(фото:АXЕ-R)

Чудо из Београда: Најмодернији компјутер на свету направили су Срби

Београдски тим АXЕ-R направио је најмодернији персонални рачунар на свету, који је на такмичењу „CMWS 2018“ одлуком стручног жирија заузео прво место у апсолутно најтежој категорији — „Scratch build“. „Свемирски брод“ из Београда најбољи је и по гласовима публике из целог света.

Све је спремно за посету Ким Џонг Вучића у Мајданпеку

Браћа Ненад и Немања Ђорђевић и Душан Србљак су на Тајвану пуних осам месеци радили на пројекту АXЕ-R за учешће на престижном светском првенству у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских кућишта „Case Mode World Series 2018“.

Најатрактивнији персонални рачунар на свету, по мишљењу стручног жирија „CMWS 2018“, али и публике која је гласала из целог света.

(фото:АXЕ-R)

Свакодневним напорним радом и разменом идеја направили су кућиште несвакидашње модерног дизајна, које подсећа на хексагон. Поседује скуп сензора који у сваком моменту прате све виталне параметре рачунара, укључујући влажност и температуру ваздуха.

Градоначелник Београда: Мислим да комуналије нису скупље, а на посао идите пешке!

Кућиште само брине о компонентама. Уколико дође до цурења течности, аутоматски се гаси, а уколико температура није оптимална, поклопац се аутоматски отвара ради проветравања.

Рачунар тежак 30 килограма је јединствен и по томе што АXЕ-R није могуће упалити без физичког кључа, нити отворити поклопац „хаубе“ без кодираног и скривеног РФ кључа. Такође, „хауба“ је покретна и аутоматски се отвара и затвара.

Први пут у историји престижног такмичења један пројекат је освојио прво место у категорији гласања публике, као и прво место у апсолутно најтежој категорији „Scratch Build“, када се рачунар гради из темеља, коју је оцењивао стручни жири.

Компјутер поседује скуп сензора који у сваком моменту прате све виталне параметре рачунара, укључујући влажност и температуру ваздуха.

(фото:АXЕ-R)

Стручњаци и публика препознали су апослутни новитет у свету компјутера, који је далеко од конвенционалног, има потпуно другачији распоред компоненти, детаље попут сензора, осветљења, воденог хлађења, идеје који класичан рачунар, али и још 93 екипе из целог света које су учествовале на такмичењу, остављају далеко иза „чуда из Београда“.

Интересантно је да су иновације у свету хардвера за освајаче првог места на престижном светском такмичењу само хоби. Ненад Ђорђевић је дугогодишњи фотограф, Душан Србљак је ИТ новинар, а Немања Ђорђевић, како кажу у тиму, самоуки инжењер, заправо је ЦНЦ конструктор.

Пресрећни због награде, Ненад, Немања и Душан кажу да им је циљ да мотивишу младе из целог региона и покажу да је, уколико имају добру идеју, вољу и амбицију, све могуће, па чак и у земљи у којој развој технологије није на завидном нивоу.

Тим је снимио и видео-серијал представљен на каналу ’PCAXE‘ на Јутјубу у којем, на занимљив, едукативан начин приказује развој пројекта.

Сенка Милош/Спутник

18 коментара

 1. SVETO TROJSTVO : Gospod Bog........Gospod-a vlasnici.........gospoda gologuzana

  Kućište = računar………???????????

  Takvu glupost…….ni moj prijatelj Turista………ne bi lupio……..!!!!!!!!!!!!

  • Hahahaha evo ga jos jedan mozak samouk bas ko I ti napravio „kuciste“ pardon kompjuter……
   Koje gluposti.
   Nego zajebi tu kutiju za procesore, more 29 stepeni skoro isuvise toplo za kupanje, botoksi I plastelin na sve strane. Tu I tamo poneka dobro utegnuta Kubanka, na koju bi I Sveto Trijsvo izdrkalo umjesto da drka po tipkama.

   • SVETO TROJSTVO : Gospod Bog........Gospod-a vlasnici.........gospoda gologuzana

    Nehurozni………prolupao si na 29 stepeni………da nisi šta ušmrknuo……..??????????

    Ti si alter ego od ……….Turiste……….kad reaguješ u njgovo ime……..????????????

    PS: U SE, NA SE I PODA SE……….SU OSOBINE LJUDI………SA BABUNSKIM MOZGOM……….NEMOJ…….. DA SE PONAVLJAM……..!!!!!!!!!!!

 2. …. u regionu…………….. mozda ovog skojevca gore zanima region i Jugoslavija………….. nas ostale zabole ona stvar za taj vas region……………..

 3. Овај наш Дрво је за тебе прим.сци.мед., па таман какав год да му је мозак припао.

  И шта теби смета што је Неурозни на Куби? Мало купа мало сунча, Копертон и Томи Бахама, а увече доларска $ стотка прибави: две добре пичке, хотелску собу, флајку Мејкерс Марк, Кохибу за после и бело за њих. Ако једну од њих две пошаљеш да донесе бело, она добије дупло више белог него кад би ти то сам куповао, јер као стална муштерија има попуст код дилера.

  Сад ћу да се изнервирам и да му се придружим бре тамо.

  • SVETO TROJSTVO : Gospod Bog........Gospod-a vlasnici.........gospoda gologuzana

   Сад ћу да се изнервирам и да му се придружим бре тамо.

   MISLIŠ………DA PREĐEŠ U SUSEDNU BAŠTU……….POD ORAH………PA DA ZVEKNETE JEDNU PARTIJU DOMINA………..ONAKO………ZA SVE PARE DOK POŠTAR NE DONESE PENZIJJ……..????????

