(Фото: http://ura.ru/content/tumen/29-11-2014/news/1052195630.html)
(Фото: http://ura.ru/content/tumen/29-11-2014/news/1052195630.html)

Чудо у Русији: Од ватрене стихије сачувана само књига Старцa Тадејa Витовничког!

Тјумењ / Москва – У Руском граду Тјумењ, Сибир, у Уралском федералном округу, у ноћи 28 на 29 новембар у 3:00 сата ноћу, произашао је пожар, на православној изложби, захвативши и остали изложбени простор.

У три сата ујутру, у Севастопољској улици где се одржавала изложба, услед преоптерећености инсталација, на једној од разводних кутија долази до куршлуса чије варничење пали уљe за кандила формирајући ватрени стуб, који муњевитом брзином захватa кровну конструкцију.

unnamed (48)

Пристигли ватрогасци воденим млазом покашли угасити запаљену кровну конструкцију, тада је врело уље избило на површину воде, дајући ватреној стихији још већи подстрек, која на свом путу све сагорева.

Половину огромног здања прогутао је пожар, са скоро свим књигама и предметима.

Прича се да сигурносне камере приказују фантастично-пламену слику: ватрени вихор спирално се диже ка плафону капеле, умирујући се лагано, али тада, од температуре пуцају боцe са уљем и ватра се несметано шири по поду. Пречник пожара расте у сразмери са кровом и сагорева га. Већим делом ватрена стихија сагорева изложбени комплекс ткзв. „Широку Масленицу“, манастирско подворје Светo-Тројице Лаврe, манастир Светог Луке и Софијско-Успењски Сабор, Тоболск – доле … А капела са моштима чудом остала читава. И само је једна књига остала потпуно нетакнута – Старцa Тадејa Витовничког!

unnamed (50)

Напомена: Можда овај случај у Руском под-уралском граду и не би изазвао нашу пажњу, да Бог није задивио и саме Русе, сачуваном књижицом оца Тадеја.

Отац Тадеј Витовнички, рођен под именом Томислав Штрбуловић (19. 10. 1914 – 13. априла 2003), био је познати српски игуман. Написао је књигу „Какве су ти мисли, такав ти је живот“, у којој говори о духовним врлинама. Био је игуман манастира Витовница. Замонашио се 1935 године у манастиру Горњак. Игуман је постао 1949 године у Саборној цркви у Београду. Кажу да га је владика са братијом протерао из манастира, па је последње дане свог живота провео у једној породици у Бачком Петровцу, где се и упокојио.

Извор: http://ura.ru/content/tumen/29-11-2014/news/1052195630.html

Славиша Лекић, са руског за Васељенску ТВ прево и приредио

16 коментара

 1. u Bačkoj Palanci je proveo poslednje dane .

 2. Ксенија Поповић

  А КО га је протерао и зашто?
  Кад не можемо да изађемо на крај са садашњим нечастивима у цркви, духови православних светаца упиру прстом на места греха. Опомиње одозго и почивши Патријарх Павле: „Будите људи (по Божјој слици и прилици, не проповедајте испразно, попут грамофонских плоча, живите Божју реч…).
  Зашто страхопоштовање према Богу паралише људе, нарочито свештенике, у повезивању са другима и чињењу добрих ствари.

 3. Pitate se ko ga je proterao? Pogledajte slike Eparhskog dvora u Požarevcu i sve će vam biti jasno. Kao da je sam car Solomon gradio isti za sebe i svoje ljubavnice. Dalje prokomentarišite sami!
  Ja sam lično poznavao oca Tadeja, divio sam se njegovoj smirenosti i mudrosti. Na žalost, takve osobe ne odgovaraju novim crkvenim vlastima kojima je simbol krsta zamenio simbol mercedesa i kojima je ljudska vrednost merljiva u novcu kojim mora biti plaćena tkz. „služba“ koju popovi izvode po kućama.
  Znate onaj vic kada pitaju popa kako ide posao?!? On na to odgovara: „loše, mnogo loše, već dva meseca niko nije umro u selu“!

 4. Ovaj jevrejski Bog pali pravoslavnu baštinu a vi mu se klanjate.

  I on radi za bankare, dobro ga plaćaju.

 5. Није чудо већ чињеница да ватра иде на горе и пали оно где има шта да гори. Капела са моштима и књига су испод (пише у тексту – само читам шта пише), притом нема дрвеног крова који би горео.

  Мада, зачуђујуће ми је да руски ватрогасци врело уље поливају водом. Па свака домаћица у Србији зна да врело уље и вода не иду заједно – а ови руски ватрогасци водом поливају резервоаре са уљем.

  У неку руку и јесте чудо, какву су глупост направили и могло је све да изгори.

  • Kakve instalacije i gluposti! Podmetnut požar. Glavno je pitanje, šta je bilo na izložbi, a koji su to značajni dokumenti bili u crkvi? Sibir je Sveta zemlja, odakle je sve počelo. Po manastirima su prastari zapisi, stari desetinama hiljada godina.

   • Десетинама хиљада година, записи? Ово још нисам чуо. Једини поборници те приче, који иду толико у прошлост и на те просторе, су људи који верују у Д’ Арију и још по нешто.

