тога да ли су били стари.

Каже да је био случај да је старица од 93 године била завезана, убијена и да јој је кућа запаљена, као и да су авионима бомбардовали чак и колону са децом, док су бежали.

„Што се тиче Глине, неке ствари ми нису јасне, видите ову слику људи у цркви у Глини 1941. године, донела сам је да би се подсетили да ми не причамо о бројевима и историји, шта је неко рекао да је било или није већ о људима и породицама. Они су сликани у цркви пре него што су сви заједни побијени. У Глини је постојала црква СПЦ“, навела је премијерка.

Рекла је да су у Глини побијене од усташког режима 1.764 особе, да је поменута српска црква након што су сви ти људи поклани, запаљена и да је 10. годишњицу од тог злочина 1951. изграђен на месту цркве спомен дом жртвама фашизма у Глини.

„Након ‘Олује’ тај спомен дом је преименован у Хрватски дом, а ове године смо на том месту у Глини имали концерт Томпсона и поздраве ‘За дом спремни’, скоро тачно на 77 година од убијања 1.764 грађана српске националности. Скоро тачно исти датум и у Глини поново чујемо фашистичке поздраве и покличе и то држави врх Хрватске не осуђује већ поздравља“, нагласила је Брнабићева.

„До 2015. се ћутало“ 

Истиче да њу боли то што смо ми ћутали до 2015, до када се није чак ни обележавао било како погром Срба.

Такође, државно руководство није хтело или није смело или није мислило да је релеватно да обележава твакав злочин над српским народом, рекла је.

Бранбићева каже да је то више боли од тога шта данас каже државни врх Хвратске.

Весна Веизовић: Имамо шиптарског лобисту за председника и хрватску лезбејку за премијера (Видео)

„То није само проблем Хрватске и њених грађана, ја не знам шта Хрватска постаје, али ми је страшно да имамо земљу нашег суседа и земљу ЕУ, па то је пре свега мировни пројекат, са вредностима мира и поштовања и мултиетничности у којем на годишњицу 77 година када су заклали Србе и спалили цркву и поубијали све што је српско постојало и на том истом месту у 21. веку имате поздрав ‘За дом спремни’. И хрватски врх мисли да је релевантно за њих да коментаришу шта каже председник Србије Вучића, а не шта кажу у Глини“, рекла је Брнабићева.

Брнабић: Државни врх Хрватске треба да каже куда иду

Поручила је да хрватско руководство треба да погледа у своју кућу – треба да каже и својим грађанима и ЕУ и свим суседима куда то иде Хрватска.

„Имам пуно пријатеља из Хрватске, неки моји најбољи пријатељи су Хрвати и не мислим да се они данас чују и питам се куда иде Хрватска, ова слика не боли само Србе, већ и све Хрвате који мисле да је хрватска земља ЕУ, која треба да буде отворена и мултиетничка, која не треба да слави фашизам и која не треба на тај начин да врши ревизију своје прошлости. Не знам зашто говоре о томе шта говори председник Србје, није говорио неистине, није никог увредио, нити је говорио фашистичке пароле, док све супротно видимо само дан након говора и нико се не обазире на то. Ја лично сам пример шта је Србија данас и шта је увек била, а шта је хрватско руководство“, рекла је Брнабићева.

„Државни врх Хрватске треба да каже куда то они иду и како виде Хрватску као модерну државу – да ли је то поново ‘За дом спреми’ у Глини“, поручила је Бранбићева након чега је добила аплауз присутних.

„Не мислим да је близу решење за КиМ“

Влада Србије још нема званичан став o Косову и Метохији и имаће га чим буде имала конкретан предлог на столу, изјавила је данас у Тршићу премијерка Србије Ана Брнабић.

„Вучић даје све од себе да дође до компромисног решења, не мислим да је компромисно решење близу, гледа да га нађе и са леве и десне стране из свих углова покушава да гледа на тај проблем, тако да што мање изгубимо, а што више да добијемо“, рекла је Брнабић новинарима.

На питање да ли је то што говори министар спољних послова Ивица Дачић да је подела КиМ најбоље решење и званичан став владе и да ли изношење појединачних ставова смета влади, премијерка је рекла да је то Дачићев став, а да влада још нема званичан став.

Ипак, напомиње, појединачно изношење ставова не смета, с обзиром на то да је започет унутрашњи дијалог по питању КиМ и да је добро да сви кажу шта мисле.

„Да ли је то ЗСО плус или да нема никаквог компромиса и да ћемо чекати док једном не преузмемо контролу над целом територијом јужне покрајине, без обзира на то да ли је то реално или не, или подела… свако може да изнесе своје мишљење“, навела је Брнабићева.

„Хајде да не остављамо проблем Космета деци“

Премијерка је рекла да не зна да ли ће се до краја године наћи компромис за КиМ, истичући да председник Вучић чини све што је у његовој моћи да као држава не остављамо замрзнути конфликт генерацијама иза нас.

„Али, то не зависи само од председника Вучића, влада му даје подршку, већ зависи и од људи у Приштини, колико су они отворени да разговарају“, рекла је премијерка.

Истиче да компромис значи да обе стране нешто изгубе, али и добију.

