Сребреница, уочи пада, била пуна наоружања и муслиманских војника (Фото: Новости)
Сребреница, уочи пада, била пуна наоружања и муслиманских војника (Фото: Новости)

Да ли ће режим новцем пореских обвезника Србије финансирати муслимански филм о Сребреници?

Продуценти филма о Сребреници, који припрема награђивана редитељка из Босне и Херцеговине Јасмила Жбанић, затражиће финансијску помоћ од Србије.

Они планирају да понуде Србији да уђе у копродукцију пројекта који се бави једном од најболнијих тема у њеној скоријој историји а чији је један од протагониста ратни командант Војске Републике Српске Ратко Младић.

Помоћ у реализацији неког пројекта дели се преко Филмског центра Србије који има Конкурс за мањинске копродукције и на којем су последњих година средства добијали значајни редитељи из региона попут Далибора Матанића и многих других.

Јасмила Жбанић (44), уз оскаровца Даниса Тановића, предводи групу филмских стваралаца из БиХ која се формирала и огласила после рата. За филм “Грбавица” је 2006. награђена Златним медведом у Берлину. То дело се памти по маестралној улози Мирјане Карановић, а у Београду је приказано практично одмах после Берлина, дан по завршетку званичног програма Феста у Сава центру као посебан додатак те манифестације.

Говорећи о припреми филма о Сребреници за босанске медије она је навела да јој је партнерка у том пројекту Ђемила Талић Габријел, која живи у Аустралији и која је била продуценткиња у њеном претходном остварењу “За оне који не могу да говоре”.

Недавно се недељник НИН бавио овом темом и том приликом цитиране су речи Јасмиле Жбанић пренете из босанскохерцеговачких медија.

„То је једна врло тешка тема. Говоримо о тренутку историје који је могао да буде другачији за 8.000 убијених да је само неко имао храбрости и донео другачију одлуку. За мене, ово је једна врло емотивна прича о Европи и мојој земљи. Има пуно људске двосмислености у ономе што знамо о Сребреници. Када почнете да истражујете, онда видите колико димензија је било у Сребреници. Сви имамо неко искуство када смо били присиљени да радимо ствари због којих после жалимо. Зашто нисмо учинили нешто да буде другачије -“ рекла је Жбанићева.

Пројектовани буџет за филм о Сребреници, који према подацима са портала Скриндејли има радни наслов “Qуо вадис, Аида”, износи око 4,5 милиона евра. Неке земље су се већ укључиле у рад на филму као што су Немачка и Швајцарска, а на поменутом порталу пише да га је и Норвешка подржала.

Глумачка подела још није обелодањена па ни то ко ће играти Младића.

Правда

 

један коментар

 1. Анархиста

  Нагледасмо се лажи кроз филмове сутјерска,битка на неретви,валтер брани сарајево,итд.
  Због лажи која се упорно сервира и због постепеног бацања гранчица на ватру како се ватра неби угасила већ да би тињала док се не створи ситуација за наливање бензина на ватру која тиња како неби дошло до помирења и суживота једног народа завађеног и подељеног од стране окупатора на различите јудеомонотеистичке утопије историја нетрпеељивости,међусобног убијања,сатирања ће се понављати,јер када ватра непрестано тиња довољно је само на њу бацити мало уља ил бензима како би настао велики пожар.
  Серби свих окупаторских јудеомонотеистичких попдела схватите да вас те поделе уништавају и загорчавају вам живот овоземаљски једини лажући вас о животу после погибије,лажући вас да су окупатори добри и да све чине за ваше добро,лажу вас окупаторски паразити тела и духа они чине само себи добро на вашу штету….
  Прочитјте сви серби свих окупаторских подела
  РОМАН О МУХАМЕДУ-аутор-Исо Калач
  УДАР РУСКИХ БОГОВА-аутор-Владимир Алексејевич Истархов
  Сазнајте како су настале у једној истој кухињи јудеомонотеистичке утопије мојсијевство,хришћанство,мухамеданство,комунизам,демонократија……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...