(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Да ли Русија и САД само прете ракетама, или су спремни за рат?

Москва – Данас се навршава тачно 30 година од потписивања совјетско-америчког Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, али је, као никад пре, актуелно питање да ли ће тај документ преживети до следеће годишњице.

Москва и Вашингтон се међусобно оптужују за кршење тог споразума, а Американци чак проучавају и „војна решења“ за развој ракетног система средњег домета у случају да Русија наруши Споразум. САД су, како је рекао помоћник америчког државног секретара Томас Шенон, спремне да прекину ову активност ако се Москва врати поштовању Споразума.

Да Америка прави нову ракету сазнало се још у новембру, а Конгрес је одобрио и буџет за то. Помиње се сума од 58 милиона долара за „контрамере“ као одговор на наводно руско кршење Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

Иако у Вашингтону сматрају да Москва не поштује „дух и слово“ закона, руски стручњаци кажу да би требало радити на стабилизацији политичких односа између Руске Федерације и НАТО-а како би дошло до баланса интереса.

Аналитичари истичу да Русија поштује све међународне обавезе, укључујући и оне у оквиру Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, чак и у ситуацији када то не одговара у потпуности интересима Русије.

Међутим, мишљења руских аналитичара о томе да ли ће Споразум наставити да „живи“ су подељена — док једни тврде да постоји реална претња да Споразум буде „срушен“, други кажу да је још рано „сахрањивати га“.

Руски војни експерт Виктор Мухаровски сматра да је поверење између Москве и Вашингтона „пољуљано“, али је убеђен да се ниједној страни не жури да изађе из тог Споразума.

„Не види се претерана жеља ни Русије ни САД да изађу из тог споразума у догледној будућности, али се упркос томе настављају међусобна оптуживања. САД оптужују Русију да развија нове крстареће ракете, а такође и интерконтиненталну балистичку ракету, која наводно има домет који потпада под тај споразум.

Русија, с друге стране, критикује САД због копнених ПРО система у Европи, који се могу опремити крстарећим ракетама, а такође и поводом америчких беспилотних летелица, које се по ’слову‘ договора сматрају крстарећим ракетама. Међутим, још не постоје реални докази да се Русија и САД заиста спремају да изађу из тог споразума. Између осталог, према том документу, стране су обавезне да једна другу обавесте шест месеци раније ако реше да једнострано прекину тај споразум“, каже за Спутњик Мураховски.

Званична Москва стално истиче да је озбиљно забринута због тога што САД користе неаргументоване податке о споразуму као изговор за кампању о могућим контрамерама против Русије.

Руске власти су у више наврата потврдиле своју посвећеност обавезама из тог споразума и истицале су да није било никаквих кршења с руске стране.

С друге стране, заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков сматра да распоређивање универзалних система „Егис ашор“ у Пољској 2018. године озбиљно нарушава Споразум о ликвидацији ракета.

Он је, подсећајући на речи руског председника Владимира Путина, потврдио да би сваки потез САД који је усмерен на рушење Споразума изазвао „муњевит и реципрочан“ одговор Русије, али је истовремено додао да је „преурањено и контрапродуктивно“ сада говорити о конкретним мерама.

То би, према његовим речима, значило да се „вода тера на воденицу оних који траже изговоре и поводе да окриве Русију да подрива режим контроле наоружања“.

Подсетимо, Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета између СССР-а и САД потписан је у Вашингтону 8. децембра 1987. Потписали су га лидери две земље — Михаил Горбачов и Роналд Реган.

Стране су се обавезале да неће производити, да неће вршити тестирања и да неће постављати балистичке крстареће ракете средњег и малог домета. Тај документ је постао један од главних споразума у области разоружавања.

Оливера Икодиновић / Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik / Vladimir Trefilov)

„Паукова мрежа“: Експерт за „сајбер мрак“ открива нам тајне криминала који потреса свет

Београд – Доскорашњи начелник одељења МУП-а за високотехнолошки криминал и најбољи српски ...

Срби и Бошњаци између Москве и Анкаре

Своје присуство и утицај на Балкану Русија и Турска остварују углавном преко ...