„Надам се да ће се компромис наћи и мислим да је неозбиљно ко год данас причао да треба да држимо замрзнути конфклит и да ми који данас водимо ову државу немамо храбрости нити одговорности, ни идеје како да решимо тежак замрзнути конфкликт, како то каже опозиција. Каже опозиција – само ви то оставите, али коме: деци и унуцима, па нека они решавају. То нама говоре сви они људи који кажу да не треба да разговорамо о компромисном и дугорочном решењу“, рекла је Брнабићева.

Док људи умиру од глади, земља се распада, напади на Србе не престају, премијерка задовољна учињеним у Србији!

Председница владе поручује – хајде да не остављамо тај проблем деци и да станемо иза председника Србије, који има довољно храбрости и знања да то реши, који хоће да преузме одговорност и иза себе остави Србију која јасно зна где иде и шта је.

„Хајде да и ми решимо и будемо довољно одговорни и храбри, не знам да ли ћемо стићи до тога, али ћу увек као премијерка стати иза Вучића и надам се да ћемо имати саговориника у Приштини и међународној заједници. Надамо се да ће грађани Србије разумети ко је храбар и може ово да реши“, рекла је премијерка.

„Од 1. јануара улазимо у систем платних разреда“

Премијерка Ана Брнабић је најавила да би до краја године требало да буде усвојен закон о увођењу платних разреда и да би тај систем требало да заживи од 1. јануара следеће године.

На питање да ли ће бити повећане плате просветним радницима, Брнабићeва је рекла да влада сада рачуна ефекте повећања плата у јавном сектору и укидање привременог смањења пензија, као и да ће у фокусу поново бити подизање животног стандарда запослених у здравству, просвети и безбедносним службама и посебно војсци.

Она је најавила да ће до краја године влада пробати заједно са Министарством државне управе да регулише и забрану запошљавања.РТС / Танјуг

13 коментара

 1. A sta ti je tata? I sto ne pricas o ustasi stipi brnabicu, tvom rodjaku. Ojebino mutava.

 2. POSTALA SI PREMIJER VOLJOM AMERIKE I NJIHOVOG SLUGE VUCICA A NE VOLJOM NARODA, MI TE NISMO IZABRALI, NISU MOGLI VISE DA NAS PONIZE, SVAKOG NORMALNOG COVEKA JE SRAMOTA KO VODI NASU ZEMLJU.

 3. Само у овако, са вучићем убогаљеној, унакаженој и криминализованој Србији, премијер може да буде неко са таквим „атрибутима“ антисрбства. У некој нормалној земљи, не би могла ни да примиришеш функцију власти.

 4. …………..хајде да не остављамо тај проблем деци и да станемо иза председника Србије, који има довољно храбрости и знања да то реши, поручује управница јавне куће из Немањине број 11.
  ++++
  Нека хвала.
  Када је већ имао довољно храбрости и знања да са својом бандом од крволочних убица србских грађана маја 2008 године узме аванс ( он зна колики је његов део ) и два пута задатке за потпуно уништавање нас, наше јадне дечице и наше опљачкане и окупиране домовине.
  А он зна како плаћају они којима одбијеш послушност.
  Даће Бог, да ће сва та банда да прими плату и од грађана Србије.
  Били у земљи ?
  Или изван ње !

  Са вером у васкрслог Господа, до ослобођења !

 5. Brnabic je Jevrej-Hazar. ON nije nikakav Hrvat ili ko zna ko…. Postavljen je od istih koji su postavili i Slobu, Djindjica i Usniju!

 6. Па јадна ти мајка кад те је родила. Ти незнаш ни шта си а ни ко си. Једино што знаш је чињеница да си пентагонов ученик а ради твог знања пошто незнаш да ти саопштим да је тај пентагон и нато и еу НАЦИСТИЧКА БУЛУМЕНТА КОЈА ЈЕ УБИЈАЛА И ПЉАЧКАЛА СРБЕ А И ДАН ДАНАС ТО РАДИ БАШ ПРЕКО ТЕБЕ И ТВОЈЕ ФИРМЕ У ВЛАДИ СРБИЈЕ ДЕЛИВЕРИ ЈУНИТА. Зато немој да лажеш себе јер СРБЕ НЕМОЖЕШ ДА СЛАЖЕШ ПОШТО ЗНАЈУ КО СИ а премијер СРБИЈЕ СИГУРНО НИСИ.

 7. E moj Brnabicu, nikad ti ne bi postao Premijer da nisi zenski peder i da se to ne desava u Srbiji.

 8. Sta reci o izrodu koji ima p, a misli da ima k? Izrod koji nema mozga, prosto degenerik u svakom pogledu. Treba li uopste neki komentar za izroda u svakom pogledu koji su postavili isti izrodi jer je izrod. Ljude ne postavljaju, samo degenerike i izrode.

 9. Steta sto ti i deda nije bio peder.
  Spasio bi nas ove danasnje bede.

 10. Ma ne bi ni ona bila peder, nego majka još nije rodila sina kome može na ovu nakazu, ni za kakve pare, da se digne kurac. Jadnica, umreće željna kurca. Sreća samo što ne može da se razmnožava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Вучић: Са Емиратима негујемо искрене пријатељске односе

Београд-Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Београду са потпредседником Владе ...

Руски аналитичар шокирао Србију: Медији лажу да се Путин и Вучић слажу

Гост нове епизоде емисије “РасПравда” био је руски геополитички аналитичар и директор ...