Данас је Петровдан, а ово су неки од обичаја на овај празник!

Београд – Празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа слави Српска православна црква.

Српска православна црква прославља Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа. Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника.

Чести су сабори на данашњи дан. Пале се и лиле, велике ватре, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе.

По народном веровању, Свети Петар је са Светим Савом заменио вериге, па се зато дешава да су на Савиндан дани топли а око Петровдана свежи.Свети Петар, први бискуп Рима, био је апостол, ученик Христов, за кога се верује да му је Христ дао кључеве небеског царства.Свети Петар, први бискуп Рима, био је апостол, ученик Христов, за кога се верује да му је Христ дао кључеве небеског царства.

Хришћанско учење говори да је цар Нерон наредио да се Петар разапне на крсту. Сматрајући се недостојним да буде распет као његов учитељ, Петар је тражио да га разапну са главом надоле.

Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон, али с обзиром на то да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

У народу се верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

Некада је народ ујутро на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

РТС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Свети цар Константин и царица Јелена (Фото: Niške Vesti)

Данас се славе Свети цар Константин и царица Јелена: Ево шта ваља урадити

Београд – Српска православна црква данас прославља Светог цара Константина и царицу ...

(Фото: Wikipedia)

На Свету Тројицу праштају се сви греси: Три дана је црвено слово, испоштујте ове обичаје!

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Силазак Светог Духа ...