    Грешим ли или се то односи и на Вас? Можда има још неке теорије коју нисам чуо па ме интересује, нема злурадости у питању. Ако је Д’ Арија, не морате одговарати, о томе сам се начитао.

   • Струја , муња ватра = Тесла Перунов пасланик, јутро је свануло.
    Шестоугаони знаш ти све шта је Дарија Хипербореја и Тартарија само се правиш луд .

 6. Шокантан видео!

  Емоције и бес због светског „напредка“, погледајте у чему је напредовао!

  Бескућник нуди незнанцу своју недоједену пицу, заиста, постоје још добри људи у свету!

  https://www.youtube.com/watch?v=1fC6RP6tZ1Q#t=14

  • Таквих људи има свугде и у мањини су.

   Нећу да улазим у психоанализу поменутог бескућника, осим што се са антрополошке стране мора узети у обзир да људи који нису хтели да деле своје парчиће, своје парче платили (један и каже да је радио за то парче – а обзиром да седи на степеницама и глође то парченце – може ли му се пребацити и рећи да је лош када човек одевен у ново, ништа му не фали, шета градом од њега тражи парче пице?), док је бескућник своје добио за џабе па га ништа није коштало да подели са још једним човеком.

  • Притом, момку који тражи парче вире жице и микрофони, носи метални сат, добро је ухрањен, подшишан – зашто би било ко дао своје парче за које је радио таквом човеку који дође и тражи парче?

   Даље, момци који су бескућнику дали кутију пице носе иста обележја ОЦК ТВ, чак и бескућник зна шта значи ТВ. А онда му после 20 минута прилази још један исто тако обучен и сређен момак, са истом ознаком и тражи парче пице. Бескућник, ако је бескућник, јесте добар човек али није глуп – може да повеже две ствари у размаку од 20 минута.

   Иначе, на сваког доброг човека и бескућника у свету, долазе по двојица, минимум, којима не треба дати ни динара. Упутићу на још један друштвени експеримент у истој тој држави где су бескућника окупали, обријали, обукли, дали му станчић, посао и 100.000$. Вратили су се после шест месеци, он је опет био на улици у истом стању у којем су га затекли. Паре је прођердао, стан заложио па изгубио а на послу добио отказ. Неки људи су једноставно друштвени паразити.

   Има и оних добрих које је заиста задесила невоља, али су у мањини. Ево бескућника пун Београд, леже по станицама, испод дрвећа и по клупама. Колико њих су добри људи, а колико је паразита који су добили шта су и заслужили?

   Хришћански је помоћи, али нити свако то цени, нити свако заслужује помоћ.

 7. djavolopoklonik ili biskup branicevske eparhije ignjatije midic svojim zaslugama je postao episkop. naime, sa djavoimanim nadbiskupom irinejem backim je bio na sednici u Parizu, kada su potpisali (kao jeromonah) da sve nase crkve u diaspori pripadnu carigradskoj patrijarsiji odnosno osvedocenom, odemonjenom istocnom papi vratolomeju. tadasnji vladika Damaskin je odmah prijavio saboru izdajnike, te je sabor ovlastio vladiku Damaskina da kaze da ti potpisi ne obavezuje srpsku crkvu i da je poklon nevazeci. za nagradu, vladika Damaskin je razalovan i danas zivi u kanadi kao pop u nekoj grckoj crkvi. za kaznu, ignjatije je proizveden u vladiku !
  pod takvom lopinom je nazalost manastir u Vitovnici gde je bio Otac Tadej. posto mu je naredjivao da se povinuje ovim satanskim obredima, a on normalno nije hteo, tako je sveti starac pao u nemilost. lazni scepan mali ga je odveo u crnju goru, ali Otac je vrlo brzo prozreo i ovog malog. da ne bi se narod digao na uzbunu, pokusali su da ga stave pod kontrolu pod porfirijem. Bog se smilovao pa su ga dobri ljudi doveli kod njih da zivi. neverovatno da su ovi satanisti, sto su preuzeli nasu srpsku pravoslavnu crkvu, proneli vest da je otac Tadej opsednut i svi mi njegovi. niko od naroda nije prihvatio demonsko saputanje, ali nazalost, mnogi ,,posteni“ monasi su poverovali ovim antihristima.

 8. Назив баштина потиче од старе србске речи за оца – башта, у функцији хранитеља и чувара породице, од чега је – батко, баћа, баћушка у србском и руском. Наше ”бата” ознака је за старијег брата, који у одсуству оца, преузима бригу о прехрани и чувању породице. Дакле, православна баштина је оно што нам је остављено од наших православних отаца који су живели и умирали за светосавску праву веру, Православље Христово….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Русија и Украјина (Фото: Глас Русије)

Украјина блокирала руски танкер

Кијев-Украјинска агенција УНН саопштила је, позивајући се на Службу безбедности Украјине (СБУ), ...

Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Рамиљ Ситдиков)

Захарова за Спутњик: Ако би се одрекли наше заједничке историје, Срби би изгубили део себе

Москва – Никакав новац не може учинити да Србија и српски народ ...