  • U Miamiu sam brate, ne na Kubi.
   Na Kubi za belo platis debelo (glavom).
   Sutra idemo na Bahame, Bimini Island na nekoj kilavoj jahtici od naseg biznismena iz Kanade???
   Pojma nemam ko je tip ali je napunjen ko brod i provod zgarantovan.
   Sveto Trojstvo moze da nastavi da drka po tipkama.
   Vlaga ubija, okean skoro vreo za kupanje.
   Nema pice do Kubancice (americke).

   • Шта бре влага убија?
    Ја баш волим влагу, мемлу, длаке и сл.
    Тц тц тц Неурозни, дубоко си ме разочарао. Али дубоко!

    Не брини, Бимини ти није далеко, моторњаком то се препиша за 3 сата. А на једра, хм, зависи од ветрова. Ако имаш прилике, покушајте да зароните и нађете Bimini Road, можда су то остатци Атлантиде. Није велика дубина можда 5-6 метара, може на дах. Има да доживиш доживљај.

    И ако си близу Норт бича / Норманди ајленда обавезно вечера на рути 934, тј НЕ 79 улица. Мали Бразилски ресторанчић Ботеко, са јужне стране улице, 3 блока источно од Бискеј булевара, одмах до дилера/складишта за јахте. Делује као ћумез, али има душу и топло препоручујем све бразилске специјалитете. И све келнерице и све гошће.

 4. А каже он туче све саме бљештаве мачке. Из туристичких мокрих снова.
  Испроси на Кубанским плажама од кубанских кошаркаша $100 па има довољно за мини бургер $7, најјефтинији кубански мотел $40, клозетску бабу са штаком $10 која га одере за још $5 да догега до његове раскошне собе на десе метери од клозета, ал да је нико не види, само рашири ноге јер гаћа нема. Не треба ни да је купа, пишала пре пет минута.
  Све зедно $100.
  Али пре ће бити да је и то измашто.
  Јеботре, туриста, постао си предвидљиво лажљив, бескрупулозан сам према сбеи, уништаваш мозак превеликим напорима…
  Ти ко да ниси страни елеменат.
  Да ниси ти промашто из пустих долина наших?
  То што ти пипеш нема без клозетских курви ни у Мерику а не на Кубу.

  • Tebe mutavko sa stolnjakom preko ruke cu da platim $1000 na sat da me sluzis u bilo koje doba dana, a mozda i prcnes nesto zabadava ako licis na coveka, jer kako zboris jos ti je lijana prevozno stredstvo.

   • Фотокопија туристе ми није интересантна.
    Али нико ти не брани да те њакају гејови по јахтама. Ти си провидна, заостала будала. Чак те није ни срамота да копираш једног генијалца као што је туриста.
    Куш укурац где ти није место?
    Иди и гузи се, нико ти не брани.

   • Ако будеш срао и даље, видећу ако могу да позовем пптт99 или монстер хаубицу.
    Они су за такве као ти и туриста екстра стрент медицина.
    Твом пријатељу летило перје већ пар пута. Остала шуга од њега.

  • Get a life, bitch.
   Успео сам да прочитам ову твоју повраћотку.
   Што ти радиш америкењци зову you’re living vicariously.
   Разумем ја да си ти у сумрак живота, простата отекла пишање на сваких 5 минута, женетини се сисе отегле до струка, плус што даје свима редом ко понесе KY џел да јој подмаже усахлу минџохару. Наравно осим теби, а и зашто би кад ти се патка не диже ни са вијагром. Зато мораш да living vicariously. За то не знам српску реч, али није ни битно.

   Битно је да наш Неурозни поштар ужива са кубанкама, што знам како може да буде лепо, јер сам пре пар месеци, приликом повратка из Гуатемале, пристао у Марија ла Горда по препоруци нашег доброг и поштеног Сретена.

   У сваком случају, настави да цркаваш и мртвујеш по Србистану, а нас младиће остави да успешно харамо где год стигнемо, па макар и по Куби и Гуатемали.

   • Опе си се ражестио.
    Ускоро лудило.
    Мајке ти, смири се.
    Зар не виш да сам себе уништаваш.
    Држим те и дражим те колико ми воља да будеш овде и патиш. Сатима, данима…Ти ни у клозет више не идеш а све ти јахте већ отишле. И кад кажем куче-куче ти залајеш.
    Јеси инфатилан.
    А овај твој нервозни ти је душевна рана.
    Једи брате. Мириши на испране задњице. Ала га цепају богаташи на својим јахтама. Јес ти можда љубоморан на њега?
    Вас два, два педера мало јача, само олињала. Бар ти. Он је ту негде триес четрес а ти си спрам њега већ у педер пензији. Ко тебе кара?
    Нико!
    Зато и лепршаш овде и бариш младог и нервозног(а нервозан је јер је жгољав ко и сваки нервозњак па тешко налази момке којима се не гади)али ти би мало тео, јел тако?
    Нема ништа. Морате прво да дођете у Мерику па да вам објасним неке ствари и да вас онда бацим у кавезе.
    хехехехехе
    Матора и олињала џукела којој више ни снови нису довољни – туризам.
    Наказни нервозњак самује и тугује али не би туристу ни покоју цену.
    хихихихмммм

 5. БЉАК!!!
  ФУЈ !!!
  каакви лелемудски коментари 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: CC0 / pixabay)

Ко ће укључити аларм: Србе бришу по балтичком рецепту (видео)

Положај Срба у земљама региона свакодневно се погоршава. Наших сународника је све ...

Васпитање

“У наше време, мој добри Русо, на Цетињу, као деца чим видимо ...