Милановачка Богородица (Фото: Политика)
Милановачка Богородица (Фото: Политика)

Данас је Велика Госпојина, празник мајки и деце

Београд – Богородица је заштитница свега живог на земаљској кугли, а посебно – породиља и мајки.

Госпојински пост завршен је данас празником Успења Пресвете Богородице или Великом Госпојином. На овај дан православни верници, након двонедељеног уздржања, поново могу да једу мрсну храну, али код Срба постоје разна веровања о томе шта се на овај дан ипак не сме радити.

Овај празник сматра се пре свега празником мајки и деце, те обичаји налажу да нарочито жене поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Дакле, верницима се препоручује да не обављају кућне послове, а ово нарочито важи за жене. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама или започињати нов посао.

Веровало се да на Велику Госпојину мало састругане боје са иконе Пресвете Мајке Божје, ако се попије размућено у води, може помоћи код многих женских болести.

Пресвета Богородица је, према веровању Срба, заштитница болесних, па су за Велику Госпојину у Србији многи болесници одвођени на изворе лековите воде да се умију.

Верује се и да биље и траве убране на Велику Госпојину имају изузетно лековита својства. Беру се боровнице и лековите траве, а верује да се ће оне донети здравље и благостање свима у дому.

Богородица је заштитница свега живог на земаљској кугли, а посебно – породиља и мајки. Оне се у случају преке потребе прво обраћају Мајци Богородици. Њена икона се налази у свакој кући верујућих Срба.

И мајке, и деца, и болесни, и сви они којима је потребна Божја милост и помоћ треба на овај дан да пред иконом изговоре ове речи:

Богородице Дјево,

радуј се Благодатна Маријо,

Господ је с Тобом.

Благословена си Ти међу женама,

и благословен је Плод утробе Твоје,

јер си родила Спаситеља душа наших.

Телеграф.рс

3 коментара

  1. Telegraf je shiptarski ! Presveta Vladicice spasi nas i pomiluj gresne sluge tvoje i spasi nas ovih moidernih janicara jer Ti mozes da izmolis kod Sina svoga sve sto pozelis!

  2. „Na to su mu Judejci rekli: Nemaš još ni pedeset godina, a video si Avrama? Isus im je rekao: Zaista, zaista, kažem vam: Ja sam pre nego što se Avram rodio.“(Jovan 8;57-58)
    Biblija jasno kaže da je Sin Božji rodjen od Oca pre nego sto je bilo šta postojalo, i Isus je to lično više puta potvrdio. Ako je Isus stariji i pre nego je bio Avram, kako onda Marija koja je više desetina generacija mladja od Avrama može da bude zaslužna za postojanje Isusa Hrista?
    „…Jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju , nego volju onoga koji me je poslao.“(Jovan 6;38)
    Marija je bila samo „sredstvo“ da Sin Božji (’’sidje’’ s Neba) postane kao svaki drugi čovek, pošto je to bio jedan od preduslova u planu spasenja ljudi. Sin Božji je da bi mogao da se žrtvuje morao da bude potpuno i u svemu kao smrtan čovek, a da bi to ispunio – imao ljudsku prirodu, morao je i biti rodjen od zene (coveka). Činjenica je da Sin Božji suštinski ima uzrok svog porekla isključivo u svom Ocu, a ne u Mariji. Marija je bila pobožna devojka koja je našla milost da kroz nju Sin Božji dobije ljudsku prirodu. To što je Bog nju izabrao ne znači da je ona bila jedinstven uslov da Sin Božji postane čovek.

  3. I Josip Broz svirao klavir i igrao valcer, ali to ne znači da je ruski agent pravi kaplar i Kumrovčanin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Свети цар Константин и царица Јелена (Фото: Niške Vesti)

Данас се славе Свети цар Константин и царица Јелена: Ево шта ваља урадити

Београд – Српска православна црква данас прославља Светог цара Константина и царицу ...

(Фото: Wikipedia)

На Свету Тројицу праштају се сви греси: Три дана је црвено слово, испоштујте ове обичаје!

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Силазак Светог Духа ...