Земан: Ми никог нисмо звали па се маните тога да нам намећете квоте (Фото: Твитер)
Земан: Ми никог нисмо звали па се маните тога да нам намећете квоте (Фото: Твитер)

Чешка Меркеловој: „Избеглице“ нисмо звали, не уваљујте нам квоте

Праг – Председник Чешке Милош Земан примио је у четвртак предвече на Прашком Храду немачку канцеларку Ангелу Меркел. После свечаних добродошлица, које су обиловале обостраним љубазностима, двоје политичара разговарали су, између осталог, и о спорној теми миграције, око чега, како се и очекивало, није постигнута сагласност. Земан је пре свега одбио (уопште и саму) идеју избегличких квота.

„Председник републике изразио је мишљење да Немачка, ако је сама позвала илегалне мигранте, не може на земље које их нису позвале пребацивати одговорност путем избегличких квота“ – изјавио је председников портпарол Јиржи Овчачек.

Такође се разговарало и о међусобним односима, које су оба политичара означили за добре. По речима Овчачка, председник је у своју делегацију такође укључио и министра финансија Андреја Бабиша и потрпедседника владе Бјелобрадка – “ а то на њихову молбу“.

По питању Брегзита Земан је изјавио да се међу његовим узроцима , између осталог,налази и бриселска бирократија.

Председник је канцеларки поклонио два примерка књиге Јарослава Хашека „Доживљаји доброг војника Швејка“, један на немачком, а други на чешком језику, са илустрацијама Јозефа Ладе. Током свечане добродошлице Земан је канцеларку поздравио на немачком, а Меркелова му је одговорила на чешком језику.

Такође је приликом свечане добродошлице Земан канцеларки предао цвеће и на енглескм језику јој је рекао да би требало да се осмехује, пошто сматра да би политичари требало да изгледају оптимистички.

Портпарол председника Земана, Јиржи Овчачек, је још раније изјавио да би у преговорима између Земана и Меркелове требало да доминирају две теме. Прва од њих су избегличка криза и међународни тероризам а друга је будућност ЕУ после Брегзита.

novinky.cz / Превод: Васељенска ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: GettyImages)

Александар Павић: Србија као мигрантски камп (Видео)

Зашто је Србији одређена судбина мигрантског кампа за исламисте, и какве ће ...

Мехо Омеровић (Фото: РТС)

Крао и брукао Србију а неће одговарати

Београд – Ако се против мене покрене судски поступак, спреман сам да ...