(Фото: Shutterstock)
(Фото: Shutterstock)

Данас је Видовдан, а прочитајте који се обичаји широм Србије поштују на овај дан!

Православни верници обележавају Видовдан 28. јуна, а широм Србије постоје различита народна веровања и обичаји!

Видовдан важи и као дан прорицања и гатања, најчешће уз помоћ траве вид, познате у народу и као видац, видић, видовка, видовчица…

У неким крајевима Шумадије видовчица, трава сићушног прелепог светлоцрвеног цвета, брана је зором, пре сунца, а у другим крајевима – с вечери. Обично то раде девојке – удаваче и потапају је у воду, па се ујутру сви умивају ради одличног вида – да их преко године не би болеле очи. У многим крајевима се, ипак, пре сванућа, руке продену кроз траву ради захватања виде росе и умивања очију.

На Видовдан се, према књигама и веровањима староставним, не ради у пољу – да кукуруз заметне клипове, ни у винограду – да се грожђе не сасуши и отпадне. Тог дана ваља и окусити зрело воће. Верује се и да на Видовдан ваља започети ручне радове – плетење и везење. Претходно се пошкропећи по очима водом у којој је одлежала трава видовчица, млађе жене и девојке узвикују:

„Види, Видо како плетем“, „Види, Видо како везем“, „Видовчице, по богу сестрице, што очима ја видела, то рукама и створила“. У Шумадији и још неким крајевима био је обичај и да се на Видовдан износе ствари из куће да се „проветре ради мољаца“. Изношене су и тапије и облигације да би се разгледале и проветриле. У Качеру подно Рудника на Видовдан су изношене и кесе с новцем – да се види и изброји.

У Хомољу се веровало да година може оманути ако на Видовдан нема облака, у Гружи да „птица кукавица која почиње на Младенце да кука за косовском погибијом, престаје да кука од Видовдана“, а у Шумадији да на „Видов дан, у глуво доба ноћи, све воде на Косову потеку црвене као крв“, а крвљу косовских јунака обојени су и косовски божури.

На Видовдан је било, а понегде их још има, и доста гатања девојачких ради брзе и срећне удаје. Тако је у околини Власенице био обичај да девојке, убравши видове траве, налију воде у лонац који су купиле без погађања, узму мало соли, хлеба, детелину са четири листа и једну тканицу коју пребаце преко лонца и пред спавање прозборе: „Свети Виде и видова траво отворите ми очи да видим свога суђенога. Ако је далеко – ево му детелина од четири крила нека к мени долети, ако је гладан – ево му соли и хлеба нека се наједе, ако је жедан – ево му воде нека се напије, ако не може преко воде прећи – ево му ћуприје (тканице) нека пређе!“

У неким крајевима девојке су (ваљда и момци) тражиле неку виду траву и стављале је пред спавање под главу да им се ђувегија „прикаже“. „Ког момка која уочи Видовадана усни, за њега ће и поћи“.

Нишке вести

3 коментара

 1. Какво посипање пепелом и замазивање очију.

  На Видовдан су Срби ишли на Газиместан и то је био обичај. Али до недавно, од кад сте ушли у предворје еU.

  Сад је обичај да за Видовдан Срби иду у Пефкохори, Лептокарију, Халкидики све на 7 рата на чекове, или у Сегедин у Аутлет да се за кеш испазаре бренд-нејм светлуцавих пластикица замотаних у шарене целофане Маде ин Чајна.

 2. Изручен је западно европским зликовцима легално изабран председник Србије мимо устава земље.
  Гаврило Принцип је стварио темеље Словачке, Чешке, Словеније, Хрватске, ….. штета за Аустро-Угарску монархију да остане без верних слугу. Ниједна од тих земеља му није подигла споменик.

 3. Александар

  Видовдан нема везе ни са видом ни са гледањем, прорицањем, гатањем и сличним. Један од светитеља који се празнује тога дана, поред старозаветног пророка Амоса и Лазара Косовског је и свети Вид (Вито, Витус) светитељ из Италије који је живео вековима пре раскола. Његове мошти налазе се у Прагу поред моштију још двоје православних светитеља светог Вацлава Чешког и свете Људмиле (српског порекла).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...